România. Politicile anticorupție sînt slăbite prin trei pârghii

Curtea Constituțională suflă probabil cu bună știință vânt în pupă coaliției de guvernământ.

La nivelul coaliției de guvernământ se conturează un plan mai amplu care să ducă la schimbarea șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a procurorului general.

În paralel își urmează cursul proiectul Legii grațierii care e posibil să-i includă și pe cei condamnați pentru corupție. Politicile anticorupție sunt astfel astfel slăbite pe la toate încheieturile

Ministrul justiței Tudorel Toader a declarat că îi va „evalua” pe procurorul general și pe șefa DNA fiindcă au început anchetarea celor care au forțat adoptarea Ordonanței 13, cea care a scos sute de mii de români în stradă.

Amenințarea ministrului vine la scurt timp după o motivare a Curții Constituționale legată de acest subiect, care stabilește că procurorii nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor. Adică procurorii n-ar fi putut interveni absolut deloc în acest caz.

Procurorul general a precizat însă că ancheta în privința Ordonanței continuă și că se investigează sustragerea și distrugerea de înscrisuri precum și acuzația de fals intelectual.

Toate acestea nu au legătură cu oportunitatea sau legalitatea Ordonanței 13, ci cu tertipurile folosite în guvern pentru a ascunde adevărul despre adoptarea acestui act legislativ.

Ministrul Justiției se folosește acum de motivarea Curții Constituționale, pentru a cere demisiile Codruței Kovesi din fruntea DNA și lui Augustin Lazăr de la șefia Parchetului General.

Ministrul Tudorel Toader poate să le ceară demisiile, în baza evaluării cu care i-a amenințat deja, dar cel care decide asupra rămânerii lor în funcție este președintele României.

Pentru a-l scoate din schemă, Călin Popescu Tăriceanu, șeful senatului și liderul ALDE, a dat impuls unui proiect mai vechi de-al său, care propune ca procurorii-șefi să fie numiți de Consiliul Superior al Magistraturii, nu de președinte.

Acest proiect - care va fi discutat mâine la Senat și prevede excluderea deopotrivă a ministrului justiției și a șefului statului din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curți și a procurorilor șefi - a trecut deja de Camera Deputaților prin adoptare tacită.

Decapitarea Direcției Naționale Anticorupție și a Parchetului General și prin urmare slăbirea politicilor anticorupție, are loc pe trei dimensiuni: motivarea Curții Constituționale care critică DNA, le interzice procurorilor să se mai apropie de guvern, decizia ministrului justiției de a-i „evalua” pe procurorii șefi de la DNA și Parchetul General și de a le cere demisiile, plus avântul proiectului făcut de Tăriceanu.

Spre deosebire de Ordonanța de Urgență 13 care a scos lumea în stradă fiindcă a fost făcută rapid și pe ascuns, acum toate lucrurile sunt la lumina zilei și se produc sub umbrela de netăgăduit a Curții Constituționale, care probabil cu bună știință suflă vânt în pupă coaliției de guvernământ.