Linkuri accesibilitate

Dispute între politicieni, provocate de eliberarea ostatecilor moldoveni din Afganistan (Video)


Unul din piloții moldoveni luați captivi, într-un clip video din 2017-18
Unul din piloții moldoveni luați captivi, într-un clip video din 2017-18

Cei doi moldoveni se află la spital, la Moscova, iar starea lor este „satisfăcătoare”, a anunțat președintele Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon a anunțat că cei doi piloți moldoveni care se aflau în captivitate în Afganistan din noiembrie 2015 au fost eliberați luni, dar anunţul a provocat imediat speculații pentru că eliberarea are loc în plină campanie electorală pentru alegerile din 24 februarie.

Luni, președintele Dodon a mai precizat că cei doi se află la spital, la Moscova, iar starea lor este „satisfăcătoare”.

„Acum două zile, mi-a reușit să scoatem din captivitate”, a spus Dodon într-o declarație de presă. El nu a precizat ce rol concret a jucat, dar a adus mulțumiri autorităților ruse și a spus că va merge la Moscova pentru a-i aduce pe cei doi acasă săptămâna viitoare. La sfârșitul săptămânii viitoare au loc alegerile parlamentare.

„Vreau să mulțumesc conducerea Federației Ruse. Ceea ce nu au putut face alții, voi ați făcut. Asta demonstrează relația Rusiei față de noi”, a mai spus Dodon, care sprijină în alegeri fostul său Partid al Socialiștilor.

Ulterior, Igor Dodon a cerut politicienilor să nu mai speculeze despre momentul când a avut loc eliberarea, adică în timpul campaniei electorale sau despre faptul că cei doi au fost eliberați prin Moscova. „Este nedemn să regretați că ei au fost eliberați acum și nu după alegeri”, a declarant președintele, citat de IPN. Președintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu l-a acuzat pe președintele Dodon că i-ar fi folosit pe moldovenii făcuți ostateci în Afganistan în campania electorală și că ei s-ar fi putut întoarce acasă acum 4 luni.

Lionel Buruiană și Mihai Crihan, piloți ai firmei moldovene „Valan International Cargo Charter”, au fost capturați de talibani când elicopterul lor Mi-17 care îndeplinea o misiune civilă de transport de persoane a aterizat forțat în provincia Faryab din nordul Afganistanului. S-a relatat că un al treilea moldovean membru al echipajului a fost ucis.

Echipajul se afla în Afghanistan în baza unor acorduri de subcontractare pentru guvernul Statelor Unite.

În aprilie 2018, și Renato Usatîi, fostul primar din Bălți refugiat la Moscova, a pretins un rol în tentative de eliberare a piloților. Difuzând înregistrări video cu cei doi piloți, care cereau ajutor, Usatîi a spus că autoritățile moldovene ar fi putut să-i elibereze chiar atunci, dar ar fi decis să tergiverseze intenționat eliberarea până în ajunul alegerilor, care erau așteptate în toamna lui 2018.

Procura Generală de la Chișinău i-a criticat aspru declarațiile, spunând că pun în pericol viața captivilor. Guvernul moldovean mai ceruse asistența Statelor Unite și României pentru eliberarea ostatecilor.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG