Gunoiul de la Bălți, între interesele politice și războiul informațional

Gunoiul de la Bălți

Premierul moldovean Pavel Filip a cerut mai multor instituții, inclusiv Primăriei Chişinău, să ajute la salubrizarea municipiului Bălţi.

Firma care se ocupa de evacuarea gunoaielor din Bălţi şi-a suspendat activitatea, justificând că de mai multe zile poligonul deşeurilor solide de la Bilicenii Noi nu mai vrea să primească resturi menajere. Problema gunoaielor la sfârșit de an şi intervenția de urgență a guvernului i-a trezit primarului interimar al oraşului Bălţi, Igor Şeremet, mai multe semne de întrebare. Iar edilul Renato Usatîi a declarat de la Moscova că la mijloc ar fi interese politice. Relatează Valentina Basiul:

Your browser doesn’t support HTML5

Gunoiul de la Bălți, interesele politice și războiul informațional

Timp de două zile gunoiștea de la Bilicenii Noi, Sângerei, nu a primit deșeurile din orașul Bălţi. Primăria comunei ar fi motivat decizia prin intenția de a majora tarifele de depozitare în legătură cu începutul sortării deșeurile solide, spune primarul interimar de la Bălţi Igor Şeremet.

Edilul zice că le-a cerut reprezentanţilor primăriei Biliceni justificarea economică, încă pe data de 15 decembrie, dar până astăzi nu are răspuns. Curios este faptul, afirmă Igor Şeremet, după ce s-a adresat la guvern, situaţia legată de poligonul gunoaielor a fost deblocată.

„Cei care trebuie să evacueze în mod surprinzător şi-au suspendat activitatea şi am fost nevoiţi deja cu puterile proprii să înlăturăm toate aceste consecințe şi vă imaginaţi ce se întâmplă când este suspendat un astfel de serviciu public în mod inopinat. Este un domeniu foarte sensibil, fiindcă ştiţi precedentul din municipiul Chişinău. Asta cred că şi a fost miza”.

Edilul interimar de la Bălţi Igor Şeremet mai spune că va cere rezilierea contractului cu antreprenorul căruia i-au fost concesionate serviciile de salubritate, un contract din 2012 moștenit de actuala administrație, dar care ar fi păgubos pentru municipalitate.

Primarul satului Bilicenii Noi, raionul Sângerei, Ion Orlovschi, neagă că localnicii ar fi îngrădit accesul autospecialelor de la Bălţi.

„Şi până acum a fost acces liber fără probleme, pur şi simplu nu ştiu ce problemă a apărut între ei”.

Europa Liberă: Păi, ei spuneau că cei de la Biliceni nu primesc gunoaiele.

„Astea-s minciuni”.

Câteva zeci de carabinieri şi angajaţi de la Regia Autosalubritate Chişinău au ajuns joi împreună cu 15 autospeciale la Bălţi şi au dat o mână de ajutor administrației urbei.

Acest lucru s-a întâmplat la cererea edilului interimar Igor Şeremet, avocatul şi mâna dreaptă a lui Renato Usatîi la administrarea Bălţiului, aflat de mai mult de un an la Moscova de frică să nu fie reţinut de oamenii legii.

Renato Usatîi a acuzat de la distanță că la mijloc ar fi o cârdăşie a agentului economic responsabil de salubritate, care ar fi luat cu el şi tomberoanele din oraş, şi aleşii locali de la Bilicenii Noi, controlaţi de democraţi şi, respectiv, socialişti.

Redactorul-şef adjunct al ziarului de la Bălţi „Spros i predlojenie”, Ruslan Mihailevschi, spune că atât tabăra lui Usatâi, cât şi cea a democraților care conduc coaliția de guvernare de la centru încearcă să profite informațional din acest conflict care seamănă cu un soi de reglări de conturi.

„În opinia mea, trebuie acest ajutor. Nu ştiu dacă nu este folosit în scopuri politice, eu presupun că deja este folosit. Partidul Democrat şi Partidul Nostru încearcă să folosească acest conflict, această situație de criză ca lovească în oponenţi. am impresia că şi agentul economic care a plecat din Bălţi tot este implicat într-un mod în acest război informaţional”.

Jurnalistul Ruslan Mihailevschi mai spune că lanţul de conflicte legat de serviciile municipale s-a acutizat din 2015 de când a venit la conducere Renato Usatâi. El îşi aminteşte că şi până atunci existau multiple probleme cu întreprinderile municipale care se ocupau cu evacuarea gunoaielor ori curăţenia din oraş. În acest ultim caz dezamăgirea în politicieni şi aleşi locali poate fi mai mare pentru că ar profita de necazurile oamenilor simpli, mai spune Mihailevschi.