Spicherul democrat Andrian Candu a repetat că guvernarea va merge înainte cu planul schimbării sistemului electoral, în ciuda opiniei critice a Comisiei de la Veneția, care a spus vineri că proiectul democraților și socialiștilor nu se bucură de „consens larg” și în ciuda avertismentelor opoziției, care spune că adoptarea acestuia va înrăutăți relația cu partenerii occidentali ai Republicii Moldova.
Candu le-a vorbit jurnaliștilor la Chișinău, după întoarcerea de la Veneția, unde a participat la dezbaterile de vineri.
„Dacă noi vom căuta un consens larg la elaborarea reformelor și la implementarea lor, atunci înseamnă că în Republica Moldova niciodată n-ar trebui să avem reforme. Pentru noi contează foarte mult ceea ce își doresc majoritatea cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat spicherul democrat.
El a mai spus că guvernarea a promis Comisiei de la Veneția că va ține cont de alte recomandări „tehnico-juridice” ale acesteia pentru îmbunătățirea proiectului de lege, inclusiv recomandările privind limpezirea criteriilor de trasare a circumscripțiilor electorale și altele.
Andrian Candu și-a mai exprimat convingerea că adoptarea sistemului mixt nu va împiedic Republica Moldova să primească ajutoare din partea Uniunii Europene, care a spus săptămâna aceasta că va monitoriza cu „cea mai mare atenție” reacția guvernării la recomandările Comisiei de la Veneția.
„Dacă UE va condiționa și va spune că nu cooperează cu Republica Moldova doar pentru faptul că se dorește schimbarea sistemului electoral, aceasta ar însemna o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova și ar însemna să ignori, practic, dorința a peste 60% din populația Republicii Moldova. Considerăm că lucrul acesta nu se va întâmpla, deoarece UE are o altă construcție și viziune asupra regulilor democrației, unde majoritatea decide”, a spus Andrian Candu.
Ceva mai devreme, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a salutat opinia critică a Comisiei de la Veneția față de planurile puterii de la Chișinău de schimbare a sistemului electoral, a cerut guvernării să renunțe la această intenție și a avertizat că, în caz contrar, vor exista consecințe negative pentru relația cu partenerii occidentali.
„Nu există și nu poate exista consens larg în societate pe o inițiativă prost intenționată și prost scrisă”, a spus Maia Sandu.
Ea a declarat că va continua să ceară partenerilor europeni să exercite presiuni asupra guvernării moldovene pentru a o face să renunțe la introducerea sistemului mixt. Sandu consideră că acest sistem are scopul să ajute democrații să se mențină la putere în urma alegerilor de anul viitor.
Socialiștii și președintele Igor Dodon nu au comentat deocamdată opinia Comisiei de la Veneția, rezumată într-un comunicat de presă difuzat vineri. Opinia aparținând atât Comisiei de la Veneția cât și
Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului OSCE (OSCE/ODIHR) urmează a fi dată publicității integral luni, 19 iunie.
Anterior, președintele Dodon a spus că socialiștii vor avea de câștigat în ambele cazuri, fie că sistemul mixt este introdus, sau nu.
Săptămâna aceasta, instituțiile principale ale UE au căzut de acord să aprobe un așteptat ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, subliniind însă că debursarea banilor este condiționată de mai mulți factori.
Într-un anunț făcut de Consiliul European s-a subliniat o declarație comună a Consiliului, Comisiei Europene și Parlamentului European în care se spune că, „în lumina inițiativelor legate de schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova” Bruxellesul va urmări cu „cea mai mare atenție atitudinea autorităților Republicii Moldova față de recomandările partenerilor internaționali relevanți (în special ale Comisiei de la Veneția)”.