Doi consilieri ai președintelui Igor Dodon au îndemnat astăzi cetățenii moldoveni din Federația Rusă care au permisele de ședere expirate să meargă la oficiile ministerului rus de interne pentru a se reînregistra fără teama că vor fi expulzați. Reînregistrarea se face între 2 și 20 martie datorită unei înțelegeri verbale a președintelui Dodon cu autoritățile ruse, au spus la o conferință de presă, la Chișinău, cei doi consilieri prezidențiali. Apelul survine pe fundalul neîncrederii exprimate pe rețelele de socializare de mulți cetățeni cărora le este adresată măsura.
Anunțul președintelui Dodon despre înțelegerea cu liderul de la Kremlin a adunat sute de vizualizări și comentarii pe rețelele de socializare. Unii salută posibilitatea de a le fi ,,iertată” încălcarea regulilor de ședere, alții par descumpăniți și scriu că nu găsesc liste oficiale sau informații doveditoare pe paginile web ale birourilor de migrațiune. Chiar dacă câteva persoane au publicat fotocopii după documente ștampilate în care se spune că termenul de ședere în Federația Rusă le-a fost extins, multa lume își exprimă îngrijorarea că ar fi vorba de o capcană.
Consilierul în domeniul juridic al președintelui Dodon, Maxim Lebedinschi dă asigurări că informația despre zisa „amnistie” a cetățenilor moldoveni care au încălcat regimul de aflare pe teritoriul Federației Ruse a fost transmisă în toate oficiile de migrațiune. El spune că a existat doar un caz în care autoritățile de resort nu ar fi fost la curent cu dispoziția dată de superiori. Până la urmă însă cetățeanului i s-a eliberat un nou act migrațional:
„Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova ne-au comunicat că deja au beneficiat de această posibilitate. Astfel, la secția respectivă se va aplica ștampila și se va elibera certificatul de emigrație și anume se va indica că ieșirea de pe teritoriul Federației Ruse în acest caz nu este necesară. Cetățenii Republicii Moldova care își aplică această ștampilă pot să se afle în continuare pe teritoriul Federației Ruse.”
După ce merg să-și legalizeze astfel șederea, cetățenii moldoveni trebuie să se înregistreze în decurs de 7 zile la oficiul de migrațiune local. Maxim Lebedinschi notează că pot scăpa de interdicție doar cetățenii care se află acum în Federația Rusă și au încălcat regimul de aflare în Rusia. „Iertarea” nu va fi aplicată retroactiv în cazul persoanelor care au intrat în Rusia prin Belarus sau au fost expulzați urmare a unei decizii judecătorești.
Andrei Neguță, consilierul președintelui Dodon și potențial ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă a insistat să sublinieze că tratamentul de excepție față de cetățenii moldoveni l-a obținut președintele moldovean care i-a solicitat intervenția lui Vladimir Putin. Iată de ce, precizează Neguță, cetățenii moldoveni care au probleme trebuie să profite de cele două săptămâni care le mai au la dispoziție și să nu aștepte decizii oficiale:
„Liste nu vor fi, nu vor fi hotărâri publicare pe site-uri oficiale. Aceasta se face pentru cetățenii moldoveni. În cazul în care toate aceste decizii se vor publica, poate să apară alte probleme la reprezentanții altor etnii care sunt în Federația Rusă.”
Potrivit consilierilor prezidențiali, care citează date ale ministerului rus de interne, ar fi vorba de un număr de 250 de mii de persoane care nu vor mai putea reveni în Federația Rusă de îndată ce trec hotarul fără să își prelungească șederea legală. Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi spune că nu există o statistică a numărului de cetățeni care au trecut de procedura de ,,amnistie” și nici nu știe dacă cineva contabilizează aceste date.