Linkuri accesibilitate

Documentele conglomeratului de afaceri Trump și ancheta Mueller


Procuorul special Robert Mueller.
Procuorul special Robert Mueller.

Corespondența zilei de la Washington

În Statele Unite, anchetatorul independent Robert Mueller solicită documente de la conglomeratul de afaceri Trump, în investigația sa cu privire la amestecul Rusiei în alegerile americane. Ce semnificație are aceasta cerere e întrebarea adresata corespondentului Europei Libere la Washington Valeriu Sela.

Organizația Trump i-a oferit pina acum voluntar, documente, investigatorului independent, Robert Mueller.

Avocatii lui Trump sustin ca anuntul nu reprezinta nimic nou, in conditiile in care se coopereaza cu ancheta.

Potrivit cotidianului „New York Times”, decizia lui Mueller de a solicita legal documente de la organizatia Trump pare sa repete ceea ce s-a intimplat cu campania lui Trump, când dupa o perioada de cooperare voluntara, Mueller a recurs la lege pentru a solicita documente.

Actuala cerere vizeaza documente si emailuri de la circa zece persoane, cu referire la Rusia. Anchetatorul incearca sa stabileasca daca campania lui Trump a cooperat cu Rusia, dar vizeaza si actiuni ale presedintelui care pot fi interpretate ca obstructionind procesul de justitie.

Se pare ca ancheta vizeaza afacerile lui Donald Trump de dinainte de cîștigarea alegerilor, mai ales incercarile sale de construi un zgîrie-nori Trump la Moscova, precum si legaturi cu anumiti oligarhi apropiati de Putin.

Se stie ca avocatul lui Trump a vorbit de cel putin trei ori cu actualul presedinte, in timpul campaniei, despre perspectiva unor investitii la Moscova.

In 2015, la citeva luni dupa ce Trump si-a anuntat candidatura, Cohen a obtinut de la el semnatura pe un document in care-si manifesta intentia de a incepe acel proiect.

Cohen sustine ca i-ar fi spus presedintelui ca a renuntat la acea intentie, in ianuarie 2016. Dar relatari de presa arata ca in acea luna Cohen a trimis un email unei oficialitati apropiate de Putin solicitind ajutor pentru acea tranzactie.

Aceasta stire a venit in aceasi zi cu anuntul ca Statele Unite impun sanctiuni suplimentare impotriva unor cetateni rusi, inculpati de Mueller.

Pe de alta parte, intrebata daca Rusia este un prieten sau un inamic al Statelor Unite, purtatoarea de cuvint a Casei Albe Sarah Sanders a evitat un raspuns direct, aratind ca Moscova va trebui sa stabileasca unde doreste sa se situeze.

XS
SM
MD
LG