Despre notorietatea politicienilor și încrederea pe care o au cetățenii în clasa politică

Valentina Ursu în dialog cu locuitori de la Hîncești și cu Vasile Bulicanu, un moldovean care trăiește în Spania.

Intenția autorităților de la Chișinău de schimbare a sistemului electoral pentru alegerile parlamentare din vot pe liste de partid în sistem electoral mixt este văzută de unii ca potrivită, iar de alții – ca inoportună. Părerile s-au împărțit și după opinia formulată de Comisia de la Veneția. Principala concluzie a acestei Comisii sugerează că nu este recomandabilă schimbarea sistemului electoral în acest moment, decât dacă îngrijorările exprimate de acest organism sunt rezolvate. Democrații și socialiștii dau asigurări că vor aproba proiectul votului mixt în luna iulie în Parlament. La acest sfârșit de săptămână vorbim despre notorietatea politicienilor și încrederea pe care o au cetățenii în clasa politică. După 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, localnicii de la Hîncești cu care am reușit să discut se uită în urmă și nu le vine să creadă că au trecut mai mult de două decenii de speranțe zadarnice. Ei spun că nimic din ce au visat nu s-a împlinit. În jurul lor domnește stagnarea și deziluzia, începuturile neterminate și politica murdară, iar preconizata reformă electorală nu o văd cu ochi buni.

Your browser doesn’t support HTML5

Despre notorietatea politicienilor și încrederea pe care o au cetățenii în clasa politică

- „La nimic nici să nu se gândească lumea, cum a fost, așa să fie, fiindcă bogații pun mâna pe putere și noi voobșce nimic nu avem, dar îndeobște o să fim robi complet.”

Europa Liberă: Dar mâna pe putere o pun cei pe care dvs. îi delegați acolo, în Parlament.

- „Noi alegem, dar, de exemplu, eu am ales un partid, dacă el bogat o pus și o cumpărat și ei s-au vândut ca niște tâlhari și s-au vândut toți, și s-a făcut un partid acum, și-au făcut democrații ce vor din noi, dacă ei vor să facă votul mixt, mie îmi pare că îndeobște noi ne ducem cu totul în groapă. Noi ne îngropăm complet.”

Europa Liberă: Cum înțelegeți votul mixt?

- „Mai în scurt, iată raionul se alege o persoană. Persoana ceea ce folos că noi o votăm ca persoană, dar pe urmă ei tot trebuie să facă o coaliție oarecare, că o persoană nu poate să decidă. Și ei totuna trebuie să facă o coaliție oarecare. Pe urmă, atunci ei îs vânduți, cum acum iată Plahotniuc i-a cumpărat pe liberal-democrați, pe liberali i-a cumpărat… comuniștii și ei s-au vândut toți și ei s-a făcut o coaliție. Eu am votat partidul în care am avut încredere, dar el s-a vândut… Ce încredere să mai am eu? Eu pe nimeni nu mai cred de-acum.”

Europa Liberă: Dar vreți tot pe liste de partid să votați și în continuare?

- „Vreau pe liste de partid, da și în continuare, dar noi să vedem lista ceea – ce fel de persoane-s în lista aceea, ca noi să le examinăm și să le alegem.”

- „Îndeobște ne-au dus în groapă, iaca toți copiii mi i-a dus după hotare… Pleacă toată lumea… Eu nu știu unde să mă pornesc la atâția ani, să mă duc să-mi caut de lucru…”

Europa Liberă: Și dacă lumea pleacă, cine rămâne aici?

- „Cine rămâne?... O să rămână pustie Moldova, pentru că nu se hotărăște nimic mai de sus. În loc să ridice țăranul, să-i dea de lucru, ei îl apasă la pământ și moare lumea pe dealuri… Asta-i viață? Ne fug copiii de acasă și ne lasă nepoții și stăm și ne osândim și ne chinuim…”

- „Săraca lume… Tot se dărâmă, tot se risipește. N-avem cu ce trăi chiar și iaca ținem vite, ținem… Și pentru ce? Pentru nimic.”

Europa Liberă: Dvs. alegeți politicienii care să ducă Moldova pe calea cea bună și dreaptă.

- „Aleg lume de ceea pe care se duc și o plătesc, care nu știe… Nu vin la oameni de aceștia care judecă, care știu ce-i viață, dar le dau vin și beau și bani, și-i votează pe cei care-s… lume lăsată…”

Europa Liberă: Dvs. cum vreți să vă alegeți deputații, în baza cărui sistem - să fie pe listă de partid, să fie uninominal, să fie mixt?

- „Să fie mixt.”

Europa Liberă: Cum înțelegeți votul mixt?

- „Să fie pentru lume.”

- „Eu cred că votul uninominal. Uninominal o să fie aleasă o persoană căreia îi știi familia, numele, dar așa, pe liste de partid, care dă mai multe parale, acela o să nimerească în Parlament. ”

Europa Liberă: Dvs. luați bani pentru vot, dacă vi se dă?

- „Dacă trăiesc rău, ei le iau.”

Europa Liberă: Și dacă se vinde votul, pe urmă cetățenii zic că se trăiește greu.

- „Măcar o zi să trăiesc și eu bine.”

