În cadrul dezbaterii asupra statului de drept din România care a avut loc miercuri în Parlamentul European, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a refirmat că executivul Uniunii Europene urmăreşte ultimele evoluţii din România cu îngrijorare şi a repetat că independenţa sistemului judiciar şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei sunt esenţiale pentru o Românie puternică în UE:
„Dați-mi voie să spun ceva foarte clar: Miza acestui proces este extrem de mare pentru viitorul Uniunii Europene și e la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă, pentru poporul român. Dacă Comisia trebuie să fie brutal de sinceră în evaluarea noastră, o vom face. Dacă trebuie să folosim alte mijloace la dispoziția noastră o vom face. Asta nu e o amenințare. Vă spun care e rolul Comisiei și vă spun că suntem gardienii Tratatelor și că ne luăm acest rol foarte în serios.” (citat după Hotnews)
Timmermans a declarat că reformele legilor justiţiei şi ale codurilor penale pot avea un „efect negativ” asupra independenței justiției și a combaterii corupție, dar a criticat și protocoalele secrete dintre serviciile de informații și procuratură, invocate și de premierul român în discursul ținut în Parlament.
### Vezi și... ### Timmermans: România ar putea fi adusă în fața Curții europene de justiție (VIDEO)În cadrul dezbaterii de miercuri, șefa guvernului de la București Viorica Dăncilă a atacat procesul de monitorizare a justiției române (MCV) afirmând că „acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat”.
Dăncilă a evocat absența din rapoartele europene pe tema justiției a vreunei referiri la „protocoalele secrete” de colaborare între serviciile de informații și „instituțiile din justiție”, protocoale care ar încălca „drepturile omului”.
Totodată, a criticat deschis Direcția Națională Anticorupție despre care a spus că în ultimii patru ani ar fi intervenit abuziv în sistemul judiciar.
### Vezi și... ### Monica Macovei: „România va fi lăsată în afara nucleului important al UE” (VIDEO)Plenul Parlamentului a dezbătut în plen starea statului de drept în România ca urmare a modificărilor aduse la legile justiției din această țară, dar și a intervenției brutale a jandarmeriei împotriva participanților la protestul antiguvernamental din 10 august de la București, când aproape 400 de persoane au avut nevoie de asistență medicală.
### Vezi și... ### Partida anti-europeană a penalilor cu funcții publicePremierul român a luat apărarea jandarmeriei, afirmând că aceasta ar fi intervenit „la un miting neautorizat, împotriva unor manifestanți violenți, care au încercat să ocupe clădirea guvernului”.
Frans Timmermans a spus însă la încheierea dezbaterii: „Uneori am senzația de deja-vu all over again. Când critici pe cineva aud imediat - 'standarde duble, nu e un atac asupra guvernului, ci un atac asupra unei țări.' Noi am vrut o evaluare foarte la rece a situației din România. Facem acest lucru pentru poporul român și nu împotriva poporului român” (citat după Hotnews)