Procuratura de la Chişinău a spus astăzi, într-un comunicat, că Renato Usatîi a pus în pericol viaţa a doi piloţi moldoveni ostatici în Afganistan din 2015, când au fost capturaţi de insurgenţii talibani în urma doborârii elicopterului pe care îl pilotau. Politicianul fugar la Moscova a dat publicităţii ieri seară, prin intermediul unei televiziuni moldovene critice la adresa guvernării, nişte imagini recente cu piloţii moldoveni ce par să fie luate prin skype din celula în care sunt deţinuţi, spunând că era cât pe ce să-i elibereze, dar a fost blocat de autorităţile moldovene din motive electorale.
Într-un an cu alegeri foarte importante, mai întâi locale la Chişinău şi Bălţi, cele mai mari municipii moldovene, unul pe care Renato Usatîi a fost nevoit să-l abandoneze, după ce, fiindu-i primar, timp de mai mult de un an l-a condus de la Moscova; apoi parlamentare din toamnă, spusele lui Usatîi ar putea să rezoneze în mintea multora în R. Moldova. Acesta a afirmat că a fost la un pas de a-i elibera pe cei doi piloţi, la peste doi ani de detenţie, într-un efort pe care şi l-a motivat prin raţiuni umanitare, doar că a fost blocat de autorităţile moldovene, care vor să-şi asume ele isprava, pentru a o servi alegătorilor în prag de parlamentare. Mai mult, ieri seara, în popularul talk-show de la Jurnal TV „Ora expertizei”, Usatîi a afirmat, iar realizatorul emisiunii a părut să nu-i fi cerut cu prea mare fermitate să-şi probeze spusele, că liderii de la Chişinău, pe de o parte cel de la preşedinţie, iar de cealaltă şeful coaliţiei de guvernare, ar fi pregătit câte un milion fiecare pentru pretinsa tranzacţie.
Procuratura Generală a reacţionat însă astăzi printr-un comunicat în care îl avertizează pe Usatîi că, de fapt, pune în pericol viaţa celor doi ostatici, pentru eliberarea cărora, spune procuratura, autorităţile moldovene nu au contenit nicio clipă să se îngrijească şi că, prin astfel de demersuri, politicianul fugar ar putea compromite eforturile acestor autorităţi de a-i salva. Într-un apel la instituţiile de presă, Procuratura Generală le cere jurnaliştilor să trateze cu mai multă prudenţă cazul pe care procurorii îl califică ca pe unul ce necesită discreţie şi profesionalism maxime.
Procuratura generală este singura instituţie care a formulat o reacţie la spusele lui Usatîi. Deşi, solicitat de noi, un responsabil pentru relaţiile cu presa din cadrul preşedinţiei ne-a comunicat că Igor Dodon va comenta el însuşi pe contul său de pe Facebook situaţia, până la ora scrierii acestui articol şeful statului nu-şi făcuse public punctul de vedere.
Nicolae Negru este unul dintre observatorii independenţi care a urmărit subiectul şi, spune el, ar fi mare păcat dacă întregul demers din partea politicianului fugar, cunoscut rival al autorităţilor, dar şi a postului de televiziune ce i-a oferit platformă ar avea la temelie cu precădere raţiuni politice:
„Nu sunt avocatul autorităţilor, dar pare neargumentat lucrul acesta. Să ne imaginăm că totul a fost pregătit, iar autorităţile au zis: nu, mai ţine-ţi-i acolo vreo câteva luni până vin alegerile. Pare cam bizar şi neverosimil. Pe de altă parte, şi ceea ce face dl Usatîi pare un fel de reclamă electorală: uite, eu reuşesc să fac lucruri mai ceva decât statul nostru.
Jurnal TV a făcut corect că au pus pe post aceste imagini, dar, pe de altă parte, nu ştiu dacă era cazul ca autorităţile să ne pună la curent cu ce fac în acest caz. Ar fi foarte urât dacă Usatîi, Jurnal TV ar face totul de dragul alegerilor. Lupta politică îşi are rostul, dar sunt limite care nu trebuie trecute. Nu ne putem juca cu viaţa oamenilor doar de dragul alegerilor.”
Întreaga întâmplare are la origine un caz cu o vechime de peste doi ani, în care un elicopter de tip MI-17-1V, aparținând firmei private moldovenești „Valan International Cargo Charter” (VALAN ICC) şi fiind implicat în transportul de persoane și ajutoare umanitare în Afganistan, a fost atacat și capturat de insurgenți talibani, după aterizarea forțată a aeronavei în provincia Faryab. În momentul accidentului, la bordul aeronavei erau 21 de persoane, inclusiv trei moldoveni, unul dintre care ar fi murit într-un schimb de focuri, iar doi - luaţi ostatici. Guvernul Republicii Moldova a cerut la scurt timp după incident sprijinul Statelor Unite și al României pentru eliberarea persoanelor de la bordul elicopterului moldovenesc, iar de atunci alte informaţii despre caz nu au mai răzbătut în spaţiul public.