Reținerea primarului din partea Partidului Nostru de la Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, sub acuzația că ar fi tolerat un caz de prostituție infantilă repetată în localitatea sa, a provocat multe critici, inclusiv din partea șefului statului, Igor Dodon, sau a bașcanului autonomiei găgăuze, Irina Vlah. Ambii au sugerat că în spatele operațiunii de poliție înregistrată pe video, destul de șocantă la privit, s-a aflat principalul partid de guvernământ, Partidul Democrat, al lui Vlad Plahotniuc.
Your browser doesn’t support HTML5
Primarul de la Basarabeasca, Valentin Cimpoieş, este acuzat că ar fi ignorat apelurile poliţiei să ia măsuri împotriva unui tată care şi-ar fi obligat fiica minoră să se prostitueze. Fără să-şi propună să influențeze ancheta în cazul premarului de Basarabeasca, reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, pe scurt CALM, care întruneşte sute de primari din toată ţara, s-au solidarizat astăzi cu edilul formaţiunii „Partidul Nostru”, insistând că forţele de ordine ar fi dat dovadă de exces de putere, arestarea lui Valentin Cimpoieş fiind una „demonstrativă”. Mai mult, directorul executiv al Congresului, Viorel Furdui, susţine că primarul nu a avut suficiente pârghii legale pentru a interveni în cazul minorei de la Basarabeasca:
„Conform legii descentralizării administrative, autorităţile publice locale de nivelul întâi nici nu deţin careva competenţe proprii în domeniul protecţiei şi asistenţei sociale. Sunt lipsite de resurse de-facto şi de instrumente efective de a se implica efectiv în soluţionarea unor asemenea cazuri. Mai mult, asistenţii sociali sau organele de poliţie nici nu sunt în subordonarea primarului.”
Primarul de Basarabeasca, Valentin Cimpoieş, nu ar fi singurul edil supus presiunii de la centru, au dat de înţeles astăzi reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale. Asemenea cazuri nu urmăresc decât să intimideze primarii, în special cei care sunt opozanţi ai guvernării, continuă Viorel Furdui:
„Anume aceste infracţiuni au fost întodeauna folosite de orice guvernare pentru a face presiuni asupra celor incomozi. Fiecare trebuie să-şi închipuie ce înseamnă un dosar penal intentat la comandă: an de zile omul este, practic, maltratat psihologic şi fizic. Sunt cheltuieli enorme pe asistenţa juridică, în condiţiile în care salariile sunt mizerabile în administraţia publică locală. Un dosar penal înseamnă vieți distruse, familii distruse etc.”
Chiar dacă urmăreşte să pună presiune pe primarii incomozi, puterea de la centru nu face decât să-şi taie craca de sub picioare, spun reprezentanţii CALM. S-ar părea că la prima vedere are de pierdut formaţiunea din care face parte edilul în cauză, în realitate, explică Tatiana Badan, preşedinta organizaţiei şi primară în Selemet, Cimişlia, păgubaşi rămân sătenii care, în lipsa unui conducător, cu greu îşi rezolvă problemele cotidiene:
„Cum un primar din Republica Moldova poate să activeze în aşa condiţii, când se arestează pentru un caz care, în opinia noastră, nu ar trebui să fie închis? Credem noi că mai mult se vor expune organele de anchetă, dar această situaţie ne pune mai mult pe gânduri şi aceste cerinţe, aceste presiuni care nu ne oferă posibilitatea să asigurăm o bună realizare, o bună guvernare locală şi centrală în aşa condiţii.”
Membrii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova promit să urmărească felul în care va evolua cazul primarului de la Basarabeasca şi nu exclud că vor purcede la proteste dacă edilului îi va fi intentat un dosar „cusut cu aţă albă”. Nu este pentru prima dată când guvernarea e criticată pentru felul în care se comportă cu primarii. Anul trecut, cel de la Taraclia fusese suspendat din funcţie pentru „abuz de putere”, după ce a decis tăierea mai multor pomi din scuarul primăriei. Funcţionarul a fost repus în funcţie, însă cazul a suscitat multe comentarii şi critici.