La București, jandarmii echipați de luptă au făcut zid în jurul guvernului, înainte ca oamenii să iasă în piața din fața Palatului Victoria. Până la ora unu noaptea, peste 15.000 de protestatari au ieșit în stradă la București și au strigat împotriva executivului, care a adoptat în jurul orei 22.00 Ordonanța de urgență care schimbă Codurile penale și dezincriminează parțial abuzul în serviciu și conflictul de interese.
Your browser doesn’t support HTML5
De asemenea, proiectul privind grațierea a fost trimis spre dezbatere în Parlament. Ambele au fost publicate în Monitorul Oficial în plină noapte, pentru a putea produce efecte imediat.
Ordonanța care elimină parțial abuzul în serviciu inclusiv în cazul membrilor guvernului va afecta câteva mii de dosare aflate în diferite stadii de ancheta sau chiar trimise la instanțe. Liviu Dragnea, liderul coaliției de guvernământ este unul dintre beneficiarii acestei ordonanțe, după ce a fost acuzat de procurorii anticorupție de instigare la abuz în serviciu și de instigare la fals intelectual într-un dosar care se referă la fapte din perioada în care era șeful Consiliului Județean Teleorman.
Odată cu Liviu Dragnea ar putea scăpa de dosare o mulțime de politicieni în frunte cu Ion Iliescu inculpat pentru fapte împotriva umanității în dosarul Mineriadei din 1990. Totuși, în mod excepțional și oarecum greu de explicat, această ordonanță nu va intra în vigoare imediat ci peste zece zile. Consiliul Superior al Magistraturii se va întruni mâine pentru a lua în discuție ordonanța de urgență care dezincriminează în mod mascat abuzul în serviciu.
Spre deosebire de protestele anterioare, în noaptea dintre 31 ianuarie spre 1 februarie, oamenii au fost nervoși, au venit furioși în Piața Victoriei, cerând demisia guvernului, scandând împotriva măsurilor care sabotează lupta anticorupție și împotriva lui Liviu Dragnea, autorul din umbră al ordonanței de urgență.
Într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, președintele Klaus Iohannis a scris la orele serii: „... astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Stat de drept care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției”.
Potrivit șefului statului român, citat de agențiile de presă de la București, guvernul PSD-ALDE nu a luat în seamă „visul și năzuințele a milioane de români liberi, care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție. Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română, care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege”.
Președintele Klaus Iohannis
Klaus Iohannis și-a luat angajamentul să combată erorile guvernului și ceea ce a denumit „sfidarea PSD la adresa poporului”: „De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate pînă în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”
În dimineața zilei de miercuri, președintele Klaus Iohannis a participat la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), membrii căruia au votat în unanimitate, la vedere, sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă, în cazul Ordonanței de urgență de modificare a codurilor penale adoptat marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.
Este o încercare de a opri o parte din schimbările pe care le produce ordonanța: modificările aduse Codului Penal au intrat în vigoare imediat după apariția textului în Monitorul Oficial, în vreme ce schimbările aduse Codului de Procedură Penală se vor aplica potrivit ordonanței, abia peste zece zile.