Europa Liberă: Și pe urmă, patru ani – rău?

- „De-amu o să vedem cum o să zică Domnul.”

Europa Liberă: Ce trebuie să se întâmple în Moldova ca lumea să nu se plângă, să aibă poftă de viață?

- „Parlamentul să lucreze cum trebuie…”

- „Să fie alt Parlament. Hoți și bandiți nu trebuie să fie la conducere.”

- „Toți îs hoți…”

- „Și care vin la putere acum, tot hoți or să fie, că n-avem încredere într-înșii.”

Europa Liberă: D-apoi care or să vină la putere, o să-i trimiteți dvs. acolo.

- „Care o să vină la putere, acela încă mai hoț o să fie.”

- „ …Dodon o fost ales cum trebuie de popor? N-a fost ales de popor domnul Dodon. A fost ales de Transnistria și de Găgăuzia.”

- „Se cumpără tot. Tot se cumpără, tot se vinde. Nu-l poate cumpăra pe fiecare, dar sunt majoritatea din oameni care trăiesc rău, pentru 50 de lei, el se vinde. Azi a băut un pahar de vin și s-a dus a pus ștampila…”

Europa Liberă: Vă doare sufletul, pentru că el vă decide soarta?

- „Ne doare, dar ce, noi nu putem rezolva nimic.”

- „Iată deputații aceștia îs tot așa în Parlament. I-a dat acolo un cinci mii de euro, vsio, s-a dus în alt partid.”

Europa Liberă: Puterea e în mâna politicienilor sau în mâna poporului, o dată la patru ani?

- „Parlamentul ce?... El mai bine las să se ducă pâinea mea să o lucreze pe deal, și după-amiază las să se ducă să rupă pantalonii, că el tot de pe truda noastră își ia pantaloni, costume își ia…”

Europa Liberă: În mâna cui e puterea o dată la patru ani?

- „…avuților și a bandiților…”

- „Mama mea are 85 de ani și-și roagă moartea, că nu poți trăi cu 800-900 de lei… Vai de capul lor, că, iaca, soțul mi-i de față – eu mă duc și-i văd și merg tot drumul și plâng…”

Europa Liberă: Politicienii o să vină și o să vă ceară votul dvs. iarăși la anul…

- „N-o să mă mai duc să votez pe nimeni. Toți umblă după scaune și după lefuri mari; eu nu-s pentru oameni nimeni absolut. Eu mă uit primarii din sat. Te gândești că să-l votezi că o să fie pentru sat, încolo-încoace… Până își capătă scaun de șezut și pe urmă nu te mai văd. Câți bugetari îs, sunt toți din spatele oamenilor și fugăresc țăranul și îi pun fel de fel de amenzi… Polițiștii șed la fiecare pas, n-o încălcat omul regulile, nimic absolut, îl oprește și-i caută pretenții că nu-i numărul unghenskii, că umblă în raionul Hîncești, îi sticla plesnită, amenzi și amenzi, și amenzi, și amenzi, dezbracă oamenii ca să trăiască bugetarii…”

Europa Liberă: În Moldova, oamenii trăiesc cu demnitate sau în umilință?

- „…în umilință. Demnitatea o ai când ai cu ce trăi și ai leafă, și ai condiții de trai, dar așa… fug copiii peste hotare, mori de milă… și rămân nepoțeii tot așa.”

- „Oameni înjosiți și gata. Noi, iaca acum lucrăm, dar pentru cine lucrăm noi?”

Europa Liberă: Dvs., cetățenii Republicii Moldova, puteți să identificați nume de oameni demni, oameni care să vă insufle încredere și să-i trimiteți în Parlament?

- „Măi, cum era Partidul Comuniștilor înainte, era un președinte era și era poreadkă, era regulă în toate satele…”

Europa Liberă: Dar dvs. vreți ca la guvernare să fie un singur partid?

- „Un singur partid, ce mai trebuie mai multe?”

Europa Liberă: Dar acum e un singur partid – Partidul Democrat.

- „Pe aista lișiți-l, că aista e cel mai hoț de pe fața pământului. Las să fie alt partid, numai nu aista…”

Europa Liberă: Care altul?

- „Care va conduce mai bine țara.”

Europa Liberă: Ia ziceți Dvs.: Cum e mai bine – un singur partid să fie la putere sau mai multe?

- „Mai multe…”

- „Unul, unul… Când e unul, ai de la cine întreba…”

- „Moldova cu 47 de partide și o Americă – cu două partide.”

Europa Liberă: Se zice că, dacă e un partid, e dictatură, dacă sunt mai multe partide, e democrație. Dvs. cum vreți să trăiți – în dictatură sau în democrație?

- „Nu-i democrație, cum îi lumea în Europa, cu stimă și cu respect. Dar acum nimeni nu are frică de nimic, înțelegeți? Îi legea pentru stat, nu pentru oameni.”

- „Un Iohannis trebuie…”

- „…ori un Lukașenko. Când a spus așa, apoi așa e – a doua zi e făcut… Marș acasă, dacă nu știi a lucra, dar la noi… măi cumătre…”

Europa Liberă: De ce lumea e atât de nemulțumită, necăjită? După 25 de ani de independență, atât de mult și-a dorit lumea schimbarea, unde s-a ajuns?

