„Opțiunea alianței cu partidele pro-europene antisistem nu este o opțiune pe masa liderului PD”

Andrei Popov

Interviul matinal cu preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice Andrei Popov.

Your browser doesn’t support HTML5

Liliana Barbăroșie în dialog cu Andrei Popov


După o şedinţă a Consiliului Politic Naţional al Partidului Democrat, liderul acestui partid dominant al guvernării, Vlad Plahotniuc, a anunţat posibile remanieri în guvern şi o redefinire a direcţiei strategice de care se va ţine de acum încolo formaţiunea, o direcţie „pro-Moldova”. „Modernizarea ţării după modelul occidental este cea mai potrivită, singura cale reală care poate aduce rezultatele dorite pentru moldoveni. Totodată, guvernul trebuie să-şi adapteze acţiunile la priorităţile urgente ale populaţiei”, a spus Vlad Plahotniuc. Poziţionare în prag de alegeri sau schimbare de vector la 180 de grade? Un interviu cu Andrei Popov, preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice (IPIS), fost ambasador moldovean în Austria şi fost membru al echipei PD.

Europa Liberă: Trebuie, dle Popov, să existe vreun motiv foarte serios dacă partidul guvernării pare să facă o schimbare majoră de mesaj și se pregătește de o remaniere guvernamentală cu nici jumătate de an înainte de alegeri. Dvs. cum înțelegeți acest anunț al liderului democrat că își reorientează partidul pe un vector pro-Moldova, mai ales că poate fi privit și ca un atentat la sloganul, la mesajul socialiștilor?

Andrei Popov: „Mai ales că, vă aduc aminte, exact cu un an în urmă, în a doua săptămână a lunii septembrie, tot liderul Partidului Democrat, anul trecut, pe 12 sau 13 septembrie 2017 a venit cu o inițiativă foarte vocală de modificare a Constituției și inserarea unei prevederi cu privire la ireversibilitatea vectorului de integrare europeană. Iată a trecut doar un an de zile, până la alegeri au rămas câteva luni de zile, probabil mai puțin de o jumătate de an și vine cu acest anunț. Eu cred că există trei explicații esențiale. Despre două s-a vorbit oarecum în presă. Una este ajustarea la o răcire evidentă din partea Uniunii Europene după invalidarea alegerilor care a continuat doar șirul unor acțiuni, în fond, antieuropene realizate de această guvernare. UE iată că a luat măsuri de răspuns. Nivelul relațiilor a fost coborât, au fost câteva mesaje destul de acide și de condamnare reală a derapajelor antidemocratice din UE și pentru guvernare și Partidul Democrat este foarte greu să se revendice de la rigiditatea pe care cândva o oferea Uniunea Europeană. Deci, iată prima explicație. Vorba aia: poama e acră, da?

Europa Liberă: Da, dacă n-o ajung, atunci...

Andrei Popov: „Dacă n-o ajung, atunci să spun că-i acră. Plus că tot aici vine și înțelegerea în acest nou context după invalidarea abuzivă,

PD-ul nu face față concurenței cu partidele care sunt percepute de populație mult mai mult ca partidele pro-europene.

voluntaristă și antieuropeană a rezultatelor scrutinului din Chișinău înțelege Partidul Democrat că segmentul de dreapta, pe segmentul forțelor pro-europene pe care PD-ul a încercat să concureze oarecum și să se erijeze în principalul apărător al cauzei europene, el nu face, PD-ul nu face față concurenței cu partidele care sunt percepute de populație mult mai mult ca partidele pro-europene autentice conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, în primul rând. Deci, iată prima explicație. A doua explicație despre care de asemenea s-a vorbit în spațiul public, dar voi puncta-o aici încă o dată, ține de pre-poziționarea post-electorală. PD-ul este interesat nu de alegeri acum, PD-ul este interesat ca în urma rezultatului obținut în alegeri să poată forma o coaliție în care ca și acum și pe următorii patru ani de zile, după februarie 2019, să rămână la timona puterii, să rămână cu pâinea și cuțitul puterii în Republica Moldova și ca viitoarea coaliție să fie construită dacă nu în totalitate în jurul PD-ului, cum este acum, cel puțin cu un rol important din partea PD-ului. Și iată, dacă, evident, eu personal am expus-o de multe ori, eu nu am iluzii, nu am niciun dubiu că opțiunea alianței cu partidele pro-europene antisistem nu este o opțiune pe masa liderului PD, Vlad Plahotniuc. Nu este!”

Europa Liberă: Și dimpotrivă una formală, neformală cu socialiștii ar putea să aibă loc?

