Ministerul de externe cere rechemarea ambasaodrului Neguța de la Moscova

Ministerul de externe de la Chișinău a cerut guvernului rechemarea ambasadorului R.Moldova în Rusia, Andrei Neguța, dar potrivit portalului „Agora” nu a motivat cererea. Pe de altă parte, Newsmaker.md îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului cu declarația că rechemarea nu are legătură cu disputa provocată la Chișinău de eliberarea celor doi ostateci moldoveni din Afganistan, care se află acum la Moscova.

Miercuri, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, pentru a i se înmâna o notă de protest în legătură cu tergiversarea accesului consular la cei doi piloți moldoveni eliberați recent din Afganistan și aflați la Moscova de pe 11 februarie.

Andrei Neguța a mai fost rechemat, în decembrie 2017, în legătură cu „cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova”. Ambasadorul și-a reluat postul în martie 2018.

Rechemarea ambasadorului trebuie aprobată de președintele Igor Dodon, care a declarat pentru agenția Sputnik că va refuza să facă acest lucru.