- „S-a promis una, și s-a făcut alta și niciodată n-au ascultat ce le spun oamenii. Ei stau acolo și comandă, dar nu vin să vadă un moș Ion, o lele Marie ce face.”

Europa Liberă: Acolo, sus, tot dvs. i-ați trimis.

- „I-am trimis, că am avut încrede într-înșii, dar de-acum încredere nu mai avem în nimeni. Văd o schimbare, numai dacă să vină niște tineri care au fost peste hotare și cunosc alt mod de viață, dar dacă aceștia au fost și aceștia o să fie, schimbări n-au să fie. Nu iau cu boaghea, dar până la umăr mâna o vâră în butoiul cu miere. Iaca-așa!”

Europa Liberă: Dvs. puteți căuta și găsi lume pe care să îi trimiteți acolo, sus, să vă îndreptățească încrederea?

- „Noi nu, numai acei care de-acum au fost în lume și știu ce să facă… Omul a fost peste hotare, a văzut, știe cum, dar aiștia ai noștri numai îi nanul, cumătrul, finul, badea, nanul și tot așa – o mână spală pe alta.”

- „Nu vedem nimic și nici nu sperăm de acum la nimic. Chiar atâția ani au trecut și fără niciun folos față de oameni.”

Europa Liberă: De ce populația nu-i unită, de ce nu există această unire pentru o idee, pentru ca statul să ajungă prosper?

- „Pentru că lumea fiecare judecă în modul lui.”

- „După cum s-a trezit. Unul s-a trezit, mai rău trăiește, el îi mulțumit cu aceea, unul care a trăit oleacă mai bine și a dat de greu, s-a făcut ca și celălalt. Și toată lumea se lasă. Eu mă uit – se dărâmă case, se dărâmă garduri, tot prin sate se fărâmă și omul nu poate face nimic.”

- „Neputincioși, că ei n-au cu ce, săracii, ei n-au ce mânca, înțelegi ce înseamnă? Omul când n-are ce mânca, el nu se mai gândește să-și repare casa ceea ori să-și repare gardul acela.”

Europa Liberă: Politicienii cunosc această stare de lucruri?

- „Ei prea bine cunosc, și lor li-i totuna. Ei au grijă de dânșii.”

Europa Liberă: Data viitoare n-o să mai aleagă greșit cetățenii, ca să vorbească doar de rău despre clasa politică?

- „Trebuie să fie oamenii cu credință, să aibă frică de Domnul, ca să conducă țara cum trebuie de condus, nu cum… s-o fure și să împartă toți în toate părțile.”

- „Greu, pentru că pe cei bătrâni și pe cei care-s săraci nu-i ajută defel.”

- „De norod n-au nevoie defel.”

- „Pensia este mizeră, dar noi trăim în Europa. Hai în Europa? Cum în Europa, d-apoi unde-s banii? Au furat banii din bancă și ne fură și pe noi. Asta-i dreptate?”

Europa Liberă: Și la anul o să fiți chemată la vot să alegeți următorul Parlament.

- „O să mă duc…”

- „Nu. Nu mă duc să-i votez…”

Europa Liberă: E rău, dacă nu vă duceți.

- „Pe dânșii nu vreau să-i votez.”

Europa Liberă: Pe dânșii, pe cine?

- „Pe Parlament”.

Europa Liberă: Dar pe cine o să votați?

- „Trebuie oameni simpli care să aibă grijă de norod, dar nu numai de buzunarele lor.”

Europa Liberă: Sunt asemenea oameni pe care o să-i găsiți și o să-i trimiteți acolo?

- „Sunt așa oameni, sunt. Dar pe acești oameni așa îi resping. Sunt foarte mulți oameni care-s cinstiți.”

Europa Liberă: Cum o să arate Hînceștiul și Republica Moldova în următorii cinci-zece ani?

- „Nu știu, că la noi e cea mai mare corupție.”

Europa Liberă: De ce s-a ajuns ca în Moldova lumea să zică că nu mai are încredere în nimeni și nimic?

- „Da, nu mai avem încredere în nimeni și nimic. Deloc absolut, nu avem încredere, nici la votare n-o să mă duc, dar, dacă o să mă duc, o să scriu aceea ce știu eu. O să le scriu direct pe foaie acolo ce oameni sunt ei.”

Europa Liberă: Aici, la Hîncești, se zice că cea mai multă lume a semnat pentru ca să fie schimbat sistemul electoral.

- „Eu nu știu de asta. Eu nu-s pentru sistemul electoral nou, nu, nu, absolut deloc.”

Europa Liberă: De ce?

- „De atâta că n-am încredere într-înșii. Ei au să-și pună oamenii lor și tot ei or să fie acolo sus, la conducere.”

- „Dar pe noi nu ne aranjează.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă sistem mixt?

- „Tot oamenii lor îs și acolo și în mixt tot îs ai lor, numai că i-au schimbat olecuță denumirea, ca lumea să nu se priceapă, că nu fiecare…”

Europa Liberă: Dar cum sunt ai lor, dacă dvs. o să decideți cine trebuie să ajungă în Parlament.

