Planul inițial al filmărilor pentru reportajul ”România: Denunțul Mitei” includea o vizită de jumătate de oră la un penitenciar în care își ispășesc pedeapsa unii dintre demnitarii, politicienii, figurile publice, vedetele sportive, oamenii de afaceri ajunși după gratii pentru corupție în ultimii ani.
Un coridor îngust, iluminat electric, o ușă de celulă care se închide cu un scârțâit metalic și un zdrang, o mână agățată de gratii pe dinăuntru, o bibliotecă sau un atelier la răcoare, un gardian cu chipiul pe ceafă, toate acestea cred că ar fi ajutat la transmiterea mesajului principal către public: aici poate ajunge oricine a comis acte de corupție în România de astăzi. Nu contează că e prim-ministru, frate de președinte, mogul de presă … Vă rog să continuați lista în orice direcție.
Colegi jurnaliști și experți de la București mi-au spus că filmările la penitenciar nu sunt neapărat o raritate.
Am făcut o solicitare la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) din România. Dar ANP nu mi-a dat permisiunea să filmăm nici la Penitenciarul București Rahova, nici la Penitenciarul București Jilava. Dintr-un răspuns cu acord greșit între subiect și predicat am aflat că ANP consideră inoportună realizarea materialului jurnalistic solicitat.
Și mie acest răspuns mi se pare inoportun.
Dincolo de aceasta, în România am întâlnit și comunicat cu oameni extraordinari. Unii pot fi văzuți și în reportaj, alții s-au aflat numai în spatele camerei sau disponibili mereu la un telefon mobil. Am trecut prin locuri pe unde au călcat și eroii nevăzuți ai acestui reportaj, ca fostul primar din Râmnicu Vâlcea, Emilian Francu, aflat astăzi după gratii pentru estorcare de mită. De la arhitectul Șerban Marinescu am aflat că Francu a stat, când a venit la București să-i ceară mită, chiar în hotelul la care am tras și eu. A stat poate chiar în aceeași cameră, cine știe. Iar jos, la recepție a fost filmat pe ascuns de Direcția Națională Anticorupție cum cerea mita... Întreaga istorie aflată de la Șerban Marinescu o veți vedea aici în curând, chiar din gura lui.
Călătoria la București, filmatul și producția reportajului n-a durat decât o săptămână. Prima săptămână de muncă intensă la acest proiect, în care călătorim prin țări ale Europei Centrale și de Răsărit, astăzi membre ale UE, în căutarea schimbărilor petrecute în viața de zi cu zi a oamenilor datorită integrării europene. Aici aflați mai multe despre proiect.
Următoarea destinație este Letonia și Lituania după cum se poate vedea pe hartă. În cele două țări baltice vom investiga ce efecte au produs politicile lor diferite de integrare a minorităților vorbitoare de limbă rusă, o minoritate foarte mică în Lituania și o minoritate foarte mare, în Letonia.