Your browser doesn’t support HTML5
La încheierea vizitei ambasadorul austriac s-a declarat optimist că grupurile de lucru care caută soluții unor probleme practice între cele două maluri ale Nistrului, cum ar fi restabilirea legăturii telefonice prin fir, vor ajunge în curând la rezultate tehnice, care să poată fi puse pe agenda unor noi negocieri politice în formatul 5+2.
Reprezentanții OSCE pentru problema transnistreană au părut ceva mai optimiști, cel puțin față de ultima vizită din luna mai, punând speranțe în reluarea discuțiilor în formatul „5+2”. Totul depinde însă dacă părțile implicate vor reuși să definitiveze unele soluții, cu privire la lista de probleme negociată, a sugerat emisarul președinției austriece a OSCE pentru problema transnistreană, Wolf Dietrich Heim:
„În ceea ce privește grupurile de lucru, cele mai productive sunt grupurile pe domeniile: transporturi, telecomunicații și educație. Aici este un spectru larg de întrebări care pot fi discutate și pe marginea cărora putem vedea un progres bun.”
Demnitarul austriac s-a referit în special la problemele incluse în Protocolul de la Berlin semnat în iunie 2016.
Este vorba de interconectarea rețelei telefonice de pe cele două maluri ale Nistrului, înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană astfel încât să fie admise în traficul internațional, dar si alte aspecte ce țin de libera circulație a oamenilor, dar și a mărfurilor.
Mai multe dintre punctele incluse în documentul semnat anul trecut la Berlin au provocat critici în mediul neguvernamental și printre experți de la Chișinău. Admiterea transportului înregistrat în stânga Nistrului în traficul internațional dar și recunoașterea diplomelor universitare din regiunea transnistreană au fost calificate de activiști ai societății civile drept „concesii unilaterale” în fața Tiraspolului.
Vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Balan:
„La momentul de față există posibilitatea de a identifica soluții în interconectarea telefonică. Noi încercăm să obținem rezultat și pe retrocedarea accesului pentru țăranii din raionul Dubăsari, ca să aibă acces la pământurile lor situate după traseu, și de asemenea pe subiectul școlilor cu predare în grafie latină. Aici noi insistăm pe necesitarea retrocedării sediilor pentru aceste școli ca ele să poată să funcționeze în condiții normale.”
Deocamdată, Gheorghe Balan a putut vorbi doar despre așteptări și posibile soluții, cât despre rezultate concrete, a sugerat el, speră să poată anunța cât mai curând.
Acum urmează ca grupurile specializate să lucreze la anumite aspecte tehnice, a mai spus Gheorghe Balan. În primul rând, este discutată posibilitatea ca operatorul de telefonie din regiunea Transnistreană să se înregistreze oficial în Republica Moldova pentru a putea presta servicii în mod legal. În ceea ce privește admiterea transportului din stânga Nistrului în traficul internațional, Gheorghe Balan a spus următoarele:
„În cadrul grupului de lucru se caută soluții pentru înregistrarea acestora la oficiile Registru cu posibilitatea obținerii documentelor valide moldovenești și a unor numere moldovenești care le-ar permite să circule în străinătate.”
Gheorghe Balan a sugerat că în perioada următoare autovehicolele cu plăcuțe transnistrene vor putea circula doar pe teritoriul Republicii Moldova, și asta pentru că autoritățile de la Kiev, mai spune oficialul, urmează să restricționeze accesul pentru mijloacele de transport înregistrate în Transnistria.
La Tiraspol însă concluziile reprezentanților politici sunt mai puțin optimiste. Așa-numitul ministru de externe în administrația separatistă de la Tiraspol Vitali Ignatiev a declarat mediatorilor OSCE, în cadrul întâlnirii din 7 septembrie, că „Moldova continuă să demonstreze lipsa voinței de a se concentra pe discuții regulate, fără compromisuri și cu rezultate”. El a mai spus că dialogul cu autoritățile de la Chișinău s-a înrăutățit, în special după ce mai mulți oaspeți ai Tiraspolului au fost întorși de pe aeroportul Chișinău.
Cât despre recenta cerere a Chișinăului privind retragerea trupelor rusești din raioanele de est, emisarul președinției austriece a OSCE a preferat să nu comenteze, spunând că pentru OSCE este important că prezența pacificatorilor este bazată pe o înțelegere legală, făcând trimitere la acordul bilateral dintre Chișinău și Moscova.