Doi profesori din rețeaua „Orizont”, condamnați la închisoare în Turcia - alți patru în așteptarea sentințelor

Doi dintre profesorii turci de la rețeaua de licee „Orizont”, expulzați din Republica Moldova, au fost condamnați la închisoare în Turcia, relatează portalul Agora, citându-l pe Hasan Baris, vicedirectorul liceului „Orizont”.

Unul dintre ei a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni. Al doilea a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare, însă instanța de apel urmează să se expună după ce sentința a fost atacată.

Între timp, Radio Chișinău relatează că încă patru dintre profesorii turci, expulzați din Republica Moldova în Turcia, își așteaptă verdictul în viitorul apropiat: doi dintre ei își vor afla sentințele până la sfârșitul lunii martie, iar alți doi în luna mai.

Pe 6 septembrie 2018, șapte profesori turci din rețeaua de licee „Orizont” au fost ridicați de către Serviciul de Informații și Securitate și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare la securitatea națională a Republicii Moldova. Guvernul și președintele Igor Dodon au fost acuzați atunci că ar fi cedat prea ușor presiunilor Turciei, pentru a proteja o relație privilegiată cu Ankara.