- „D-apoi în listă acolo o să fie de-ai lor mai mulți, la democrați o să fie mai mulți, eu așa socot.”

- „Cum decidem noi, dacă ei îi aleg și-apoi pe urmă noi îi votăm pe dânșii?”

- „Ei îs puși în listă de dânșii, nu de noi…”

- „Ei îs puși în listă dinainte și pe urmă, după aceea, noi numai trebuie să facem semn.”

- „Asta nu înseamnă că noi îi vrem pe dânșii.”

Europa Liberă: A cui e mai mare vina pentru că Moldova a ajuns într-o stare…

- „Peștele se strică de la cap.”

Europa Liberă: … despre care lumea zice că e una deplorabilă – a cetățeanului sau a politicianului?

- „…a politicianului…”

Europa Liberă: …ales de către cetățean, de către votant.

- „Cetățeanul a avut încredere în el când l-a ales, dar ei, dacă n-au soveste și fură, înseamnă că noi mai mult încredere într-înșii nu mai avem. Și n-o să-i votăm.”

Europa Liberă: Care ar fi politicianul care vă insuflă încredere? Ce calități să aibă?

- „Pentru oameni, să fie pentru stat, pentru lume…”

Europa Liberă: Păi, ei toți spun că-s pentru oameni…

- „Să avem încredere într-înșii oleacă măcar.”

- „Noi am avut încredere, dar acum nu mai avem încredere în nimeni absolut… Noi nu mai știm pe cine să alegem, noi nu mai știm, pentru că ei promit multe, dar nu fac. Numai pentru interesele lor, mai mult nimic.”

Europa Liberă: Cât costă o promisiune?

- „Nu vă putem spune. Milioane pentru dânșii…” (râsete)

Europa Liberă: Dar un vot?

- „Și voturile tot mult.”

- „Tot îi cumpărate și voturile.”

- „Da, și voturile tot îs cumpărate. Și acum tot o să fie cumpărate.”

Europa Liberă: Cum face diferență cetățeanul între adevăr și minciună, cum pune preț pe demnitate, și nu pe umilință?

- „Săracul cetățean are cuvânt la noi? Ce diferență să mai facă el acum la moment între milioanele lor și bănuții noștri? Dodon ce a dovedit, ce a făcut el? Iată a venit la putere… Da, am crezut că măcar iaca vine și el, poate măcar ceva…”

Europa Liberă: L-ați votat?

- „Eu l-am votat. L-am votat, dar ce folos, că el e singur acolo?”

- „Dar lui nu-i dă voie să facă, cum nu-i dă voie în America prezidentului Americii. Eu ascult cum prezidentul Americii nu-i dă voie să facă aceea ce vrea el, îl împiedică așa ia. Așa și pe Dodon... Vedeți cum…”

- „Așa-i, așa-i, corect! Nu le dă voie să facă, că el e singur acolo mai mult…”

Europa Liberă: Dar domnul Dodon și domnul Plahotniuc, ei sunt prieteni sau sunt dușmani?

- „Frați de cruce.” (râsete)

- „Nu-s dușmani, nu-s dușmani. Ei la masă se întâlnesc împreună și chefuiesc, dar noi aici stăm și…”

- „…așteptăm legi noi.”

- „Păi, noi ne certăm între noi, dar ei între dânșii acolo se bucură de…”

- „…da, ei ciocnesc stacanele. (râsete)

Europa Liberă: Dar când o să ajungă și cetățeanul să ciocnească paharele pentru țara lui?

- „..să le fie așa de bine ca să…”

- „Degrabă, nu. Degrabă nici n-or să aibă nici cine să ciocnească. Tot tineretul pleacă, salariile-s mici și ei n-au unde să se aranjeze la lucru, absolut deloc. Iată luăm în Hîncești, nicio organizație unde să se ducă să se angajeze. Numai la buget și gata. Dar acolo câte locuri sunt?”

Europa Liberă: Cine decide astăzi viitorul Republicii Moldova?

- „Îl decide guvernarea, Guvernul, Parlamentul… Dar eu nu i-am votat, dar i-au votat, iaca, Dodon ca președintele țării. Uitați-vă ce merchezuri face… Va să zică ne duce spre Rusia, când noi nu vrem. Armatele rusești se află și până acum în stânga Nistrului și ne fac multe dificultăți…”

Europa Liberă: Acum se discută foarte mult cum ar trebui să fie mai aproape deputatul de cetățean și se propune modificarea sistemului electoral. Dvs. înțelegeți în ce constă această schimbare?

- „Eu înțeleg ce înseamnă, foarte bine înțeleg. Acum nu știu: Care-s deputații noștri? O parte s-au dus la PD, o parte au rămas independenți, o parte - neafiliați… Nu știm nimeni – care-s ei anume? Ce să cerem de la dânșii? Ei nu mai vin în popor, nu mai vin să ne…”

Europa Liberă: O să vină la anul să vă ceară votul…

- „Da, la anul, da.

Europa Liberă: Așa se zice că de aici, de la Hîncești, s-au adunat cele mai multe semnături întru schimbarea sistemului electoral.

- „Și-au umblat prin sate adepții primarului, 11 primari ai raionului Hîncești care s-au vândut la PD. Și iată aceia am umblat și au colectat iscălituri.”

