După introducerea la începutul anului a unor reguli mai stricte pentru migranţii moldoveni care muncesc în Rusia, sute de cetăţeni ai Republicii Moldova s-au trezit cu interdicţii de a intra în Federaţia Rusă sau cu decizii de deportare. Ce şanse au aceşti oameni să revină la locurile lor de muncă din Rusia şi la ce instanțe apelează?
Unii oameni care au primit interdicţie de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse încearcă să-şi rezolve problemele făcând anticamera la diferite instituții de la Chişinău. Ce-i drept, fără prea mult succes.
Ei îşi fac socoteala că cele mai indicate sunt ambasada şi consulatul Rusiei în Republica Moldova, după care merg la reprezentantul Serviciului Federal Migraţiune de pe lângă Ambasada Rusiei, şi, în cele din urmă ajung să apeleze la partidul ce are în mediul lor reputația de „reprezentant al Kremlinului pe pământul moldovenesc”: Partidul Socialiştilor.
La sediul acestei formaţiuni, am întâlnit câţiva cetăţeni moldoveni care au fost pe la toate instanţele posibile, iar acum îşi încercau norocul la socialiști. Au venit cu tot felul de acte şi au scris două cereri: una adresată şefului Serviciului Federal Migraţiune şi o altă cerere adresată preşedintelui Partidului Socialiştilor.
Dumitru Schin, un tânăr din Pârliţa, Ungheni, care munceşte la Moscova frizer, spune că majoritatea cetăţenilor moldoveni se tem să revină acasă, deoarece, potrivit lui, aceste interdicţii sunt ca o loterie. La Moscova i-au rămas soţia şi copilul, care sunt nevoiţi să se descurce cum pot.
„Pe teritoriul Rusiei activez de patru ani de zile. Ultimele schimbări în legi care au avut loc a dus o parte din lume în eroare, o parte n-a ştiut ce să facă. Pentru a-mi perfecta documentele, am hotărât să-mi fac o migraţionkă nouă. Şi în momentul în care am ieşit de pe teritoriul Rusiei şi am dat să intru înapoi, mi-au spus că interdicţia de a intra. Am ajuns acasă şi am început să aflu motivele pentru ce am primit interdicţie, ce am încălcat. Din punct de vedere administrativ, n-am fost tras la răspundere nu mi s-a făcut niciun dosar. Patentă am făcut ca să am motiv să stau pe teritoriul Rusiei mai mult timp”.
La zisa „ruleta rusească” de la graniţa rusă a picat şi Ina Moşanu, din oraşul Ungheni, care munceşte în Rusia de 14 ani. Duminica trecută, se afla în maşină împreună cu soţul şi cu sora sa. Doar ea a aflat că are interdicţie. Toţi trei îşi câştigă existenţa făcând reparaţii în apartamentele moscoviţilor. A făcut cale întoarsă şi soţul, pentru a încerca să rezolve problema.
Ina Moşanu spune că grănicerii ruşi nu i-au dat nicio explicaţie. Ea nu ştie ce va face mai departe, mai ales că are şi credite la bancă.
„Nu m-am aşteptat că aşa o să se primească anume cu noi, fiindcă nu am făcut nicio încălcare. Eu cred că este în legătură cu ceea ce petrece la noi în Moldova, cred că influențează la lume, să răzbună pe oameni. Nu s-o primit între Moldova şi Rusia ceva se răzbună pe oameni. Asta-i tot”.
Reprezentanţii Partidului Socialiştilor spun că au promis oamenilor în campania electorală să rezolve problemele migranţilor, iată de ce acum oferă consultaţii juridice pe acest subiect. Deputatul Vasile Bolea afirmă că zilnic la sediul partidului vin 50-60 de oameni, iar în total au fost depuse circa 1.500 de cereri. El mai spune că în cazul a circa 500 de cazuri ar exista răspunsuri favorabile şi că interdicţiile ar fi fost anulate.
„Noi prelucrăm aceste documente. Facem o scrisoare de însoţire din numele domnului Dodon şi după aceasta le transmitem în Federaţia Rusă, le înregistrăm oficial în anticamera Serviciului Federal Migraţiune. După aceasta, ele sunt prelucrate de către colegii noştri din Federaţia Rusă şi primim răspunsurile corespunzătoare”.
Oamenilor care vin aici li se spune să aştepte circa o lună jumătate – maxim două luni, dar nu li se dau garanţii că vor putea reveni la muncă în Rusia.
Factori decizionali din guvernul de la Chişinău pun la îndoială că există cereri rezolvate de către Partidul Socialiştilor, făcând paralelă cu amnistia anunţată pentru cetăţenii care au venit în ţară în perioada alegerilor, ceea ce, potrivit lor, nu s-a întâmplat. Şefa Direcţiei politici migraţionale din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Ungureanu, regretă că colegii ei ruşi evită dialogul cu reprezentanţii oficiali ai Chişinăului şi nu răspund la demersuri.
„Din păcate, în majoritatea cazurilor, oamenii nici nu cunosc că au interdicţie sau nu cunosc care ar fi motivele pentru care nu este agreată şederea lor acolo. În Federaţia Rusă au dreptul a pune interdicţie 11 organe de stat, nu numai Serviciul Federal Migraţiune”.
Valentina Ungureanu spune că există mai multe probleme acumulate în legătură cu migranţii moldoveni în Rusia, care ar putea fi rezolvate doar dacă ar exista o deschiderea din oficialilor ruşi.