Raportul de 250 de pagini dat publicității în 27 aprilie încheie investigația acestei comisii, dominată de partidul republican al președintelui Trump, o investigație mereu subminată de ciocnirile dintre republicani și democrați.
Democrații i-au acuzat pe republicani că ar încerca să-l apere pe Trump, subminând prin asta încrederea în serviciile americane de informații. Republicanii susțin însă că aceste servicii sunt între timp mult prea politizate.
Raportul mai ajunge la concluzia că Rusia nu a folosit atacurile cibernetice, rețelele sociale sau furtul de date din computere pentru a crea confuzie în Statele Unite, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezindețiale din 2016. Toate aceste acte fac însă parte dintr-un „război informațional” lansat de Rusia cu aproape zece ani în urmă împotriva Occidentului.
Raportul critică însă campania lui Trump pentru că a colaborat cu WikiLeaks, care a publicat mesaje „furate” din computerele partidului democrat. Se bănuiește că sursa documentelor ar fi Rusia.
Liderul democraților din comisie Adam Schiff i-a acuzat pe republicani că au ignorat cu bună știință informații importante în redactarea raportului.
Ancheta comisiei pentru serviciile de informații din Camera Reprezentanților este una din cele trei anchete din Congres privind posibilul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.
În ianuarie 2017, serviciile de informații au dat publicității un raport care arăta că președintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat atacuri cibernetice pentru a sprijini candidatura lui Trump și a influența alegerile americane.
Anchetele din Congres merg în paralel cu cea condusă de procurorul special Rober Muller care a dus deja la punerea sub acuzare a 19 persoane și trei companii, între care fostul șef al campaniei electorale a lui Donald Trump și primul consilier prezidențial pe probleme de securitate.
Donald Trump a salutat raportul anchetei din Camera Reprezentanților drept o dovadă că este nevinovat. (IG)