Europa Liberă: Dar de unde știți că s-au vândut?

- „Că au fost constrânși. Eu vorbesc cu primarul de la Șipoteni, vorbesc cu primarul de la Bobeica, că sunt megieși, măi, de ce ați făcut pasul acesta, pentru ce l-ați făcut? – Domnul Constantin, suntem constrânși, acum suntem văzuți altfel, cu alți ochi și…

Europa Liberă: Dvs., când vă dați votul, vă dați pentru binele cel mare sau pentru răul cel mic?

- „Pentru binele cel mare, e clar. Noi am vrea să fie bine în țară.”

Europa Liberă: Dar de ce lumea e nemulțumită și critică deputații?

- „Dacă ei îs mincinoși. La alegerile prezidențiale, eu vorbesc de satul meu, Stolniceni, că am fost membru al comisiei, pe listă au fost 960 de alegători. Va să zică eu am corectat listele, că, mă rog, am fost primar în Stolniceni vreo opt ani de zile și cunosc lucrurile acestea, niște familii că eu cad jos. Întreb primărița: De unde s-au luat oamenii aceștia? Din cimitir? Nu-s în cimitir morți. S-au pus la evidență, și eu nu-i știu. Cum s-au pus la evidență, cine a votat? Căci ei nu-s, eu nu-i cunosc.”

Europa Liberă: Ziceți și Dvs.

- „Dar eu ce să zic?

Europa Liberă: …că la vot mergeți și Dvs.

- „Merg, dar mătincă n-o să mă mai duc, dar ce – acum îl votezi și-acum nu-i treabă nimic.”

- „Ne bucurăm că acesta o să facă treabă și când… și-a găsit scaunul… gata, ne-a uitat pe noi.”

- „Poporul nostru-i muncitor și bun la suflet, dar conducerea ne dă de gol. Nu știu de unde, ce mame i-au născut pe dânșii, de nu le pasă…”

Europa Liberă: Alegătorii din Republica Moldova, ei au ales această clasă politică. Alegătorii sunt mama și tata…

- „Da, dar ei nu se gândesc la viitorul Moldovei, că pământul acesta e sfânt, la noi e cea mai bună producție și gustoasă… și au făcut dintr-însul un iad și poporul tot geme din cauza lor. Numai conducerea e vinovată, că vin și amăgesc și omul șede, nu știe… Aista spune într-un fel, celălalt în alt fel, iar el șede… câteodată nu știe ce să aleagă. Și a ales și, poftim! Au trecut alegerile și nimic nimeni nu face.”

Europa Liberă: Și la următoarele alegeri, cele parlamentare din 2018, situația se va schimba, puteți să o schimbați?

- „Puțină speranță avem. Nu face nimic nici Dodon, nici cine o să vină… chiar și Maia Sandu. Îi bună și cred că ar face ceva, dar balaurii aceștia dimprejur n-au să-i dea voie să facă nimic. Și lumea vede, dar puțini înțeleg lucrul acesta. Iaca Dodon cu câte minciuni… Nu mă pot uita la dânsul, la mutra lui… Oameni mari și să spună minciuni?... Mi-i rușine…”

Europa Liberă: La următorul scrutin parlamentar, cum o să facă diferența cetățeanul între adevăr și minciună?

- „Tare greu e asta. Omul simplu și dacă nu citește și nu se uită la internet și la televizor, dacă nu-i place de Dodon, el a dat acolo și se uită, dar dincoace el nu caută. Să facă deosebirea omul. Omul e necăjit – el cu prășitul, cu lucrul, cu problemele… și când dă la alegeri…”

- „De atâta că suntem săraci, suntem și oleacă proști, nu oleacă, dar chiar bine, căci omul sărac e manipulat. Eu vorbesc cu oamenii mult, mă întâlnesc cu dânșii și va să zică spune: Da ce, acesta o să-mi pună în traistă? Dar eu le lămuresc: Măi, să nu-mi ia din traista mea…”

- „Da, principalul să nu ne ia.”

„Nu-mi trebuie să-mi pună…”

„Dar mie îmi ia din traistă… Pâinica de la gură mi-o ia, când o duc la gură, îmi dă peste mână și mi-o ia. Suntem săraci, dar săracul e manipulat ușor. Îi prost. Pentru o sută de grame de rachiu, el votează pe cine vrei…”

Europa Liberă: Se vinde votul?

- „Se vinde. Se vinde pe hrișcă, pe orez… Am văzut, câte o sută de lei la noi în sat chiar dădeau. Alții sunt indiferenți, ei nici nu înțeleg că trebuie să aibă demnitate, să-și iubească țara…”

- „Se vorbește la moldoveni că capul plecat sabia nu-l taie, dar ușor se îmbracă jugul. Știți ce înseamnă jugul? La bou a apăsat și-i pune răsteul acolo și-l trage cu capul în jos.”

*

Mai mulți moldoveni care sunt stabiliți peste hotare vin și ei cu soluții privind starea de lucruri din țară cu privire la reforma electorală. Votul mixt nu e o soluție pentru reforma clasei politice. Acest vot nu va stârpi corupția sau va ridica nivelul de trai din Moldova, crede Vasile Bulicanu, aflat de 15 ani în Spania. El mai spune că parlamentarii nu sunt cu gândul la alegători și la onorarea promisiunilor pe care le fac în campania electorală.

