Linkuri accesibilitate

Şefii serviciilor de informaţii americane: Rusia își va continua eforturile de perturbare a sistemului politic din SUA


La audierile din Senatul american, 13 februarie 2018
La audierile din Senatul american, 13 februarie 2018

Dupa succesul de la prezidentiale, Rusia pare sa vizeze alegerile din toamna, pentru Congres. Aceasta evaluare contrasteaza cu cea a presedintelui Trump, care inca neaga ca Rusia ar fi influentat rezultatul alegerilor.

La audierile din Senat, democratii din opozitie au intrebat ce fac serviciile de informatii pentru a contracara actiunile Moscovei. Senatorul independent Augus King a spus ca aceasta amenintare nu poate fi contracarata decit daca intreg guvernul este angajat in acest efort, ceea ce nu este posibil cit timp liderul tarii continua sa nege ca ea exista.

Directorul pentru Informatii, Daniel Coats a spus ca nu exista nici o agentie anume insarcinata cu contracararea amenintarii Rusiei.

„Faptul ca nu este clar cine raspunde de acest efort inseamna ca nu avem un plan”, a spus senatorul democrat de Virginia, Mark Warner. El a mai aratat ca platformele de internet, care au fost folosite de rusi pentru a crea diviziune in societatea americana, au recunoscut mult prea lent amenintarea si mai au multe de facut pentru a o contracara.

Coats a spus ca Rusia va continua sa foloseasca propaganda si internetul pentru a submina urmatoarele alegeri. El a aratat ca nu exista nici o indoiala ca Moscova considera campania de la alegerile precedente ca fiind un succes si va persevera. De aceeasi parere este directorul CIA, Mike Pompeo.

Senatorul democrat de Rhode Island, Jack Reed a intrebat daca presedintele Trump a cerut agentiilor specializate sa ia masuri pentru a contracara amestecul Rusiei. Directorul FBI, Christopher Wray a spus ca agentia sa actioneaza in directia reducerii primejdiei, dar nu la indicatiile presedintelui. Pompeo a adaugat ca Trump a comunicat cu claritate ca „avem obligatia” ca autoritatile sa inteleaga in profunzime amenintarea rusa.

Senatori democrati s-au plins ca presedintele pare sa le fi cerut agentiilor sa raporteze si informeze, cu privire la amenintare, nu sa o si contracareze.

XS
SM
MD
LG