Linkuri accesibilitate

Disputa ostaticilor: „Un exemplu de eșec atât politic, cât și uman” (Ludmila Popovici/ „Memoria”)


Lionel Buruiană și Mihai Crihan au fost luaţi ostatici în noiembrie 2015
Lionel Buruiană și Mihai Crihan au fost luaţi ostatici în noiembrie 2015

Potrivit directoarei executive a Centrului victimelor torturii „Memoria”, Ludmila Popovici, faptul că cei doi sunt folosiți în dispute electorale nu face decât să le mărească traumele.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău l-a convocat astăzi pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasențov, pentru a-i înmâna nota de protest în legătură cu ceea ce autoritățile de la Chișinău au numit tergiversarea accesului autorităților moldovene la piloții eliberați recent din prizonierat , din Afganistan și transportați la Moscova. Externele reproșează părții ruse că refuză să spună unde se află cei doi piloți, care este starea lor de sănătate și insistă că această atitudine „prejudiciază serios relațiile bilaterale”.

Disputa ostatecilor: „Un exemplu de eșec atât politic, cât și uman”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00
Link direct


Istoria captivității celor doi piloți are o vechime de peste trei ani. În noiembrie 2015, un elicopter aparținând unei firme private moldovenești, implicată în transportul de persoane și ajutoare umanitare în Afganistan, a fost atacat și capturat de insurgenți talibani. În momentul accidentului, la bordul aeronavei erau 21 de persoane, inclusiv trei moldoveni, unul dintre care a murit într-un schimb de focuri, iar doi - Lionel Buruiană și Mihai Crihan - luaţi ostatici.

La scurt timp după incident, guvernul moldovean a cerut sprijin internațional pentru eliberarea celor doi. În 2015, prim-ministru interimar al Republicii Moldova era Gheorghe Brega. Solicitat de noi astăzi, fostul demnitar ne-a spus că discuțiile despre eliberarea piloților erau în acel moment destul de avansate:

Gheorghe Brega
Gheorghe Brega

„Ni s-a spus: așteptați trei-șase luni de zile, ca pe parcurs să se amestece politicul. Și-a „vârât” nasul și Dodon cu rușii, ceea ce nu trebuia de făcut.”

Europa Liberă: Credeți că-i o pură întâmplare campania electorală și faptul că s-a făcut acum publică eliberarea?

„Nu, nu, nu, nu. Din câte am eu informații, ei au vreo opt-nouă luni de când sunt la Moscova, precum că s-au tratat. Dacă nu se amestecau toți cei care vor să se dea mare eroi și care astăzi se dau drept mare eroi, ei erau acasă atunci, la trei-patru luni de zile de la reținere.”

Despre soarta piloților Lionel Buruiană și Mihai Crihan nu s-a mai știut nimic până anul trecut, când fostul primar de Bălți Renato Usatîi, refugiat la Moscova, anunța că era cât pe ce să-i scoată din captivitate, dar că a fost blocat de autoritățile moldovene care ar fi așteptat parlamentarele pentru a-și asuma meritele.

Luni, președintele Igor Dodon a anunțat eliberarea piloților, mulțumind Federației Ruse pentru sprijin și implicare în operațiune. La o zi distanță, televiziunea moscovită NTV, ale cărei programe sunt retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, a dat pe post un interviu cu cei Lionel Buruiană și Mihai Crihan, ambii elogiindu-l pe șeful statului și pe Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei.

În nota de protest transmisă astăzi ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Ministerul de Externe își exprimă îngrijorarea că blocarea accesului la cei doi cetățeni moldoveni, pe care președintele Igor Dodon a spus că-i va aduce personal săptămâna viitoare, „riscă să devină una dramatică cu interferențe politice inadmisibile, prin care anumite persoane politice din Moldova ar încerca să se folosească de aceasta în scopuri politice”. În replică, ambasadorul Oleg Vasențov, potrivit Externelor, a menționat că piloții Lionel Buruiană și Mihai Crihan s-ar afla în „custodia unui ONG, Guvernul Federației Ruse nefiind implicat în proces”.

Centrul pentru reabilitarea victimelor torturii „Memoria” de la Chișinău este specializat pe oferirea asistenței, inclusiv psihologice, persoanelor trecute prin situații traumatizante. Directoarea executivă a centrului, Ludmila Popovici, a urmărit cazul celor doi piloți moldoveni. Faptul că ambii sunt folosiți acum în dispute electorale nu face decât să le acutizeze traumele, afirmă experta.

Ludmila Popovici
Ludmila Popovici

„Faptul că sunt undeva, în Moscova, la nu știu care organizație neguvernamentală mă pune pe gânduri, fiindcă eu cunosc situația din Moscova și adevăratele ONG-uri nu mai există. Când am văzut informația am zis: vai, Doamne, nu știu ce se întâmplă cu ei și la cine au nimerit. Ei nu-și dau seama că speculând cu aceste cazuri, cu viețile acestor oameni, cu toată informația respectivă, traumatizează profund atât pe ei, cât și familiile lor. Deci, oamenii aceștia au trecut prin traume extreme, vă imaginați cum e pentru ei să se simtă folosiți în niște jocuri murdare ale politicienilor.”

Felul în care au gestionat până acum politicienii moldoveni cazul eliberării piloților Lionel Buruiană și Mihai Crihan din captivitatea talibanilor ar putea reprezenta un studiu de caz pentru studenții de la științe politice și psihologie, crede Ludmila Popovici. Un exemplu elocvent de eșec, atât politic, cât și uman.

Previous Next

XS
SM
MD
LG