Andrei Popov: „Nu, ei au declarat, iarăși anul trecut, că doar cu partidele europene, la fel cum au declarat, vă aduceți aminte, că doar pe Maia Sandu o susțin în campania electorală pentru prezidențiale, doar un candidat pro-european vor susține în localele din Chișinău, dar acesta este un mesaj duplicitar – una spun și fac opusul. În realitate noi am văzut că anume partidele de dreapta sunt principalele ținte ale atacurilor din partea liderilor PD-ului și membrilor PD, iar socialiștii și, mai recent, liderul partidului lui Ilan Șor, condamnat pentru furtul miliardului de prima instanță, ei sunt cocoliți, protejați. Și, evident, se creează deja premisele pentru o viitoare alianță cu aceste partide. Or, socialiștii au fost primii la începutul anului, în primul rând, prin gura președintelui Dodon, care au făcut această trecere de la un mesaj geopolitic foarte puternic: denunțăm Acordul de Asociere, pericol din partea Occidentului, doar Rusia și Putin, doar integrarea euroasiatică... Iată acestea au fost mesajele pe care s-a bazat discursul președintelui Dodon în prima parte a mandatului său în anul 2017. De la începutul anului 2018 am remarcat și am semnalat o anumită mutare spre centru.

Socialiștii au făcut pasul spre centru și acum acest pas în întâmpinare îl fac și democrații cu mesajul pro-Moldova și se creează premisele pentru viitoarea conlucrare pe aceste baze după alegeri.

Prin ianuarie, Dodon a început să vorbească despre pro-Moldova, coaliție pro-Moldova, să nu ne lăsăm pradă unor lozinci ideologice, iar în vara acestui an, pentru prima dată după alegerea sa, Igor Dodon a vorbit despre perspectiva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană în speță în cadrul mesajului său către Forumul Crans Montana. Iată că socialiștii au făcut pasul spre centru și acum acest pas în întâmpinare îl fac și democrații cu mesajul pro-Moldova și se creează premisele pentru viitoarea conlucrare pe aceste baze după alegeri. Ar fi fost mai greu, știți, când mergi în viteza a cincea să oprești brusc mașina. Iată acum PD-ul din viteza a cincea a declarațiilor pro-europene, cu amenințări că vor schimba Constituția cu vectorul european, că vor lupta cu oricine care se opune integrării europene, iată că ei coboară din viteza a cincea repejor, retoric în primul rând, în viteza a doua, iar după aia va fi mult mai ușor să ajusteze vitezele și să facă o coaliție într-o formă sau alta anume cu Partidul Socialiștilor sau cu o fracțiune „deșteptată” din acest partid. Iată acestea sunt două raționamente despre care s-a vorbit, dar mai este încă un raționament despre care voi vorbi, dacă voi avea timp, Liliana.”

Europa Liberă: Nu, acum vreau să-l enunțați și revenim imediat cu precizări la celelalte.

### Vezi și... ### Plahotniuc îl avertizează pe Dodon. Un „război” de ochii lumii?

Andrei Popov: „Mersi mult. Deci, eu cred că PD-ul este deservit de o armată întreagă de consultanți în tehnologii politice, care întâi creează niște stări de spirit, sperietori și după aia tot ei vin să răspundă oarecum sentimentelor și resentimentelor oamenilor pe care tot ei le-au provocat și le-au promovat. Să mă explic. Noi am asistat, în opinia mea, și este concluzia mea fermă, la un spectacol regizat, la un perfomance cum spun englezii, dintre doi actori: Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Pe parcursul anului 2017 în care socialiștilor le-a fost acordat rolul unui partid pro-rusesc, antioccidental, ne aducem aminte declarația din ianuarie 2017 a președintelui Dodon cu privire la denunțarea Acordului de Asociere, cu privire la integrarea în comunitatea euroasiatică, cu privire la pericolul care îl prezintă pentru Moldova integrarea europeană și Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb ș.a.m.d. Deci, un mesaj pro-rusesc, antioccidental, antieuropean, antiromânesc puternic pronunțat, evident. Acest mesaj al președintelui Dodon pe parcursul anului 2017 a creat un fundal de contrast pe care PD-ul a încercat să se erijeze în singura stavilă, în singura contrapondere a acestei amenințări pro-rusești, singura forță care poate să apere Moldova de urgia rusească, revanșa socialistă. Și au fost multe exemple de discurs...”

Europa Liberă: Da, ne amintim despre ele.

