„Ați obosit deja?” I-a întrebat Klaus Iohannis pe senatorii și deputații PSD și ALDE care au ieșit din plenul parlamentului în timpul discursului său, imediat după mesajul principal pe care l-a dat: necesitatea demisiei guvernului.
Președintele nu a spus lucrurilor pe nume, ci doar a sugerat această idee când a declarat că „retragerea Ordonanţei 13 şi, eventual, demiterea chinuită a unui ministru sînt cu certitudine prea puţin”, iar alegerile anticipate sunt deocamdată „prea mult”.
Acesta este spațiul definit de președinte în care trebuie găsită rezolvarea crizei politice. Este, de altfel, și revendicarea străzii, după ce duminică 5 februarie guvernul a abrogat ordonanța prin care se anula parțial abuzul în serviciu și se slăbeau și alte instrumente ale politcilor anticorupție.
Your browser doesn’t support HTML5
Luni seară la București aproape 25.000 de oameni s-au întors în stradă și care au strigat într-o voce voce „Demisia! Desmisia!”.
În tot discursul său de marți, Klaus Iohannis a fost alături de protestatarii din Piața Victoriei, dar fără să depășească acea linie roșie delimitată de Constituție, care spune că președintele are rol de „mediere între puterile statului” şi „între stat şi societate” (Art. 80 (2)).
De aceea dl Iohannis nu a dat nicio soluție, doar a sugerat calea de urmat: „Cine trebuie să vină cu soluții?” a întrebat retoric președintele. Și tot el a răspuns „PSD, cel care a creat problema”.
Șeful statului a mai adăugat un argument la soluția sugerată, precizând că „o importantă cercetare sociologică realizată în ultimele trei zile arată că aproape 80% dintre români consideră că ţara merge în direcţia greşită”.
Nu se știe însă cine a făcut sondajul de opinie, și nici președinția nu a venit cu lămuriri.
România se află „într-o mare criză” a subliniat Klaus Iohannis și dacă PSD, care „a creat această criză” nu o rezolvă „urgent”, atunci, președintele va organiza consultări la Palatul Cotroceni.
De partea cealaltă, social-democrații nu vor să mai dea înapoi și sacrificiul maxim pe care au lăsat să se înțeleagă că-l vor face va fi demisia ministrului Justiției, Florin Iordache.
Liderul PSD, Liviu Dragnea a criticat discursul președintelui, spunând că s-ar fi așteptat la un mesaj de „unitate”, „calm” și „stabilitate”, dar că în schimb Iohannis a ales să vorbească „despre divizare, despre parlamentari buni și parlamentari răi, despre români buni și români răi”.
Șeful Senatului s-a arătat la rândul lui „dezamăgit” că președintele a venit în parlament să dea „lecții”, în vreme ce premierul Sorin Grindeanu a declarat că nu are nici un plan B, față de continuarea protestelor, dar s-a gândit că ar putea să accepte un ministru al Justiției independent, o tradiție impusă din 2005 încoace și care a fost oarecum respectată de guvernele ulterioare.
Președintele Klaus Iohannis a spus că nu vrea să schimbe rezultatul votului, adăugând însă raspicat că e nevoie de un guvern care să lucreze transparent, predictibil și mai ales la lumina zilei.
Mulți dintre protestatari ne-au declarat luni seară că sunt gata să stea în stradă până când guvernul Grindeanu își dă demisia.
Dar dacă nu o va face, președintele nu are niciun instrument să forțeze lucrurile. Ar putea avea efect doar presiunea din interiorul PSD.
În teritoriu, social-democrații sunt nemulțumiți de situația creată, fiindcă după un rezultat atât de bun la alegeri, ei n-au apucat să se bucure de victorie.
Autoritatea lui Liviu Dragnea începe să fie contestată, iar o schimbare de guvern ar putea fi impusă de jos în sus în PSD, chiar dacă mulți lideri din țară susțin îndulcirea politicilor anticorupție.
Presiunea pieței are la rândul ei un rol, dar acesta ar putea fi diminuat în imaginarul electoratului de contraprotestele din fața Palatul Cotroceni