Conflictul transnistrean și schimbarea de președinte de la Washington – au fost doar două din subiectele discutate astăzi la Universitatea Liberă Internațională din capitală la întâlnirea studenților cu actualul ambasador al Statelor Unite, James D. Pettit, dar și cu prima ambasadoare americană la Chișinău, Mary C. Pendleton. Prezent la discuții, corespondentul nostru Nicu Gușan ne-a spus că evenimentul face parte din cele organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de relații diplomatice moldo-americane.
Your browser doesn’t support HTML5
Radu Țăruș, doctorand la Științe Economice, crede că una dintre cele mai mari probleme ale Republicii Moldova este conflictul transnistrean. Ca urmare, curiozitatea lui a fost să-l întrebe pe ambasadorul James Pettit ce crede diplomatul despre căile de soluționare a conflictului înghețat deja de 25 de ani:
„Eu cred că toate aceste discuții în formatul 5+2 nu vor avea un rezultat. De aceea, este foarte important ca să avem o viziune clară și sunt sigur că Guvernul va forma o viziune, care va corespunde dorințelor comunității internaționale și în special a participanților din cadrul formatului 5+2.”
La același subiect a ținut să vorbească și Mary C. Pendleton, prima ambasadoare a Statelor Unite în Republica Moldova, care a reprezentat diplomația americană în anii 1992-1995:
„În acea perioadă ar fi fost binevenit un dialog mai strâns cu cetățenii, cu populația Transnistriei, și ei de fapt erau dispuși să discute cu mine, doar dacă deschideam o Ambasadă a Statelor Unite pe teritoriul Transnistriei, ceea ce desigur nu s-a putut întâmpla. Din acest motiv, a fost foarte important să implicăm OSCE-ul pentru a oferi o asistență și un ajutor mai profesionist.”
Cu alte cuvinte, fosta ambasadoare a sugerat că liderii de la Tiraspol ar fi vrut ca Statele Unite să recunoască Transnistria drept stat independent, ori anume asta ar fi însemnat deschiderea unei Ambasade SUA pe teritoriul din stânga Nistrului.
La întrebarea dacă vor fi sau nu afectate relațiile dintre Chișinău și Washington, după venirea noii administrații la Casa Albă, James Pettit a preferat să răspundă în felul următor:
„Constituția noastră rămâne, iar instituțiile vor lucra ca de obicei. Așa că toate aceste instituții și toate valorile pe care le avem, care sunt pentru noi sfinte, vor continua. Relațiile noastre nu se vor schimba foarte mult. Eu cred că totul va fi bine.”
Relațiile cu Statele Unite au însemnat pentru Republica Moldova nu doar investiții, dar și o asistență constantă pe segmentele de democrație, justiție sau anticorupție. Cum sunt văzute de tineri aceste relații, am întrebat-o pe Daria Efros, studentă la Facultatea de Informatică:
Europa Liberă: Ce au de câștigat cetățenii Republicii Moldova din relațiile dintre celor două țări?
Daria Efros: „Green Card.”
Europa Liberă: Și atât?
Daria Efros: „Da.”
Europa Liberă: De ce?
Daria Efros: „Pentru că toți vor să plece de aici, din cauza stării noastre politice.”
Europa Liberă: Crezi că relațiile dintre cele două state ar putea fi folosite pentru a îmbunătăți situația în Republica Moldova ca tinerii să nu plece?
Daria Efros: „Da, s-ar putea, doar că se pare cuiva nu-i convenabil. Din deciziile și atitudinea statului față de popor, cred că statul nu are nici un interes ca poporul să rămână.”
Am vorbit și cu colegul Dariei, Valentin Nacu, pentru care relațiile Republicii Moldova cu Statele Unite înseamnă în primul rând investiții:
„Eu știu că America este o țară ca are nevoie de forță de muncă specializată. Mai sunt companii care au un interes față de tinerii din Republica Moldova. Ei au nevoie de noi, dar și noi de ei. Moldova are nevoie de surse financiare, de investiții etc.”
S-au investit în ultimii ani sute de milioane. Asta îmbunătățește calitatea vieții?
„Da, am simțit, de exemplu că au reparat drumurile, chiar când am fost până la Soroca. Dar sunt și investiții din domeniul învățăturii, chiar la noi la ULIM sunt săli făcute din resurse americane, inclusiv calculatoare.”
La discuțiile avute cu studenții de la ULIM a participat și primul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, Nicolae Țâu, care a vorbit despre importanța relațiilor cu Washingtonul, în procesul de dezvoltare a statelor post-sovietice. El s-a referit la cele peste 40 de acorduri semnate, dar și la sutele de milioane de dolari oferite pentru lupta împotriva corupției și îmbunătățirea calității vieții, ori anume aceste lucruri sunt cele mai importante pentru a motiva cetățenii să rămână acasă, observație făcută și de ambasadorul american.