Cum funcționează „amnistierea” migranților moldoveni în Rusia

La Centrul pentru migranți din Moscova

„Nu pot spune la modul practic dacă amnistia lucrează sau nu, dar din câte înțeleg, ar trebui să lucreze.”

La cea mai recentă vizită la Moscova, președintele Igor Dodon s-a înțeles cu omologul său rus Vladimir Putin despre prelungirea până la 12 mai a perioadei de legalizare a cetățenilor moldoveni, care au termenul de ședere depășit, dar care încă se află în Federația Rusă. Noutatea despre amnistie a stârnit valuri printre migranți, care caută să confirme aceste promisiuni. Unii tratează această știre cu neîncredere, fiindcă este vorba de o înțelegere verbală. Într-un interviu oferit luni Europei Libere, fostul șef al Biroului Relațiilor pentru Diasporă Victor Lutenco spune că așa-zisa amnistiere se face „ilegal”.

După ce președintele Dodon a promis că va soluționa una din cele mai sensibile probleme ale migranților moldoveni, liderul Asociației tinerilor moldoveni din Rusia, Grigore Cojocaru, nu mai are viață liniștită. Mereu îi telefonează persoane care vor să afle cum pot să oficializeze șederea de mai departe în Federația Rusă fără să se expună riscului de a fi expulzați pentru varii încălcări ale regulilor impuse de Serviciul Federal pentru Migrație.

„Pe noi ne-au contactat organe de stat ale Federației Ruse ca să transmitem informațiile legate de amnistie, să informăm despre felul în care asta poate avea loc și cumva să distribuim mai departe știri despre asta și cum va avea loc acest proces, ca ei să-și poată legaliza șederea. Nu pot spune la modul practic dacă amnistia lucrează sau nu, dar din câte înțeleg, ar trebui să lucreze, deoarece chiar și autoritățile locale, organe raionale cele mai de jos ne contactează și ne dă de știre să diseminăm aceste informații, că asta lucrează.”

În căutarea de informații, moldovenii stabiliți în Rusia sunt mai solidari ca oricând. Grigore Cojocaru spune că informațiile de interes public sunt distribuite pe rețele de socializare, prin poșta electronică și la diverse evenimente pentru diasporă.

Un alt lider din diasporă, președintele Centrului național cultural „Luceafărul” din orașul rus Novosibirsk Dumitru Pogorea spune că anunțul despre promisa „amnistie” a fost tratată cu multa precauție. Își amintește cum la un eveniment dedicat „Sărbătorii Mărțișorului” acesta era unul dintre principalele subiecte discutate de moldoveni.

„Opiniile sunt diferite: unii se bucură, alții nu prea, nu au încredere. Ceilalți spun că poate fi o capcană, alții cred că e o dovadă de îmbunătățire a relațiilor. Știți, eu nu sunt împotriva acestei inițiative, e bine că se poate face amnistie, dar ne iartă azi, ne iartă mâine, cine știe la ce se poate ajunge… Eu cred că legea este lege și că trebuie respectată, de asta noi încercăm să-i ajutăm pe toți ca să aibă ședere legală. În acest caz, e vorba de o înțelegere verbală. Dacă este înțelegere, semnați un document între țări. Nu vindem vaci la piață, la urma urmei, e vorba de relații dintre două state.”

Conducătoarea centrului pentru protecția drepturilor migranților „Pravozachitnik” din Rusia, Ludmila Korsun de câțiva ani se ocupă înde-aproape de problemele juridice ale moldovenilor. Zilnic zeci persoane îi cer asistență ca să iasă din „zona obscură”, spune femeia. După părerea ei, înțelegerea dintre cei doi președinți, chiar dacă e verbală, ar putea avea putere juridică.

„În practica Federației Ruse au loc deseori astfel de amnistii. Asta s-a întâmplat nu doar în cazul Republicii Moldova, dar și pentru alte țări, cum ar fi Tadjikistan și alte state din CSI”.

În conferință de presă de la începutul lunii martie, Andrei Neguță, consilierul președintelui Dodon și anunțatul deja viitor ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă a precizat că nu vor fi hotărâri publicare pe site-uri oficiale, deoarece „pot să apară alte probleme la reprezentanții altor etnii care sunt în Federația Rusă”.

Iată cum explică Maxim Lebedinschi, consilierul în domeniul juridic al președintelui Dodon, motivul din care înțelegerea a rămas verbală.

„Important este că acest mecanism este unul lucrativ și cetățenii RM pot să beneficieze de drepturile sale. Aceasta este important, deja de ce nu e într-o formă sau alta… Noi am fost sesizați de mai mulți cetățeni din Republica Moldova care deja au beneficiat de amnistie și au mulțumit președintele republicii pentru această posibilitate.”

Despre șubrezenia unor înțelegeri verbale s-a pronunțat fostul șef al Biroului Relațiilor pentru Diasporă Victor Lutenco. Într-un interviu oferit luni Europei Libere, a spus că deși această amnistiere este îmbucurătoare pentru mulți moldoveni, ea se face „ilegal”, deoarece nu există nici un act oficial care să o confirme.

Autoritățile estimează că în Rusia s-ar afla circa 250 de mii de moldoveni cu dreptul de ședere expirat. Potrivit unui comunicat emis de președinție, de zisa amnistie deja au beneficiat circa 10 mii de persoane. A început să funcționeze și site-ul pe care moldovenii aflați acasă și care au „interdicție” de a intra în Rusia ar putea verifica dacă au fost amnistiați sau nu, mai anunță site-ul președinției.