Coreea de nord pretinde că a testat cu succes o bombă cu hidrogen

O televiziune japoneză transnmite un program despre un posibil test nuclear nord-coreean, Tokio, 3 septembrie 2017

Seismologii au detectat un puternic cutremur de pământ în zona unde Coreea de nord a făcut teste nucleare în trecut.

Regimul comunist de la Pyongyang spune că bomba testată poate fi atașată uneia din rachetele sale cu rază lungă de acțiune.

Presa de stat din Coreea de nord a spus că al șaselea test nuclear al regimulului nord-coreean a fost un succes și un pas însemnat spre ducerea la capăt a programului de are nucleare al țării.

Nu există o confirmare independentă că a fost vorba de detonarea unei bome cu hidrogen, care e mai puternică decît o bombă atomică obișnuitp - ca acelea lansate de Statele Unite împotriva Japoniei spre sfărșitul celui de-al doilea război mondial.

Cu toate acestea, guvernul Japoniei a confirmat că nord-coreenii au făcut un test, după ce seismologii au detectat un puternic cutremur de pământ în zona unde Coreea de nord a făcut teste nucleare în trecut.

Autoritățile nord-coreene face teste nucleare din 2006, încălcînd rezoluțiile Națiunilor Unite, și generînd condamnări ferme din partea Statelor Unite și în general din partea comunității internaționale.

În ianuarie 2016, Coreea de nord a pretins că a testat o bombă cu hidrogen, dar experții occidentali s-au îndoit la vremea respectivă că bomba testată a avut puterea unei explozii termonucleare.

Președintele sud-coreean Moon Jae-In a reacționat la ultimul test nuclear cerînd cea mai aspră pedeapsă împotriva Coreii de nord, inclusiv prin noi sancțiuni ale Națiunilor Unite.

Oficiul prezidențial a anunțat că H.R. McMaster, consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, a stat de vorbă cu omologul său sud-coreean după testul nuclear făcut de Coreea de nord.

Șefii Statelor Majore de la Seul au declarat mai devreme că armata sud-coreană ia în considerare posibile riposte împreună cu Statele Unite.

Ministerul chinez de externe a cerut Coreii de nord să-și înceteze acțiunile „greșite” și să respecte rezoluțiile Națiunilor Unite.

Premierul Japonoeo Shnzo Abe a spus că o confirmare a a testul nuclear ar fi „absolut inacceptabilă”.

Cutremurul a fost detectat la cîteva ore după ce presa de stat nord-coreeană a anunțat testul.

Agenția oficială de știri KCNA a relatat că bomba cu hidrogen testată a fost cea mai avansată armă nucleară a Coreii de nord și că are o mare putere de distrugere.

Înainte de semnele unui posibil test nuclear, oficialități japoneze și de la Casa Albă au spus că preșeintele Statelor Uunite și premierul Japoniei Shinzo Abe au vorbit la telefon despre escaladarea situației legată de Coreea de Nord.

Cei doi lideri sînt citați cu declarația că au căzut de acord că e nevoie ca țările lor și Coreea de sud coopereze strîns pentru a face presiuni mai mari împotriva Coreii de Nord. (LȘ)