Oamenii legii au anunțat reținerea mai multor suspecți, cetățeni ai Republicii Moldova, și străini.
Suspecții ar fi racolat femeile prin intermediul rețelelor de socializare, site-urilor de anunțuri, dar și cu ajutorul unor persoane din anturajul victimelor. Procurorii mai spun că femeile racolate ar fi fost ademenite cu promisiuni proverbiale că vor lucra în magazinele din Dubai și Atena, însă odată ajunse la destinație ar fi fost obligate să presteze servicii sexuale, iar în caz de refuz erau vândute altor proxeneți.
Prima grupare este condusă, potrivit anchetatorilor, de un cetățean al Azerbaidjanului care, în complicitate cu două tinere din Republica Moldova, ar fi racolat femei în Dubai. Toți trei au fost reținuți de oamenii legii, care sunt în cautarea altor complici din Emiratele Arabe Unite.
Cea de-a doua grupare, au mai anunțat autoritățile, este condusă de un cetățean român care, alături de o moldoveancă și patru greci, ar fi dus la fel, prin înșelăciune, mai multe tinere în Atena pe care le-ar fi obligat sa se prostitueze. Cei șase suspecți au fost reținuți de polițiștii eleni pe teritoriul Greciei.
Directorul Centrului pentru combaterea traficului de persoane, Lilian Levandovschi:
„Noi vedem tendința în ultimul timp că persoanele mai social vulnerabile, care fac parte din mediul rural, sunt supuse riscului de a fi induse în eroare, racolate, minținte și ulterior traficate peste hotare unde sunt obligate să presteze mai multe servicii ilegale, printre care prostituția sau transportarea de droguri.”
Potrivit procurorilor, ambele grupări ar fi asigurat victimele cu tot ce aveau nevoie pentru deplasare, ademenindu-le cu codiții lesnicioase. Cu alte cuvinte, suspecții ar fi plătit tot ce ține de perfectarea actelor, transport, printre care și biletele de avion.
Președinta Centrului La Strada, Ana Revenco, care se ocupă inclusiv de prevenirea traficului de femei, spune că asumarea de către potențialii angajatori a cheltuielilor enumerate mai sus, sunt un prim-indiciu care ar trebui să dea de bănuit femeilor, atunci când își caută un loc de muncă în străinătate:
„Dacă totul se propune a fi acoperit, aranjat, clarificat, gestionat de către viitorul angajator, pot spune că este un job cu un risc foarte sporit privind securitatea și siguranța acelei persoane. Respectiv, persoana respectivă, cel puțin, să se gândească de două ori dacă merită să accepte o astfel de propunere.”
Nu toate cazurile de exploatare sexuală sunt însă în afara țării. Procurorii au anunțat astăzi că au mai reținut un bărbat din orașul Basarabeasca, pentru că și-ar fi obligat fiica minoră să presteze servicii sexuale. Odată cu el au fost reținuți mai mulți suspecți care ar fi avut rolul de clienți, iar primarul orașului, Valentin Cimpoieş este acuzat de neglijență în serviciu. La solicitarea Europei Libere, Lilian Levandovschi a explicat că primăria ar fi fost anunțată anterior de cazul minorei exploatate sexual, dar n-ar fi reacționat:
„Poliția a sesizat organul de tutelă în privința acestui fapt, iar organul de tutelă era domnul primar.”
Pe de altă parte, Ilian Cașu, vicepreședintele formațiunii politice „Partidul Nostru”, din care face parte și primarul de la Basarabeasca, a reacționat pe rețelele de socializare spunând că ar fi vorba de „o reținere abuzivă, și presiuni politice”.
Iată însă ce spune Ana Revenco, referitor la asemenea cazuri:
„Îmi este foarte greu să cred că comunitatea nu vedea ce se întâmplă. Cu siguranță trebuia mai întâi de toate să semnaleze însăși comunitatea. Acel primar, acel asistent social, acel lucrător social, acel secretar de primărie, în primul și în primul rând ei sunt locatari, membri ai comunității. Dar cu siguranță trebuia să reacționeze cel puțin cineva dintre membrii comunității, la urma urmei vorbim și de profesori, și de preoți etc.”
În raportul privind traficul de persoane al Departamentului de Stat al Statelor Unite din 2016, numărul fetelor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani exploatate sexual, a crescut față de anul precedent. Documentul mai semnala și „complicitatea oficialilor în traficul de ființe umane, o problemă semnificativă pentru Republica Moldova”.
Potrivit raportului, corupția, inclusiv din sistemul judiciar, a împiedicat investigarea până la capăt a unui important număr de cazuri de trafic de ființe umane.