Vasile Bulicanu: „Deputații vor să-și facă pentru ei bine, nu pentru populație, dar eu aș vrea să fie, totuși, după cum a zis Comisia de la Veneția, pentru că, dacă schimbă modul de vot, în țară nu se va mai termina furtul, adică hoția nu se va mai termina. Suntem o țară atât de mică, dar avem mai mulți corupți decât o oarecare altă țară din lume.”

Europa Liberă: Și cum e mai bine să fie ales deputatul? Voi în diasporă vă puneți această întrebare: o să mergeți să votați, sunteți interesați de cei care trebuie să ajungă în Parlamentul Republicii Moldova?

Vasile Bulicanu: „Eu întotdeauna merg la votare, pentru că, dacă nu merg eu, merge și votează altul pentru mine; se duce altul care votează alt partid, dar eu, de pildă, votez partidul respectiv, să nu am pe urmă mustrări de conștiință că nu am ieșit la vot.”

Europa Liberă: De exemplu, Vasile Bulicanu, ca și alți mulți moldoveni care-și câștigă bucata de pâine în Spania, cunoaște cum va fi creată circumscripția în străinătate, acolo unde muncesc mai mulți moldoveni?

Vasile Bulicanu: „Noi mergem la consulate, la ambasade...”

Europa Liberă: Așa ați procedat până acum, când era în baza sistemului proporțional – pe listă de partid. Acum, dacă nu va fi așa, trebuie să fie croite circumscripții, inclusiv în străinătate, în diasporă. Ar fi patru circumscripții în Occident și în Est.

Vasile Bulicanu: „Înseamnă că, totuși, au frică să nu votăm noi pentru Europa. Lor li-e frică și de aceea vor să facă mai puține circumscripții electorale, după cum înțeleg eu. Asta nu-i bine, dacă o să fie așa, clar lucru, pentru că diaspora

Unica ieșire din situație este să alegem deputați capabili să ne ducă înainte pe drumul european

e foarte puternică, sunt foarte mulți moldoveni care trebuie să voteze. Eu așa cred că este o batjocură față de diasporă ca să nu voteze, ca ei să poată să-și îndeplinească planul pe care îl au socialiștii și democrații. Eu despre unirea lor nu pot să spun nimic bun, pentru că, atunci când se unesc două partide care sunt contra drumului european, să zicem așa, că pornisem așa, chipurile, Moldova spre Europa, dar de când a venit la putere mister Dodon, văd că vrea să ne unească cu Rusia. Eu cred că unica ieșire din situație este să alegem deputați capabili să ne ducă înainte pe drumul european, numai astfel vom putea să scăpăm de sărăcie și de salariile mizere pe care le primesc bieții noștri compatrioți, bieții noștri moldoveni.”

Europa Liberă: Pentru că Vasile Bulicanu are o ședere de lungă durată în străinătate, acolo, în Spania, poate face o diferență între un deputat din Spania și un deputat din Republica Moldova, găsește mai multe asemănări sau diferențe?

Vasile Bulicanu: „În Spania, în primul rând, nu sunt atât de multe partide. Pe mine mă surprinde foarte mult faptul că Moldova, o țară săracă, vai de capul ei, are 45 de partide. Domnule, să ne uităm la americani, care au numai două partide – republican și democrat. La noi, cui nu-i este lene, își face partid, a dat banul cui trebuie și își face partiduț.”

Europa Liberă: Întrebam: prin ce se aseamănă deputații din Moldova și din Spania și prin ce se deosebesc aceste slugi ale poporului dintr-o țară și din alta?

Vasile Bulicanu: „Deputatul din Spania, dacă a furat, pe el imediat îl știe toată lumea și trebuie să întoarcă banii și este băgat și la pușcărie; repede îl depistează dacă se ocupă cu ilegalități. Deci, dacă îi prinde, repede îi pune la punct. În Spania, legea e pentru toți totuna. Dacă ești deputat și ai greșit, oricum mergi la pușcărie și întorci și banii pe care i-ai furat sau ai luat mită. Deci, repede se află, pentru că aici mass-media sunt foarte atente, numai atâta și așteaptă, să-l prindă că a luat bani de undeva și la Știri la televizor, gata, toată lumea știe și a doua zi îl dau afară din partid și îl dau pe mâna justiției. Dar în Moldova nu există așa ceva. În Moldova, deputații își văd de treaba lor – cel care a furat, continuă să fure, pentru că are acolo cunoștințe procurori generali sau mai știu eu ce acolo... La noi e cumătrism, noi încă trăim cu câteva sute de ani în urmă. Îmi pare foarte rău, dar justiția în Moldova este în buzunarul politicienilor, dar cu o justiție selectivă nu se poate de făcut un stat de drept sub nicio formă. Noi dorim ca aleșii noștri să ne ducă pe drumul spre Europa, că așa... în alegeri promit una, iar când ajung la putere fac alta. De aici e și neîncrederea oamenilor care deja au pierdut încrederea în partidele politice, în omenii pe care îi aleg, pentru că ei, când ajung acolo sus, uită de promisiuni, își văd de treaba lor, își construiesc castele ș.a.m.d., iar oamenii tot cu aceeași pensie se chinuiesc. Cel care vrea să fie deputat, trebuie să aibă salariu ca și un pensionar de la țară, ca să vadă și el cum se trăiește, dar nu să aibă un salariu de 20-30 de mii de lei sau nu știu cât acolo... Astfel, clar lucru că el niciodată n-o să facă nimic bun pentru statul moldovenesc, întrucât el nu știe greutățile oamenilor. Dacă el ar ști cât de greu trăiește țăranul, el atunci ar pune osul la treabă, ca să lucreze pentru țară. N-ar fi rău ca cei 101 deputați să meargă și ei în străinătate să vadă cum se câștigă bucata de pâine și pe urmă, când vor reveni acasă, să facă exact cum fac în țările din Occident – în Italia, în Germania -, adică conducem țara și îndeplinim interesul poporului. Ei, dacă ar merge și ar lucra în străinătate și ar vedea cum e situația, cred că nu și-ar mai permite să mai bage mână în buzunarul statului, pentru că buzunarul statului este buzunarul poporului, al tuturor oamenilor care trăiesc pe teritoriul Moldovei, nu e numai a 101 parlamentari.”