Andrei Popov

Andrei Popov: „Dar iată că în acest joc regizat, în opinia mea, s-a creat o ruptură în societate. Și în acest joc oarecum au fost prinse și partidele pro-europene de dreapta și plus că a mai apărut aici un factor: mesajul unionist a devenit mult mai vocal pe parcursul ultimilor doi-trei ani de zile, a devenit o parte a discursului politic în Republica Moldova. Și el este enunțat în prezent de cel puțin o jumătate de duzină de partide, da? Nu le enumerăm pe toate, dar de săptămâna trecută iată și PLDM-ul s-a alăturat partidelor pro-unioniste. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că mesajul pro-Unirea cu România răsună puternic din partea segmentului de dreapta a spectrului politic și el rezonează oarecum cu așteptările la 10, 15 până la 20, de la 10 până la 20% din electorat. Noi acest lucru îl vedem în sondaje. În același timp, există un segment, îndrăznesc să spun, mai mare, probabil dublu sau chiar și mai mare decât acest segment care are anumite resentimente. Și nu vorbesc doar despre cei de pe extrema stângă filorusă și antioccidentală, vorbesc de foarte mulți moldoveni de la sate, din centru care zic: nici cu rușii, nici cu românii, iaca noi suntem moldoveni de-ai noștri. Și iată pentru acest segment mesajul unionist este prezentat ca un pericol oarecum și până acum ei n-au avut un apărător, cine să-i apere, cine să le apere interesele, cine să-i apere de Occident și PD-ul acum încearcă, după ce tot el a contribuit la divizarea prin discurs și acțiuni a spectrului politic, încearcă să profite de această nișă.”

### Vezi și... ### Igor Dodon și PSRM au anunțat că intră în lupta pentru parlamentare

Europa Liberă: Da, să se reorienteze spre acest segment. Dle Popov, dar nu e prea mare înghesuială pe acest segment? Adică întrebarea e: va încerca să preia și din electorat, pentru că tradițional acest electorat totuși se raportează cumva mai prietenos către socialiști?

Andrei Popov: „Deci, în primul rând, mesajul pro-Moldova este un mesaj frumos, dar încă nediscreditat până la capăt, așa cum a fost discreditat mesajul pro-european. Să recunoaștem, sub paravanul lozincilor de integrare europeană s-au făcut multe măgării în țara noastră: s-a furat miliardul, s-a capturat statul, s-au invalidat alegerile, multe, multe lucruri și oamenii nu prea cred în sinceritatea acestui mesaj și este o oarecare oboseală. Și atunci ce spune PD-ul? PD-ul zice, spuneam că poama-i acră, că noi știm singuri, noi suntem suverani, noi ne concentrăm pe probleme reale, concrete, venim cu soluții – grădinițe, școli, infrastructură, pensii, salarii, „Prima casă” ș.a.m.d. – pentru oameni. Nu ne interesează ce ne spune Bruxelles-ul ș.a., lăsați, fiecare cu gospodăria sa. Acest segment este mult mai mare în Republica Moldova și este un mesaj de altminteri frumos: pro-Moldova, pro-România, pro-Rusia, pro-Ucraina, pro-Franța, pro-Germania, pro-America... Deci este un mesaj oarecum al naționalismului renăscut și există o tendință în lumea modernă de revenire de la multe anumite tendințe cosmopolite și integraționiste în lumea globalizată la autarhia politică și PD-ul se folosește de acest mesaj.”

Europa Liberă: Cu ce succes, dle Popov, credeți că îmbrățișează PD-ul această nouă retorică?

Andrei Popov: „Este prematur de vorbit, dar este clar că PD-ul a conștientizat că pe fundalul unei reacții tranșante din partea UE și care va ține, deci europenii nu uită așa ușor de data aceasta și până la alegeri cu siguranță nu... Au coborât nivelul vizitelor, nivelul declarațiilor, vor mai fi niște declarații mai critice și pentru PD e foarte greu acum pe segmentul acesta pro-european să mai pescuiască niște voturi: 1, 2, 3%. Ei au înțeles acest lucru că nu le-a reușit și acum vor încerca o nouă găselniță pe zona centristă, pro-moldovenistă, deoarece este un apetit în societate, deoarece tot ei, tot PD-ul prin tehnologii lor, prin susținerea unor mesaje indirecte, dar clare ale unor partide pro-unioniste și prin acoperirea și încurajarea președintelui Dodon în mesajele sale, tot ei timp de doi ani de zile au creat această ruptură în societate și acum vor să vină și să o acopere.”

Europa Liberă: Să vedem cu ce succes.

Andrei Popov: „Să vedem.”

Europa Liberă: Mulțumim, dle Popov.