Tribunalul de primă instanță al Uniunii Europene, cunoscut și sub numele de Curtea Generală a UE, a decis astăzi că șefa Frontului Național din Franța (Front National, rebotezat recent în: Rassemblement National) a plătit din fondurile Parlamentului o asistentă, Catherine Griset, între anii 2010 - 2016, care asistentă nu a făcut altceva decât să lucreze pentru ea și pentru Frontul Național, stând în Paris, în vreme ce Parlamentul European se reunește alternativ la Bruxelles și Strasbourg.
Un europarlamentar, care are un salariu de peste 7.000 de euro pe lună, mai primește lunar și circa 20.000 euro pentru plata asistenților și pentru cheltuielile biroului.
Europarlamentarul folosește discreționar acea sumă și angajează oricât de mulți asistenți dorește, însă aceia nu pot presta decât o muncă în cadrul Parlamentului European.
Tribunalul UE, aflat la Luxembourg, a decis că Marine Le Pen “nu a putut oferi nici un fel de dovadă că respectiva asistentă a prestat vreo muncă în cadrul Parlamentului, lucru recunoscut și de ea în cadrul audierii”.
Le Pen a anunțat de îndată că va face apel la cea mai înaltă instanță, care este Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Anul trecut, Parlamentul reușise să recupereze circa 60.000 de euro de la Marine Le Pen, oprindu-i salariul de europarlamentar înainte ca ea să se retragă pentru a candida la alegerile prezidențiale franceze din 2017.
Tot atunci, ea își pierduse și imunitatea parlamentară pentru incitare la ură.
Tatăl său, fondatorul Frontului Național și la rândul său eurodeputat, Jean-Marie Le Pen, a fost și el condamnat în 2016 să plătească 320.000 euro, pentru aceeași vină.
Ancheta a fost declanșată de Oficiul European Antifraudă (OLAF), același care a declanșat și ancheta care îl privește pe Liviu Dragnea în legătură cu presupusa fraudă cu fonduri europene în cazul firmei TelDrum.