T.Ulianovschi: „Rusia a primit un semnal din partea comunității internaționale”

Ministrul moldovean de externe Tudor Ulianovschi, imagine de arhivă

Un interviu cu ministrul moldovean de externe.

Adunarea generală a ONU a adoptat proiectul rezoluției Republicii Moldova privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul țării. De la tribuna ONU, ministrul de Externe al guvernului de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, a amintit că Grupul operativ de trupe ruse în continuare staționează ilegal în stânga Nistrului.

Europa Liberă: Domnule ministru, dumneavoastră ați vorbit de la înalta tribună ONU despre nevoia de retragere a trupelor rusești din stânga Nistrului. De fapt, de la proclamarea independenței încoace se insistă pe această idee – ca armata rusă să plece din estul Republicii Moldova. A fost greu? A fost ușor? Totuși, vedem că țările care nu au sprijinit această rezoluție ridică semne de întrebare – Minskul, Armenia, Siria, Coreea de Nord, Cuba?

Tudor Ulianovschi: „ Nu a fost ușor. Este în premieră când o rezoluție de acest gen a fost adoptată de către Adunarea Generală ONU, cu o majoritate covârșitoare de 64 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă”.

Ceea ce este cel mai important este că ONU a clasificat staționarea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova ca o încălcare a dreptului internațional și într-adevăr, în lipsa principiului host nation’s consent, al acceptului țării gazdă.

În ceea ce privește țările care au votat împotrivă, vom face o analiză a particularităților specificului votului acestora. Dar și cu acest prileji aș dori să mulțumesc țărilor care au co-sponsorizat rezoluția noastră, deci țările care au preluat integral textul și mesajele noastre din rezoluție. Și cred că a fost un mesaj și un pas important pentru a obține un sprijin mult mai larg, care a fost de fapt astăzi și realizat.”

Europa Liberă: Reprezentantul Federației Ruse a spus că regretă acest vot al Organizației Națiunilor Unite. La ce vă așteptați din partea Moscovei în continuare?

Tudor Ulianovschi: „Ne așteptăm în continuare să fie realizată retragerea completă și necondiționată a trupelor și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în special al Grupului Operativ al Trupelor Rusești, ceea ce și este de fapt unul din obiectele acestei rezoluții.

Nu cred că trebuie să așteptăm o declarație mai mult emotivă, aș spune eu, a reprezentantului Federației Ruse, dar să muncim în continuare. Nu este o finalitate această rezoluție, este un pas și un imbold pentru noi să fim mai fermi, mai perseverenți și să ne obținem integritatea teritorială fără trupe străine pe teritoriul nostru. Deci, avem o mai mare legitimitate în acest sens. Și contăm pe faptul că Moscova va respecta angajamentele sale de a retrage necondiționat și într-o manieră, cum a fost spus în rezoluție, organizată, cât mai curând posibil.

Desigur suntem conștienți că acest lucru nu va fi imediat realizat, dar cred că și Federația Rusă a primit un semnal din partea comunității internaționale și a ONU că trebuie să respecte integral independența Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dacă ne amintim despre și o altă rezoluție OSCE din 1999, atunci Federația Rusă și-a asumat această responsabilitate de a-și retrage trupele sale din stânga Nistrului, de pe teritoriul Republicii Moldova. A făcut un pas, ca după asta să dea înapoi. Ce iar motiva acum să reia acest proces?

Tudor Ulianovschi: „Într-adevăr, angajamentul a fost asumat la Istanbul în 1999 la OSCE. Acum, un alt element pe care această rezoluție de fapt îl consfințește, și adoptarea acesteia înseamnă că și ONU o promovează, este a face o distincție foarte clară între două procese care trebuie să fie privite în mod separat și necondiționat.

În primul rând, face distincție clară între obligativitatea retragerii trupelor și munițiilor, ca aceasta să nu fie în legătură cu reglementarea politică a conflictului. Și acest lucru pe de o parte este foarte important de realizat. Și credem că acest mesaj ne va oferi și nouă o pârghie de influență și de referință la ONU.

Ulterior urmează să facem un plan de acțiuni intern vizavi de acțiunile pe care le planificăm, având în vedere că deja este o rezoluție votată și urmează să o utilizăm la maxim prin organizarea unor evenimente și luări de poziții în diferite formate în cadrul ONU și nu doar, pentru a pune presiune pozitivă politică colegilor din Federația Rusă să își realizeze angajamentul.

Dar este important că într-adevăr, astăzi, s-a reușit oficializarea elementului că reglementarea politică a conflictului nu trebuie să fie o precondiție pentru retragerea trupelor.”

Europa Liberă: În ce mod se va răsfrânge această rezoluție ONU asupra negocierilor din formatul 5+2?

Tudor Ulianovschi: „Eu cred că mesajul este că retragerea trupelor trebuie să aibă loc și consider că dacă s-ar reuși finalizarea acestui demers de retragerea trupelor, elementul de forță va fi eliminat în cadrul reglementării conflictului transnistrean și ar oferi un cadru și un spațiu mult mai prielnic pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii și obținerea unor rezultate mult mai bune în cadrul negocierilor în formatul 5+2.”

Europa Liberă: Tiraspolul, reprezentanții regiunii secesioniste, mereu au insistat că nu e de actualitate acest subiect și că ei nu vor permite trupelor rusești să fie evacuate de pe teritoriul acestei regiuni. Ce reacție va urma din partea lor și ce va reuși Chișinăul să facă în raport cu autoritățile de acolo pe marginea acestui subiect?

Tudor Ulianovschi: „ Urmează de văzut. Desigur că toate acțiunile trebuie să aibă loc într-o manieră consultativă și de dialog. Doi la mână, ceea ce de fapt a fost astăzi realizat cu adoptarea rezoluției este doar o reflecție a poziției tradiționale a Republicii Moldova – și anume, că este nevoie de a reuși retragerea necondiționată a trupelor.

Ori acest lucru colegi din Guvern îl reiterează permanent în cadrul negocierilor în formatul 1+1 cu Tiraspolul și în cadrul formatului 5+2.”

Europa Liberă: Deci ONU confirmă că trupele ruse se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, adică sunt trupe de ocupație. Foarte mulți experți cunoscători al dosarului transnistrean și-au expus punctele de vedere, subliniind că prezența armatei rusești în stânga Nistrului afectează securitatea regională.

Tudor Ulianovschi: „Desigur că orice prezență ilegală străină pe teritoriul unei țări afectează și din punct de vedere național securitatea, dar și din punct de vedere regional. Respectiv, cel puțin în ceea ce ține de Ministerul de Externe, vom continua demersurile în diferite formate internaționale pentru a promova solicitarea de retragere.”

Europa Liberă: Deci, dumneavoastră lăsați să se înțeleagă că greul a fost, dar greu încă urmează?

Tudor Ulianovschi: „ Aș formula în sensul că într-un final vocea noastră și poziția Republicii Moldova vizavi de retragerea completă și necondiționată astăzi, de fapt, a fost recunoscută la nivel internațional la ONU. Asta ne oferă o pârghie și o motivație în plus să valorificăm această rezoluție.

Cum o vom realiza, urmează să consult și opinia primului ministru și să realizăm un plan de acțiuni pentru a utiliza acest nou argument, care este destul de convingător și eficient, în dialogul cu Moscova, dar și în formatul 5+2, în cadrul OSCE și în cadrul ONU.”