Dosarul omului de afaceri Andrei Tranga și implicațiile procurorului Viorel Morari: de ce tac oamenii legii

Imagine generică

Prin tăcerea monumentală, procuratura lasă teren pentru tot felul de presupuneri și zvonuri care, oricum ai da, afectează reputația instituției.

La câteva săptămâni de la demisia procurorului-şef anticorupție, Viorel Morari, legată de dosarul în care este implicat proprietarul unei rețele de restaurante şi pizzerii, procurorii continuă să se abțină de la declarații. În același timp, apar tot mai multe luări de poziție prin care, indirect, oamenilor legii li se reproșează că procesul ar fi cusut cu aţă albă şi că ar fi lipsit de transparență. Mai ales că, între timp, Morari a rămas în funcția de procuror.

Your browser doesn’t support HTML5

Dosarul omului de afaceri Andrei Tranga și implicațiile procurorului Viorel Morari


Viorel Morari a demisionat la sfârșitul lunii aprilie, urmare a apariției unei scrisori anonime în presă, în care se spunea că el ar fi fost implicat în preluarea ilegală a unei afaceri. Ulterior, printre făptași, procuratura a anunțat că figurează Andrei Tranga, fondatorul rețelei de restaurante La plăcinte şi Andy’s pizza, care ar fi șantajat un alt om de afaceri. Acest motiv ar fi stat la baza deciziei de a-l reține pe Tranga pentru 30 de zile.

### Vezi și... ### Șeful Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a demisionat. Procuroarea Adriana Bețișor a preluat interimatul

Despre demisia fostului şef de la Anticorupție s-a aflat cu întârziere, abia în ziua de 2 mai. Între timp, procurorul a trecut în contraofensivă respingând deducțiile presei că ar fi vorba de un gest de mea culpa. El a spus că la mijloc ar fi un caz de „denigrare” a imaginii sale și a instituției, dar nu a stat să explice logica retragerii din funcție dacă se simte nevinovat.

Viorel Morari a solicitat procurorului general să verifice faptele invocate în acea scrisoare anonimă trimisă presei şi unor ambasade străine. Morari nu a stat prea mult pe banca de rezervă, fiind numit chiar a doua zi în funcția de procuror în cadrul unei secţii a Procuraturii Generale.

Maria Vieru, procuror pentru relații cu presa în cadrul Procuraturii Generale, spune că o anchetă internă oricum este în derulare şi că instituția va anunța rezultatele verificărilor.

Mariana Kalughin

Retrogradarea lui Viorel Morari şi lipsa unor explicații din partea autorităților privind rolul lui în acest dosar trezesc semne de întrebare pentru experta Mariana Kalughin de la Centrul de analiză şi prevenire a corupţiei.

„Poziția de procuror-şef anticorupție este una foarte importantă, motiv pentru care orice demisie din această funcție, ca şi orice numire în această funcție, trebuie să fie una explicită şi pe înțelesul publicului. Deci asta este tocmai funcţia referitor la care autoritățile nu ar trebui să speculeze. În cazul în care Viorel Morari a fost demis pentru nereguli, acest lucru trebuie să fie clar pentru noi.”

Ion Guzun

Un alt expert, Ion Guzun, de la Centrul de Resurse Juridice, este de părere că Procuratura Generală este obligată să comunice mai mult pe acest caz, mai ales că acea scrisoare anonimă s-a soldat cu aresturi, a stârnit discuții aprinse în mediul experților şi a alertat mediul de afaceri.

„Procuratura, odată ce face asemenea anunțuri importante, cred că în mod periodic trebuie să informeze publicul despre evoluții, pentru a nu da voie unor interpretări greșite sau transmiterea unor mesaje negative, inclusiv pentru business sau pentru cetățeni, dacă se află într-o anumită securitate juridică sau nu.”

Europa Liberă: Şi în acest moment cei din business ce au înțeles din acest caz?

„Eu cred că businessul cunoaște foarte bine realitățile, cred că este un mesaj de alertă sau, cel puțin, să fie mai atenți cu acțiunile pe care le au în raport cu instituțiile de stat sau cu celelalte persoane cu care sunt acum în business.”

Ion Dron, avocatul omului de afaceri Andrei Tranga, a declarat presei că în actele procesuale acesta ar fi învinuit de „trafic de influență”, și nu pentru un presupus „atac raider”, așa cum a fost prezentată informația de procurori în spațiul public. Este încă un detaliu ce l-a determinat pe fostul procuror-şef al municipiului Chișinău, Ion Diacov, să creadă că foștii săi colegi din sistem ar lăsa loc de abuzuri, acoperindu-se de termeni vagi precum „date operative” şi „secretul anchetei”. Diacov a explicat într-o postare pe Facebook cum anterior l-a avut în vizor pe omul de afaceri astăzi învinuit de şantaj, precizând că nicidecum nu vrea sa dea impresia că i-ar lua apărarea şi nici că l-ar condamna de ceva anume.

Se lasă foarte mult loc pentru abuzuri, şi a procurorilor, şi a judecătorilor, şi a cui vrei...

„Articolul meu e despre atitudinea organelor de drept. Eu am vrut pur şi simplu să deschid parantezele asupra mecanismelor, că se prelungește a lucra așa, vrea cineva, iată trebuie. