La sfîrșitul lui 2011, Dmitri Rogozin a fost numit de președintele rus Vladimir Putin vicepremier responsabil de domeniul apărării. La scurt timp, acesta a devenit președinte al delegației ruse în Comisia interguvernamentală de cooperare economică Republica Moldova – Federația Rusă, dar și reprezentant special al liderului de la Kremlin pentru regiunea transnistreană. În toată această perioadă de aproape șapte ani, Dmitri Rogozin a fost de mai multe ori la Chișinău și Tiraspol și de fiecare dată a făcut declarații ofensatoare la adresa statului moldav. În 2 august 2017 el a fost declarat persona non grata. Despre relațiile moldo-ruse și cazul Rogozin vorbim la acest sfârșit de săptămână.
Declararea lui Dmitri Rogozin drept persona non grata a fost criticată de președintele Igor Dodon și susținătorii săi, inclusiv la Tiraspol. „Sancționarea lui Rogozin reaprinde dușmănia dintre pro-ruși și pro-europeni în Republica Moldova”. „Prin acest gest al Executivului s-a schimbat foarte mult paradigma relațiilor dintre cele două state”. „Interesul major al Kremlinului în Republica Moldova ar fi acum ca forțele pro-ruse de la Chișinău, în speță socialiștii, să câștige majoritatea în alegerile parlamentare din 2018”. Sunt doar câteva titluri spicuite din presă. Europa Liberă a căutat să afle ce cred simplii muritori despre gestul Guvernului și, mai ales, la ce se așteaptă aceștia, după ce Dmitri Rogozin are interdicție de a vizita Republica Moldova și de a o tranzita. Vocile le-am adunat pe străzile din capitală.
- „Domnul Rogozin nu face din capul lui, îi place conducerii de la Kremlin tot ce face el și mesajul, dacă să i-l spună, apoi nu trebuie să i-l spună numai domnului Rogozin, dar și la ceilalți, ca să fie olecuțică mai educați și să stimeze orice țară, oricât de mică ar fi ea și să se stimeze, pur și simplu, reciproc.”
Europa Liberă: Dar vor avea de suferit relațiile moldo-ruse de pe urma acestui gest al Guvernului?
- „Numaidecât! Căci rușii numaidecât găsesc cum pe noi să ne pedepsească. Dar ce să facem? Și să-i iertăm așa și ei să-și bată joc de noi tot nu se poate.”
Europa Liberă: Acolo-s cinci sute de mii de moldoveni care-și câștigă bucata de pâine, în Rusia.
- „Cinci sute de mii de moldoveni, astea-s pe spusele lui Dodon și în afară de asta, săracii moldovenii ceia din Rusia, ei fac un ban acolo, dar eu am văzut personal cum pe peron când se suie la trenul nostru de câte ori îi buzunăresc, trei cordoane de polițiști. Cu ajutorul rușilor nu s-a făcut aici nimic absolut. Ei numai au știut cum noi să plătim gazul mai scump ca toți, cât mai în mizerie și în glod, nu că să dea o mână de ajutor, că am fost o țară care am trăit ca frații, să zicem, că, mă rog, așa au fost timpurile de la bun început.”
Europa Liberă: Dar există teamă că rușii ar putea închide robinetul? Apropo, domnul Rogozin făcuse odată o declarație că vine iarna și ar putea să înghețe cetățenii Moldovei…
- „L-am auzit, l-am auzit, l-am auzit pe Rogozin când a spus cuvintele acestea. E șantaj… Vedeți că, într-adevăr, noi nu avem altă alternativă acum cu gazul, dar totuși, nu mai înghețăm noi și fără gazul lor, la urma urmei, dar mai bine să rabzi ceva, decât să fii umilit.”
- „Россия есть Россия. Это означает, что шутки не проходят. Шутки не проходят.”
- „Imperiul Rus este Imperiul Rus și el pe parcursul veacurilor a arătat că cu Rusia nu-i așa de ușor… Păi, el vine aici cu niște idei provocatoare. Vedeți că el insultă și Guvernul, insultă și cetățenii; e un bandit care cu adevărat persona non grata trebuie să fie.”
Europa Liberă: Dar dacă Dvs. ați avea posibilitate să discutați cu el, ce i-ați transmite?
- „Am să-i spun că el a luptat cu armament împotriva țării noastre, a împușcat lume și acum el vine ca un fel de pacificator, dar nu cred eu să se fi stricat relațiile cu Rusia, fiindcă ea, pur și simplu, nu o să dea voie să se strice așa relații.”
Europa Liberă: Ce părere aveți despre decizia Guvernului de a-l declara persona non grata pe Dmitri Rogozin?
- „Îi perfectă! Eu socot că-i dreaptă. Dacă avem țară, dacă este Moldova, înseamnă că așa și trebuie de procedat. Eu am lucrat vreo douăzeci și ceva de ani în Tiraspol și acum mie mi-e greață să mă duc în orașul acela, deși știu că sunt oameni și buni, dar majoritatea îs șovini și se simt tare în putere, de atâta că este armata rusă în Moldova, în Tiraspol.”
Europa Liberă: Dar Dmitri Rogozin era reprezentantul Kremlinului în regiunea transnistreană?
- „El cu atât mai mult, el, în perioada războiului cu Transnistria, lupta împotriva moldovenilor, căci, de altfel eu sunt ofițer și eu știu toate depozitele celea, cât armament este acolo, în Tiraspol…”
Europa Liberă: Cât este?
- „E mult! Extraordinar de mult! Snareaduri (muniții) acolo sunt în trei etaje, chiar și rachete sunt. Eu știu precis. De atâta când a fost război, majoritatea din Tiraspol au fugit, pentru că ei știau că, dacă cade ceva acolo, pe un depozit de-aista, apoi exact se întâmplă ce s-a întâmplat acum în Abhazia. Rusia are aici interese. Eu, când eram încă prin Tiraspol, ei spuneau așa: „Noi în Tiraspol avem atâta armament că ne ajunge pentru toți Balcanii și Europa!”. Depozit care stă tot timpul sub coastă ca o sperietoare pentru noi. Și deja de-acum două generații, practic, au trecut, 25 și ceva de ani, care ei deja cred că chiar într-adevăr este Transnistria asta, dar nu-i Transnistria, da-i „Pridnestrovia”, pe lângă Nistru, vedeți, pe lângă Bender că noi nu ne putem duce în Bender să facem turism măcar. De aceea, acesta-i un fel de cuțit sub coastă mereu. ”
Europa Liberă: Ce părere aveți despre decizia Guvernului de a-l declara persona non grata pe Dmitri Rogozin, vicepremierul rus?
- „Demult trebuia! De vreo 25 de ani în urmă trebuia. Ne-a trădat, ne-a folosit, și-a bătut joc de poporul moldovenesc.”
Europa Liberă: Dar asta poate să se răsfrângă asupra relației moldo-ruse?
- „Dar ei și așa și-au bătut joc, fără ca să-l facă persona non grata.”
Europa Liberă: Dar acolo sunt 500 de mii de moldoveni, în Rusia, care muncesc.
- „Și sunt foarte mulți ruși la noi. De rușii lor nu-și bat joc la noi în țară, dar Rusia trebuie să respecte Moldova ca pe un stat independent și să fie puțin mai civilizați un pic și să-și retragă armata din și Transnistria, dacă vor să fie respectați.”
Europa Liberă: Ce credeți despre decizia Guvernului de a-l declara persona non grata pe Dmitri Rogozin?
- „Salut această decizie, pentru că și-a permis mai multe afirmații denigratoare la adresa Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dar această decizie a Guvernului o să se răsfrângă asupra cooperării moldo-ruse de pe mai departe?
- „Sigur, da!”
Europa Liberă: Cum?
- „Vor fi din nou restricții la exporturi, la călătoria cetățenilor Republicii Moldova în Rusia…”
Europa Liberă: Dar dacă Dvs. ați fi fost în fruntea țării, ați fi procedat la fel, precum Guvernul?
- „Da!”
Europa Liberă: Și dacă v-ați întâlni cu domnul Rogozin, ce i-ați spune?
- „Nu-mi ajung cuvinte.”
Europa Liberă: El era și responsabil de reglementarea transnistreană.”
- „Și la ce stadiu suntem în procesul de negocieri acum? Problema nu se mișcă de 20 și ceva de ani. Se începuse oleacă de unire între „Pridnestrovia”, între „pmr” și Moldova. Dar acum cred că iar o să se desfacă în părți, pentru că rușii or să-i susțină pe dânșii, ca să ne facă rău nouă. De atâta, eu cred că problema se ridică mai puternică decât ne așteptăm noi.”
Europa Liberă: Dacă erați dvs. în fruntea Moldovei, ce făceați, cum procedați?
- „Nu mergeam la așa pas. În primul rând, el nici nu venea în Moldova, dar se ducea în „Pridnestrovia”, nu trebuia să aterizeze aici, dar să se ducă încolo.”
Europa Liberă: Credeți că Guvernul și Parlamentul promovează o politică, iar Președinția – altă politică?
- „Contrar opusă. Când se luptă doi, al treilea ori câștigă, ori pierde tot. Dar noi mai degrabă pierdem tot.”
Europa Liberă: Dar cetățeanul, ce pierde cetățeanul?
- „Tot. Noi trăim de azi pe mâine, nicio posibilitate nu avem să ne înnoim, să ne dezvoltăm.”
Europa Liberă: Deci, Dvs. vă pare rău pentru această decizie a Guvernului?
- „Da, da… E o prostie.”
- „Это политические игры, я считаю.”
Europa Liberă: А кто с кем играет сейчас?
- „Как кто? Кошка с мышкой, или мышка с кошкой. И понятно, non grata сделала кто? Молдавская сторона. Но они знают, что они с Россией играют, чтоб не оказалось хуже для Молдавии.”
Europa Liberă: А хуже что может быть?
- „Люди там работают, молдавских очень много людей, сбыт продукции, опять сделают эмбарго, и что это мы выиграем? Не выиграем. Что там Рогозин? Приехал бы, что тут переворот бы устроил? Не устроил бы он переворот. И так вот комбатанты вышли там протестовать, но это же...”
Europa Liberă: Молдавско-российские отношения сейчас как будут развиваться?
- „Я думаю, наладятся, но зависит, конечно, от Молдавии, потому что сделало это все кто? Правительство Молдовы. Зачем нам с кем-то спорить? Если у нас менталитет поменяется, то будет хорошо.”
- „Sper că acea gândire corectă, pe care trebuie s-o aibă un om care stă la guvernare, indiferent că este președinte, că este membru al Guvernului, spicher, ei toți sunt datori pentru noi, oamenii simpli, să decidă corect. Nu în zadar din bătrâni se spune că „limba face războaie, limba face pace”. De aceea, sper, nu înțelegerea de supunere a unei țări față de alta, nu, o înțelegere corectă. Se cred un pic mai puternici… Rusia este un stat… În toate declarațiile pe care le fac întotdeauna se simte această superioritate, dar orișice popor își cere dreptul lui de a fi și el la același nivel cu alte popoare.”
- „Rogozin trebuie să stea în țara lui, acolo; nici în Transnistria și nici în Moldova, fiecare cu țara lui. Sigur că el nu face singur din capul lui, cred că Rogozin. E condus de cineva. Poate de Putin. Și Putin cu cineva se pune la cale acolo.”
Europa Liberă: Cu cine credeți?
- „Păi, cu mafia rusească, nu? Ei doar vor să ocupe bucățele de pământ din Ucraina, din Moldova …”
Europa Liberă: Ce credeți despre decizia Guvernului de a-l declara persona non grata pe Dmitri Rogozin, vicepremierul rus?
- „Eu cred că asta este corect și demult trebuia de făcut lucrul acesta.”
Europa Liberă: De ce?
- „Un om care nu are stimă de țara în care vrea să vină, nu merită să vină.”
- „E un om agresiv față de valorile noastre naționale. Noi așa am și rămas, în viziunea lui, oameni de sortul (calitatea) doi, cum ne spuneai ei „starșii brat” (frate mai mare), ei au crezut că noi toată viața trebuie să fim fratele cel mai mic și… Doi frați pot să fie și mai mare, și mai mic, dar să se stimeze reciproc. Dar cum numai ceva nu-i convine politicii lor, ei deodată, sancțiuni - cu carnea, cu legumele, dar legumele noastre… Ia să-i întrebe pe moscoviți, pe leningrădenii din Sankt Petersburg, ce atitudine au ei față de legumele și fructele noastre? Probabil că-s cele mai bune…”
Europa Liberă: Știți că domnul Putin l-a numit reprezentantul special pentru reglementarea transnistreană?
- „Dacă conflictul transnistrean n-o să fie rezolvat niciodată, până nu și-a da seama Europa că noi trebuie să fim din nou întorși la România, și-i tot. Și se rezolvă toate întrebările. Lasă ei acolo să moară de foame, lasă rușii pe dânșii să-i hrănească, lasă să le facă lor facilități, cum le-au făcut și până acum, dar ei continuă să promoveze politica lor agresivă față de țara noastră. La orișice pas, noi suntem „fasciști” pentru dânșii, deoarece președintele nostru întru totul îi susține, inclusiv sunt prieteni cu Rogozin. Atunci se pune întrebarea: Pentru ce ne trebuie nouă așa președinte, care promovează interesele altei țări la noi în țară? Dodon de la bun început a promovat ideile rusismului la noi în țară și el mai mult seamănă la țarul Dodon.”
Europa Liberă: Faptul că puterile în stat promovează politici diferite?
- „…diferite, asta-i rău numai pentru poporul nostru, pentru că, clar că o să fie numaidecât sancțiuni economice privind acum legumele, vinurile încolo, acum în Rusia. Și dintr-o parte, asta e un minus, din altă parte, e un plus, pentru că să le vină odată și odată mintea la cap la țăranii noștri, pentru că aceleași vinuri, aceleași legume, aceleași fructe să le ducă înspre Europa.”
Europa Liberă: Ce părere aveți despre decizia Guvernului de a-l declara persona non grata pe Dmitri Rogozin, vicepremierul rus?
- „Într-adevăr, nu se poate să se comporte cu noi în felul acesta. Se adresează la țara noastră că-i o coteață de găini, așa a spus cândva, foarte grosolan. A luptat la noi, la Nistru, împotriva Moldovei, în 1992, așa că în privința asta avem dreptate. Ce-i drept, noi nu suntem împotriva poporului rus, dar împotriva conducerii care nu drept ne prețuiește pe noi ca țară independentă și țară care are perspectivă…”
Europa Liberă: Relația dintre Chișinău și Moscova va fi afectată, în urma acestei decizii?
- „Fără vorbă! De-acum au început. Se întorc fructele înapoi ori le distrug chiar acolo. Au să mai oprească și altceva, se vede că… Iată, la România, a doua zi au oprit de-acum livrarea de carne și de porci. Înseamnă că ei de acum pe noi și pe români au să ne apese până ce… Ei vor să ne pună în genunchi. Asta tot nu-i bine.”
Europa Liberă: De fapt, al cui interes ar fi mai mare să existe o relație bună moldo-rusă – al Kremlinului sau al Chișinăului?
- „Noi suntem două state. Și dacă ei au interes cu noi să aibă relații politice și economice, culturale și de oricare, apoi trebuie să țină cu noi, să ne susțină ș.a.m.d., dar nu, când nu au nevoie, să ne dea cu piciorul. Pentru că, într-adevăr, iată, România, cât ajutor ne dă nouă? Ce ne dă nouă Rusia? Gazul îl cumpărăm, combustibilul îl cumpărăm, energia… Dar ce fel de ajutor ne dă?”
Europa Liberă: Se îndepărtează perspectiva soluționării crizei transnistrene, din moment ce el e declarat persoană indezirabilă, iar pe de altă parte, el era responsabil în cadrul Guvernului de Transnistria?
- „Eu cred că Rusia o să ia în considerare chestiunea aceasta și, dacă o să vrea cu noi să fie în relații foarte bune, ei au să numească alt om, mai loial, în locul lui. Dacă el n-ar dreptul să vină la noi, apoi n-are ce mai sta în funcția asta de reprezentant al președintelui în țara noastră.”
Europa Liberă: Dar vedeți că și în Republica Moldova părerile sunt împărțite – pe de o parte, Guvernul și Parlamentul promovează o politică, iar instituția prezidențială, în frunte cu Igor Dodon, – o altă politică?
- „Aici îs de vină și unii, și alții. Acești trei, de ce nu se întâlnesc odată și să pună punct la lucrul acesta? Dar ei, unul trage într-o parte și doi – în altă parte. Și de aceea pierde republica.”
Europa Liberă: S-a dezbinat și mai mult acum societatea?
- „D-apoi cum! Oamenii doar văd ce se face aici și îi acuză și pe prim-ministru, și președintele Parlamentului, și-l acuză și pe Dodon. Nici unul, nici altul nu-s sfinți. Dar dacă ei îs conducători de țară, aleși de popor care și de Parlament care direct, păi, ei ar fi bine să se întâlnească toți trei și să zică: Hai să terminăm cu asta. Unde ne ducem – la stânga ori la dreapta, la Est sau la Vest? Dar așa suferă republica.”
Europa Liberă: Dar cât de dezmeticit e cetățeanul, când e vorba că unul trage într-o parte și altul – în alt parte?
- „Știți, la noi, în teritoriu nu se lucrează cu lumea. Și oamenii îs dezorientați, îs manipulați…”
Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că domnul Rogozin și Federația Rusă s-au răzbunat pe Republica Moldova sau pe domnul Plahotniuc, așa cum a spus domnul Rogozin?
- „Așa el a spus că pe Plahotniuc, dar, înțelegeți? O persoană poate fi negată, dar o țară nu poate fi negată.”
- „Нельзя бросать камни в тот огород, с которого ты кормишься. Здесь на первый план выходят амбиции и интересы политиков, но не народа. Это не в интересах народа, это контрпродуктивное решение.”
Europa Liberă: И как будут развиваться в дальнейшем молдавско-российские отношения?
- „Вы знаете, учитывая какую позицию вообще в этих вопросах занимает Россия, а она занимает выдержанную, продуманную позицию, и это было сказано тем же господином Рогозиным, о том что они не будут предпринимать шаги, которые были бы как бы во вред и не в интересах молдавского народа, а те политики, те персоны, которые ответственны за подобное решение, вот тем будет воздано. Надо думать тогда, когда мы голосуем, надо думать за кого мы голосуем, кому мы ввереям свои судьбы, своих детей, внуков. Мы живем в этой стране, мы хотим в ней жить, мы не хотим расставаться со своими детьми, как у меня – одна дочь на одном конце шара, другая на другом. Америка и Румыния, слава Богу, Румыния рядом, но с Америкой, вы сами понимаете, skype и вот эти наши контакты. Здравый смысл и разум должны брать вверх в этих вопросах.”
Europa Liberă: Relația moldo-rusă, cum credeți că trebuie să se dezvolte?
- „Dar nu se dezvoltă Moldova cu Rusia, din cauză că vedeți că oleacă s-a făcut conflict, de-acum gata, au început să calce… Ați văzut cum calcă merele moldovenești cu buldozerele? O mică mișcare n-a făcut în direcția care trebuie, gata, bun bețe în roate. Și încă un lucru: se spune că toate producția de la Moldova să se ducă unde? Rusia o mai primea și o mai primește, printre altele, dar de ce Europa n-o primește, de exemplu? Și asta iarăși e o problemă.”
Europa Liberă: Relația dintre Chișinău și Moscova o să aibă de suferit de pe urma acestei decizii?
- „Eu cred că da. Au să ne pună jos întotdeauna. O să fim ca sclavii. Sub ciubotă vor să ne țină, cum ne-au ținut toată viața, așa vor să ne țină și mai departe.”
Europa Liberă: Dar de ce moldovenii s-au împăcat cu asta?
- „N-au minte în cap. Eu am fost tare de multe ori în Rusia, dar acolo e viață de pe drumuri. Acolo nu-i o cultură, nu-i nimic. Și sălbătăciunea asta îi băgată și la noi, în Moldova, căci acum încep, de când au mai deschis porțile în Europa, oleacă lumea mai vede câte ceva, dar așa, acolo mergeau toți, de parcă erau câini de cei legați. Cel care crede că rusul i-a dat caloși de rezină, o să-i dea mai departe, dar la caloși de rezină, eu cred că nu-i interesantă viața. Înspre Rusia nu văd o picătură de apă…”
Europa Liberă: Dar acolo se zice că ar munci aproape jumătate de milion de cetățeni din Moldova?
- „În Rusia, da?”
Europa Liberă: Da.
- „Păi, iată, de câte ori îs în Europa, o vorbit cineva care a fost vreodată amăgit în Europa, să vină fără bani acasă? Dar în Rusia, toți care au fost în Rusia, toți au fost arși.”
Europa Liberă: Dar ei tot acolo merg?
- „Merg acei care niciodată n-au ieșit în Europa să vadă altceva.”
Europa Liberă: Acum, cine ar avea mai mare nevoie de o relație bună – Chișinăul cu Moscova sau Rusia cu Republica Moldova?
- „Relațiile cu Moscova trebuie să fie bune, dar ele-s bune numai atunci când Rusia asta vrea. Și ele niciodată, adică, nu-s favorabile pentru noi. Iată, vedeți, acum au arătat iarăși o mașină cu prune și au spus și despre caisele celea, pe care adică le-au întors și le-au verificat iarăși și adică-s bune și pe urmă am înțeles că mașina ceea totuși a plecat și a trecut în Rusia, pe care o întorseseră ei cu caisele, dar pe asta cu prune tot au întors-o. D-apoi e clar că au s-o întoarcă… Eu v-am spus: atâta timp cât lor le place cum bate vântul aici, în Moldova, îi bun tot - și vin, și prună, și măr… Cum ceva, iată cum cazul acesta cu Rogozin, gata, iar e rău tot.”
*
Europa Liberă a stat de vorbă și cu Valentin Dediu. Fostul șef interimar al Serviciului de Informații și Securitate crede că Moscova ar putea recurge la sancțiuni împotriva Republicii Moldova, urmare a deciziei Guvernului de la Chișinău de a-l declara pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, persoană indezirabilă.
Valentin Dediu: „Rogozin, viceprim-ministrul, merita să fie taxat, să i se spună lui că nu procedează corect vizavi de o republică independentă și suverană. Ultimele acțiuni pe care le-a întreprins Rogozin față de Republica Moldova, în ultimii ani, lasă multe semne de întrebare – dacă el era numit și își îndeplinea cu succes misiunea de reglementare a conflictului, dar nu de întărire a regimului separatist?”
Europa Liberă: Republica Moldova a știut că el a luptat în ’92 cu arma în mână de partea regimului secesionist împotriva unui stat, Republica Moldova. Despre asta chiar el a declarat.
Valentin Dediu: „Da, a știut. Și atunci…”
Europa Liberă: De ce l-a acceptat?
Valentin Dediu: „Deseori, conducerea republicii spunea: Nu trebuie să-i supărăm pe ruși, mai bine să cedăm, mai bine să plecăm capul, fiindcă avem multe probleme economice, financiare, de altă natură să soluționăm împreună cu Federația Rusă și nu e bine să ne certăm cu Federația Rusă. Așa și este.”
Europa Liberă: Dar capul plecat nici soarele nu l-a văzut în relația dintre Chișinău și Moscova?
Valentin Dediu: „Așa e, așa e! De aceea, greșeala care a fost făcută atunci, ea dă de știre și astăzi. Dar acum suntem în situație și trebuie să vedem care vor fi consecințele acestei decizii.”
Europa Liberă: Va fi un război politic, economic între cele două state?
Valentin Dediu: „Că vor fi luate niște măsuri drastice vizavi de Republica Moldova, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Ei, dacă au promis, vor face. Care vor fi…”
Europa Liberă: Deci, ca răspuns concret, ce ar putea să ia Moscova în calcul?
Valentin Dediu: „Ce ar putea? Este greu astăzi de prevăzut și mie îmi este greu azi să spun ce va fi, însă, în linii generale, aș spune așa: Cred că imediat a fost dată indicația unui grup anumit de persoane din Moscova, din Kremlin sau din alte instituții, în special, din Ministerul Afacerilor Externe și administrația președintelui, care studiază care măsuri ar fi necesar să fie luate împotriva Republicii Moldova, însă de la aceasta are de câștigat numai Rogozin.”
Europa Liberă: De ce credeți că doar Rogozin ar avea de câștigat?
Valentin Dediu: „De ce? Fiindcă, în ultimul timp, în formatul „5+2”, practic, Federația Rusă nu a avut succes. Toate măsurile care au fost propuse de către ei nu s-au realizat. S-a propus ca automobilele să circule liber cu numere transnistrene. Nu s-a realizat. S-a propus ca toate instituțiile să primească diplome din Chișinău. Nu s-a realizat. Să fie recunoscute, și cei care învață în instituțiile de învățământ din Transnistria să aibă dreptul, cu document din Republica Moldova, să învețe în altă parte. Mai mult ca atât, situația economică în Transnistria este foarte și foarte grea. Rogozin de mai mult timp venind în Moldova, mai mult se afla în Tiraspol și a promis foarte multă susținere, foarte multe investiții.”
Europa Liberă: Dar el a și ajutat să ajungă ajutorul umanitar în proporții destul de mari?
Valentin Dediu: „A ajutat, a ajutat! De regulă, era susținut regimul mai mult. Vedem că bugetul din Transnistria este în minus foarte mare, un deficit de 70 la sută a bugetului. Cu jumătate de an în urmă, ei cereau 30 de milioane, mi se pare că de dolari sau trei miliarde careva… Astăzi am auzit altă cifră. Mai mare. Acum vedem…”
Europa Liberă: Știți care e paradoxul, domnul Dediu? Că în Republica Moldova instituțiile statului înțeleg în mod diferit cum trebuie să fie gestionată relația cu Federația Rusă. Guvernul și Parlamentul înțeleg într-un fel, iar instituția prezidențială – cu totul în alt fel. Igor Dodon a reacționat bolnăvicios, după ce s-a luat această decizie în cadrul Cabinetului de Miniștri – de a-l considera persoană indezirabilă pe Rogozin în Republica Moldova. Ce va fi mai departe? De partea cui va fi Moscova – de partea Președinției, de partea altora?
Valentin Dediu: „Evident că nu este bine și pentru mine, ca cetățean al Republicii Moldova, mă simt foarte rău când în structurile puterii de stat nu au aceeași viziune pe anumite probleme strategice pentru Republica Moldova. Faptul că președintele Dodon a învinuit Guvernul că este la cheremul altui stat și se conduce de indicațiile din exterior, asta este, totuși, foarte rău…”
Europa Liberă: Și chiar a numit Statele Unite ale Americii, că Guvernul ar fi marioneta SUA.
Valentin Dediu: „Și vreau să spun că niciodată în activitatea mea de câți ani am fost în Serviciul de Informații și Securitate, având relații de cooperare atât cu Federația Rusă, cu serviciile speciale, cât și cu serviciile speciale din Statele Unite, nu am observat și nu am avut nicio informație că Statele Unite ar fi sfătuit Moldova să înrăutățim relațiile. Din contra, ei au spus că noi trebuie să avem relații foarte bune cu Federația Rusă, fiindcă suntem pe același continent, suntem aproape, mulți cetățeni de-ai noștri activează acolo. Ce va fi? Eu, totuși, cred că situația în relațiile cu Moldova vor fi înrăutățite din partea Federației Ruse. Deci, inițiativa va veni din partea Federației Ruse. Pe mai multe aspecte. Posibil, acele probleme care au fost discutate în cadrul Comisiei economice, unde este copreședinte Rogozin și copreședinte este ministrul Economiei din Republica Moldova, acele probleme vor fi stopate și din contra pot să fie înrăutățite. Cred că vor fi niște măsuri de embargou față de legumele și fructele din Republica Moldova. De ce nu, și față de vinul nostru? Și de la aceasta are de pierdut atât economia Republicii Moldova, cetățenii Republicii Moldova, cei care produc, cât și cetățenii din Federația Rusă, fiindcă majoritatea din ei cunosc gustul fructelor și legumelor noastre, al vinului nostru care a devenit, în ultimul timp, foarte și foarte calitativ și foarte gustos.”
Europa Liberă: Dar credeți că Rusia nu ar putea să-i găsească un înlocuitor domnului Rogozin, pentru ca să fie continuată cooperarea dintre Chișinău și Moscova?
Valentin Dediu: „Nici nu am îndoieli că nu va fi găsită o altă persoană, fiindcă, oricum ar fi, nu se oprește viața la o singură persoană, Rogozin, sau să fi fost altul. Practica noastră de toate zilele ne-a demonstrat că nu persoana hotărăște relațiile. Când aveam noi conflictul în faza activă cu Transnistria, spuneam că, uite, Smirnov este de vină, că el face… Și atunci, mi-am pus întrebarea: Dacă nu era Smirnov, nu se întâmpla tot același lucru? Tot aceleași lucruri au avut să se întâmple. Asta este o politică.”
Europa Liberă: Dar de fapt, pe moment, Dmitri Rogozin, ca vicepremier al Federației Ruse, se răzbună pe Republica Moldova sau pe unul dintre politicienii influenți de la Chișinău și numele lui e Vladimir Plahotniuc, pentru că el în interviuri a vorbit anume despre această persoană?
Valentin Dediu: „Posibil este. Eu am auzit și această versiune. Îmi este greu să spun: așa este sau nu. Însă, în fine, totuși, relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă au de suferit. Expulzarea celor cinci diplomați și anunțarea lor ca persona non grata nu a fost legată cu aceasta. Deci, aici noi vedem mai mult niște acțiuni din partea Federației Ruse, care nu corespund cu viziunile noastre, în primul rând, și nu corespund tratatelor internaționale. Vedeți, când i-au reținut în flagrant și au spus că timp de șapte zile ofițerul trebuie să plece și vă prevenim că la ceremonie în Transnistria nu trebuie să plece șeful misiunii…”
Europa Liberă: …atașatul militar.
Valentin Dediu: „…atașatul militar, da, nu trebuie să plece. Ei au ignorat. Deci, ignorarea acestor sfaturi este o sfidare a Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dar și ambasadorul rus a mers în stânga Nistrului?
Valentin Dediu: „Și ambasadorul merge. Deci, a fost o situație în Republica Moldova când s-a luat o decizie ca orișice deplasare a ambasadorilor, a corpului diplomatic al oricărei țări care este prezentă în Republica Moldova și din exterior să fie coordonată cu Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Și a fost o mare și o mare învălmășeală, protest din partea Federației Ruse, în primul rând, dar mai mult ei le ațâțau pe alte ambasade să facă boicot, să spună că Republica Moldova încalcă drepturile internaționale ș.a.m.d., pe când ei pleacă singuri. Deci, nesupunerea când autoritățile Republicii Moldova previn: Nu este convenabil de realizat această măsură… Nu, ei din contra, realizează! Faptul că a fost reîntors Rogozin din zbor, pentru asta el s-a bucurat, eu cred că, fiindcă avea motiv să spună că, uite, eu nu pot să vin în Transnistria, fiindcă moldovenii nu-mi ajută. Acum ce poate să se mai întâmple? Poate să se întâmple că în formatul „5+2”aceste ședințe să nu mai aibă loc, și de vină vor fi moldovenii, Chișinăul.”
Europa Liberă: De atâta că i-au interzis lui Rogozin să ajungă în Republica Moldova?
Valentin Dediu: „Nu de atâta.”
Europa Liberă: Și l-au declarat persona non grata?
Valentin Dediu: „De aceea că vor spune că, uitați-vă, moldovenii nu-i permit persoanei care este responsabilă…”
Europa Liberă: Domnul Rogozin nu reprezenta Rusia în formatul de negocieri „5+2”.
Valentin Dediu: „Dar el este reprezentantul președintelui pentru reglementarea…”
Europa Liberă: Pentru Transnistria?
Valentin Dediu: „Pentru Transnistria. Mai mult ca atât, vor învinui că reglementarea conflictului este imposibilă astăzi, fiindcă Chișinăul este de vină. Mă aștept la înrăutățirea situației în interiorul republicii. Deci, vor apărea mai multe elemente negative, de revoltă. Ce poate să fie? Transnistrenii vor avea o poziție mai dură în comunicarea cu autoritățile Republicii Moldova; în stânga Nistrului, probabil cel mai mult va fi că școlile cu predare în limba română vor avea mari probleme să înceapă anul de studii. Am auzit de acum că pământul care le aparține aici, la Dubăsari, le aparține cetățenilor moldoveni, va fi privatizat și ei nu vor avea acces. Este de așteptat ca să se ridice unele persoane, mai mult extremiste din Găgăuzia. Același, îl numesc, Burgudji Ivan, care până acum tace. Eu cred că degrabă trebuie să apară și el în… Deci, eu văd o agravare a situației înăuntrul Republicii Moldova, dictată, susținută și încurajată din exterior și, în special, de Federația Rusă.”
Europa Liberă: Și finalitatea acestui scenariu despre care vorbiți Dvs. la ce ar putea să aducă?
Valentin Dediu: „Asta va aduce la schimbarea eșichierului politic din Republica Moldova. Eu cred că în viitorul apropiat vor apărea mai multe materiale compromițătoare, și nu numai, care vor…”
Europa Liberă: La adresa liderilor politici?
Valentin Dediu: „La adresa liderilor politici din Republica Moldova și, în special, a Partidului Democrat și celor de la guvernare. Așa cum a apărut și acum și a fost dezbinată clasa politică din Republica Moldova. Vor apărea mai multe. Și materiale care pot sta probă la unele dosare penale, care vor fi transmise prin anumite persoane din anturajul Partidului Socialiștilor. Scopul principal este ca alegerile din anul viitor să fie câștigate de către un partid pro-rus și puterea în Republica Moldova – prezidențială, legislativă și executivă – să aparțină acestor forțe care vor asculta ce va spune Moscova.”
Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că pe mai departe Igor Dodon și Partidul Socialiștilor ar putea să se bucure de cel mai mare sprijin din partea Rusiei aici, în Republica Moldova?
Valentin Dediu: „Ei și până acum au avut cel mai mare sprijin și după cum vedem, și sprijinul este din partea Federației Ruse, și susținerea poziției Federației Ruse de către acest partid și de către Igor Dodon.”
Europa Liberă: Și această divizare a societății, devenind mai pronunțată, ar putea să arunce Moldova într-o situație de destabilizare?
Valentin Dediu: „Într-o situație de destabilizare, unde nu vor veni investiții din exterior, unde starea economică va deveni mai precară și pot să apară niște conflicte înăuntrul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dar ce sugestii ați avea Dvs. – în jurul cărei idei să se unească acum cetățenii, pentru că crește frica, crește teama că ar putea să escaladeze situația?
Valentin Dediu: „Știți, cetățenii astăzi sunt puși într-o situație dificilă. Ei obțin informația de la posturi de televiziune și radio și o iau ca informație veridică. Deci, lor le este foarte greu. Oamenii care au fost în politică, care au fost la anumite posturi în conducerea republicii greu se descurcă în lupta aceasta între partide, care există astăzi, dar cei de la țară iau de bază acea informație care este difuzată. De aceea este necesar…”
Europa Liberă: Domnul Dediu, spuneți-ne clar – Rusia e capabilă să schimbe vectorul politicii externe a Republicii Moldova?
Valentin Dediu: „Astăzi este capabilă. Eu cred că astăzi este capabilă. Cu o singură condiție va fi incapabilă – cu condiția ca forțele democratice din Republica Moldova să se așeze la masa de negocieri, să explice care este beneficiul vectorului european, să lucreze din casă în casă, cu fiecare persoană și să-i explice că lupta cu corupția și cei care au fost la conducere până astăzi, până în 2015, după 2015, acestea sunt niște elemente corupte și asta nu este politica instituțională a anumitor partide, adică, nu partidele au politica să fie corupte, dar sunt anumite elemente din partid și acum merge o curățare a partidelor și toți care rămân astăzi în funcții vor activa bine, în interesul poporului. Și aceste partide care sunt astăzi și la guvernare, și în opoziție, ele trebuie să câștige încrederea populației ca să fie votate.”
Europa Liberă: Rolul coloanei a cincea, despre asta se discută foarte mult acum în societatea moldavă. Iată, cum să înțeleagă adevăratul rol al acestor agenți ai altor state, în primul rând, ai Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova?
Valentin Dediu: „Tot timpul, coloana a cincea a avut în spate un stat sau o politică care o conducea. Și coloana a cincea a fost susținută și financiar, și material, și din toate punctele de vedere.”
Europa Liberă: Dar ei sunt infiltrați și în instituțiile statului, și în…
Valentin Dediu: „Ei nu sunt infiltrați, ei n-au fost infiltrați. Ei există aici, ei există de mai mult timp. Asta ne vorbește încă o dată de faptul că agitația și propaganda din Uniunea Sovietică au fost la cel mai înalt nivel. Practic, aceste persoane au rămas prizonieri ai acestei propagande. Și este foarte greu să-i întorci în alt vector și, în special, pe cei de la țară, care foarte puțin au informație. Și coloana a cincea trebuie…”
Europa Liberă: Ea ruinează statalitatea Republicii Moldova?
Valentin Dediu: „Ruinează, da, dacă luăm anumiți vectori. Vectorul european este cel mai corect vector în dezvoltarea Republicii Moldova. Dacă ei subminează acest vector, deci, ei ruinează și Moldova.”
Europa Liberă: Domnul Dediu, dar vă dați prea bine seama că Rusia n-o să facă un pas înapoi, să cedeze influența din această zonă, unde-i situată și Republica Moldova?
Valentin Dediu: „Rusia astăzi, în condițiile în care ne aflăm noi și, reieșind din ceea ce spune Federația Rusă și conducerea Federației Ruse, ar fi cazul ca ei să cedeze și ar avea mai multă simpatie din partea populației Republicii Moldova, dacă ar face acest lucru. Dacă ne-ar permite să ne dezvoltăm noi singuri – cu greșeli, cu anumite abateri, dar noi singuri să ne descurcăm cu problemele care sunt, fără să ne influențeze, fără să susțină extremiștii din Republica Moldova. Vedeți, când se pune întrebarea de retragere a forțelor militare, imediat suntem dușmani, fasciști ș.a.m.d. Când propunem să înlocuim forțele pacificatoare, nu, ei stau acolo, nu doresc. Și iarăși suntem numiți cu diferite vorbe.”
Europa Liberă: Dar șantajul economic poate fi aplicat și pe mai departe? Dacă revenim și ne amintim declarațiile pe care le făcea Dmitri Rogozin cu altă ocazie, spunea că nu uitați că vine iarna și ați putea să înghețați.
Valentin Dediu: „Asta este. Conducerea republicii ar trebui să vadă ce contracte avem, în special, pe segmentul energetic, cu gazele, fiindcă aici suntem mai vulnerabili. Pentru mulți este semnul de întrebare – de ce tocmai în 2019 se construiește al doilea gazoduct Iași-Chișinău? De ce nu mai repede se va face acest lucru? De ce până astăzi nu suntem conectați la energia electrică din România, de la Cernavodă? Deci, sunt foarte multe întrebări. Și iată aici cred că cum Federația Rusă, v-am spus că cred că a fost o indicație, de acum un grup de experți lucrează cum să ne facă niște probleme, așa și în Republica Moldova, Guvernul ar trebui să convoace un grup de experți, să determine care sunt vulnerabilitățile și pericolele pentru economia noastră și să luăm măsuri de prevenire. Să nu ajungem în decembrie când nu vom avea gaz, când nu vom avea energie electrică, când cu stocuri de producție de-a noastră vor fi pline depozitele ș.a.m.d.”
Europa Liberă: În câteva zile, Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, va merge la Teheran, acolo unde va fi și Igor Dodon, ca și președinte, la învestirea președintelui iranian. Ce vor discuta ei, după ceea ce s-a întâmplat, declarându-l persona non grata pe Dmitri Rogozin?
Valentin Dediu: „Cred că vor discuta poziția Guvernului nostru, vor fi numiți cu diferite cuvinte acolo și unul, și altul. Cred că vor accepta aceste cuvinte, dar cel mai probabil, vor discuta pașii pe viitor care ar fi să-i întreprindă Igor Dodon, așa să fie coordonați cu cei de la Moscova și mă aștept că în viitorul apropiat să mai fie invitate și din Republica Moldova unele persoane, care stau în umbră, care tot vor primi niște indicații din anumite regiuni. Cei din Tiraspol numaidecât vor pleca la Moscova să primească indicații ce ar trebui să mai facă.”
Europa Liberă: Dar cum credeți, de ce și ce îl face pe Igor Dodon să apere mai mult interesele Federației Ruse în Republica Moldova, decât ar apăra interesele naționale?
Valentin Dediu: „Devotamentul și cuvântul care a fost dat cred că față de conducerea din Moscova îl fac astăzi să meargă în acea direcție. Niște presupuneri s-ar putea de avut că, totuși, asta nu este numai voința lui Dodon, presupun, asta e o presupunere, el nu este liber în acțiunile sale. Este cred că șantajabil pe anumite poziții; este șantajabil și de aceea el merge în direcția aceea.”
Europa Liberă: Și cetățenii înțeleg acest lucru?
Valentin Dediu: „Cred că nu. Așa cum cetățenii nu înțeleg și alte guverne care au fost până acum, altă conducere care nu avea o poziție mai statală față de anumite acțiuni, care veneau din partea Federației Ruse și care erau în detrimentul atât economic, cât și în detrimentul securității naționale a Republicii Moldova.”