Europa Liberă: Chiar poate miza cetățeanul că în următorul Parlament vor veni acei politicieni care să le recâștige încrederea?

Vasile Bulicanu: „Cred că da. Ar trebui de mediatizat mult mai mult persoanele care sunt proeuropene și trebuie de promovat . Mie îmi place Maia Sandu și o urmăresc permanent – când văd pe internet vreun interviu, o ascult cu multă atenție și văd că este o persoană care știe ce vrea și știe unde vrea să ajungă. Deci, așa oameni ne trebuie nouă ca să alegem în noul Parlament ca să putem și noi să ieșim din groapa de gunoi, unde suntem acum.”

Europa Liberă: Se pare că voi, cei care ați luat drumul pribegiei și munciți acolo, în străinătate, gândiți altfel, decât o bună parte din cetățenii rămași acasă. Pentru că aici, în Republica Moldova, astăzi mai poți întâlni oameni, și nu puțini, care spun că, dacă vine și îi dă o sută de lei, își vinde votul; că omul mai poate fi cumpărat cu un kilogram de ulei sau unul de orez... Pentru voi, această percepție că poți să-ți vinzi votul, ce înseamnă?

Vasile Bulicanu: „Când tu îți vinzi votul, pentru mine asta înseamnă trădare. Votul nu trebuie vândut nimănui. Votul este al tău și tu trebuie să-l dai persoanei în care ai încredere – nici pentru o sută și nici pentru două sute de dolari, nu mai vorbim de lei; eu nu mi-aș da votul nici pentru o mie de euro nu mi-aș da votul. Este votul meu…”

Europa Liberă: Dar dacă Vasile Bulicanu ar fi un om sărac în Republica Moldova, un biet pensionar care o duce câine-câinește, de azi pe mâine, ce ar face cu votul lui?

Vasile Bulicanu: „Eu l-aș da persoanei în care am încredere.”

Europa Liberă: Cum să știi că ai încredere în persoana pentru care votezi?

Vasile Bulicanu: „Păi, ca să știu persoana pe care o votez, trebuie să citesc, mă uit pe rețelele de socializare, văd ce vorbește omul, ce planuri are de viitor... Pe cei răi deja îi știm: 25 de ani - numai promisiuni am primit și mai mult nimic. Și în 25 de ani, Moldova a sărăcit...”

Europa Liberă: Dacă Vasile Bulicanu, ipotetic vorbind, și-ar depune candidatura pentru a fi deputat în Parlamentul de la Chișinău, ce i-ar promite cetățeanului cu drept de vot din Republica Moldova?

Vasile Bulicanu: „În primul rând, eu aș renunța la toate serviciile care i se dau unui deputat. Aș vrea să fiu o persoană normală, așa, cum papa de la Roma a spus că el nu are nevoie de mașină specială; el doarme acolo unde vrea el, nu unde îi dictează lui... Cum eu pot să primesc salarii de 30 de mii de lei, știind că un om primește o pensie de o mie de lei?... Eu cum aș putea să dorm noaptea, eu, plimbându-mă cu mașina și cu girofarul după mine? Eu așa ceva nu mi-aș permite sub nicio formă. Da la noi deputații și-au pus mai întâi salarii mari și hai să mergem înainte, dar așa nu se poate!”

Europa Liberă: În Moldova, multă lume crede că în următorul Parlament pot ajunge doar acei care au bani mulți, pentru că fără bani e greu să faci o campanie electorală, fără bani e greu să câștigi încrederea cetățeanului... Chiar să rezolve banul totul?

