Lupta dintre guvern și președinție pentru ministerul apărării de la Chișinău se acutizează

Expoziție de echipamente militare americane în piața centrală de la Chișinău, 8 mai 2016

Victor Gaiciuc și Eugen Sturza între „nășisme” și „incompetență”.

Președintele Igor Dodon a propus o candidatură proprie pentru funcția de ministru al apărării, generalul Victor Gaiciuc, acutizând disputa cu guvernarea democrată, care vrea ministru pe altcineva. Presa a scris că Gaiciuc este prieten de familie cu președintele: Dodon l-a cununat pe fiul cel mic lui Gaiciuc, iar generalul l-ar fi ajutat la rândul său pe Dodon în campania prezidențială, inclusiv la răspândirea de fluturași denigratori despre Maia Sandu. Mai multe despre noile evoluții în disputa mediatică a președintelui cu guvernarea în domeniul militar aflăm de la Alla Ceapai:

Igor Dodon a reluat mercuri criticile la adresa candidatului coaliţiei de guvernare la şefia Apărării şi a anunţat că a respins printr-un demers oficial adresat premierului numirea lui Eugen Sturza, vicepreşedinte PPEM, despre care a spus că nu este „profesionist”.

„Dacă veţi insista în continuare pe persoane incompetente, indiferent de câte ori le veți promova şi indiferent de deciziile Curţii Constituţionale pe care o controlaţi şi care s-a transformat în filială PD-ului şi a lui Plahotniuc eu astfel de decrete nu o să semnez.”

Dodon a mai spus că a recomandat Guvernului să-l numească în fruntea ministerului apărării pe generalul Victor Gaiciuc, care a mai ocupat această funcţie în perioada guvernării comuniste începând cu anul 2001. În 2004 el a fost destituit din funcţie, printr-un decret al preşedintelui Voronin, în urma unui scandal legat, între altele, de furtul de muniţii şi armament din dotarea Armatei Naţionale. Ulterior, Gaiciuc a fost numit ambasadorul în Belgia și reprezentant al Republicii Moldova la NATO.

De Ziua Independenţei, anul acesta, Igor Dodon l-a decorat pe Gaiciuc cu Ordinul Republicii, inclusiv pentru că ar fi contribuit la „consolidarea statalităţii”, dar şi la „protecţia socială a militarilor” prin intermediul Uniunii Ofițerilor.

În 2015, Gaiciuc l-a primit în rândurile acestei organizații pe Dodon, care este maior în rezervă.

Presa a relatat că Uniunea Ofiţerilor s-ar fi implicat în mai multe proteste organizate de socialişti, iar în campania prezidenţială din 2016 ar fi tipărit şi distribuit pliante denigratoare la adresa contracandidatei lui Dodon, Maia Sandu, lidera PAS. Între şeful statului şi Gaiciuc există şi legături de rudenie. Dodon l-a cununat în 2011 pe unul din fiii generalului.

După ce Dodon şi-a anunţat numele candidatului presa a mai reamintit despre declaraţiile contradictorii făcute acum un an de Victor Gaiciuc despre conflictul militar din estul Ucrainei. Într-un discurs public, Gaiciuc a spus că „exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia”, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistență armatei ucrainene.

Propunerea avansată de Igor Dodon a fost criticată de premierul Pavel Filip în debutul şedinţei de astăzi a cabinetului de miniştri. Filip a spus că această propunere este „lipsită de sens” şi că e o declaraţie „fără efecte”, întrucât preşedintele nu are competenţe în numirea membrilor cabinetului de miniştri.

Premierul a mai anunţat înaintarea repetată a candidatul guvernării, Eugen Sturza, la şefia Ministerului Apărării:

„Dacă şi de această dată preşedintele va refuza, înseamnă că el încalcă grosolan Constituţia ţării, mai ales că avem şi o hotărâre a Curţii Constituţionale care spăune că preşedintele e obligat să accepte a doua nominalizare. Dacă o va face-o suntem pregătiţi să facă următorii paşi.”

Pavel Filip nu a spus care vor fi acești pași în confruntarea mediatică cu Dodon. Dar președintele a sugerat cam ce poate întreprinde el, dacă este strâmtorat și mai mult de guvernarea în frunte cu Vlad Plahotniuc, pe care l-a acuzat că ar încerca fără succes să acapareze instituția prezidențială.

„Ei o demolează pentru că nu le place, nu-i ascultă. Ce facem în cazul acesta? Revolta, revoluţia este ultima. Inevitabil sacă o să ajungem acolo nu o să fie bine pentru nimeni. Sunt însă o mulţime de alte acţiuni. Nu exclud că la o anumită etapă o să mergem pe formula nepromulgării niciunei iniţiative a majorităţii parlamentare şi a guvernului”, a mai spus președintele Dodon.