Vasile Bulicanu: „Rezolvă, după cum am văzut. Eu am ascultat emisiunea de sâmbăta trecută unde au vorbit mai mulți oameni din Slobozia Mare. Am auzit păreri diferite, unde oamenii vorbeau foarte frumos, adică că rușii n-o să ne dea nimic ș.a.m.d. și ar fi bine ca să mergem cu Uniunea Europeană, dar am auzit și persoane cărora li-e teamă că, dacă se unește cu România, el nu știe grafia latină; el știa kirilița... Păi, oameni buni, puneți mâna pe carte și învățați... În 25 de ani chiar e așa de greu să învățați să scrieți, căci limba o știți?... Eu am învățat spaniola în trei luni de zile... Puneți mâna pe carte, pentru că, dacă nu veți fi la curent cu ce se petrece în țară, așa o să fiți, cu fundul în două luntri, cum se zice... Ba e laie, ba e bălaie... Eu nu m-aș duce să lucrez în Moscova nici pentru nimic... Oricâți bani mi-ar da, eu nu m-aș duce să lucrez pentru ruși...”

Europa Liberă: Ei și, ajungem la această dispută din societatea moldavă; dispută care și divizează lumea, pentru că e vorba despre acest vot geopolitic – o parte din cetățeni cred că viitorul Moldovei va fi bun alături de Rusia, iar o altă parte a populației crede că va fi bine în Uniunea Europeană, dacă Moldova se va integra...”

Vasile Bulicanu: „Oamenii de ce nu se gândesc că Rusia în 25 de ani nu i-a dat Moldovei o rublă rusească nu i-a dat pe degeaba, dar americanii, eu știu că ne-au dat mai bine de un miliard de dolari, ca noi să ne putem face infrastructură, să avem drumuri în țară... Nu mai vorbim de Uniunea Europeană care, permanent, pompează bani în Moldova. Ne dau foarte mult ajutor; România la fel dă foarte mulți bani ajutor, și nu numai în bani, dar am văzut că

Dacă ăsta nu mi-a dat nimic în 25 de ani, iar ăștia cu care n-am avut nimic ne-au dat atât de mult ajutor, păi, nu e mai bine să avem încredere în ei?

dau și lucruri, autobuze pentru școlari. Deci, trebuie să te gândești: Măi, uite, dacă ăsta nu mi-a dat nimic în 25 de ani, iar ăștia cu care n-am avut nimic ne-au dat atât de mult ajutor, păi, nu e mai bine să avem încredere în ei? Cu părere de rău, la noi moldovenii nu citesc ziarele, nu știu politica, pentru că la noi omul, în loc să facă politică, mai bine el pune mâna pe un pahar de vin acolo, frumos, și gata... Dar pune mâna, băiatule, și citește, noi nu suntem informați... Toată lumea citește. Iată, Germania citește, Olanda, Franța, deci, toată lumea citește... România, am locuit în România zece ani, păi, lumea cu ziarul în mână – el se duce dimineața și își cumpără un teanc de ziare... Noi nu vrem să citim, noi nimic nu vrem!... Dacă azi îmi dai o sută de lei, da, votez pentru neatale și cu un pahar de vin votez pentru neatale... Chiar pentru președinte s-a votat cu un pahar de vin... pentru o sută... Măi, rușine, măi fraților, asta-i chiar că-i rușine. Președintele autoproclamat, că așa i-a zis fostul lui conducător Vladimir Voronin, lumea a votat cu un pahar de vin... Azi mi-a dat un pahar de vin și l-am votat pe Dodon... Măi, d-apoi erau pe toate rețelele de socializare chestiile astea, oamenii cu autobuze, cu microbuze din astea stăteau – a votat, i-au dat suta de lei, a votat i-au dat suta de lei...”

Europa Liberă: La începutul discuției spuneai că nu se întrezărește ziua, anul când ai putea să revii în Republica Moldova. Chiar te-a părăsit pentru totdeauna acest gând?

Vasile Bulicanu: „Nu... Păi, cum poate să te părăsească gândul pentru totdeauna?... Eu am speranță că, totuși, o să vină băieți de treabă la noi, cum se zice, persoane de încredere, care sunt proeuropeni... Avem nevoie de un Parlament care să lucreze pentru cetățenii acestei țări, să nu fie corupți, să fie pentru reîntregirea Țării, să fie pentru drumul spre Europa, pentru că, dacă vom merge pe calea Europei, eu sunt sigur că noi vom câștiga și vom ajunge o țară mult-mult mai bogată, pentru că primim și ajutoare, cu toate problemele pe care le avem acuma, totuși, Uniunea Europeană continuă să ne dea ajutor.”

Europa Liberă: Într-o țară cu peste trei milioane de locuitori e posibil să se găsească aceste o sută una persoane demne de încrederea cetățeanului?

Vasile Bulicanu: „Am încredere în persoanele care protestează și știu să își ceară drepturile...”

Europa Liberă: Pe de altă parte, în concluzie, unii cetățeni cred că o dictatură ar fi mai bună decât democrația. Voi, cei din străinătate, ce credeți despre această percepție a cetățeanului că un Lukașenko ar rezolva mai ușor problemele Republicii Moldova?

Vasile Bulicanu: „O dictatură, dar să fie proeuropeană, nu să fie prorusă... O dictatură de asta, da, sunt de acord, ar putea rezolva problemele. Și să-i tragă și la răspundere pe aceștia care au guvernat până acum și au sărăcit țara.”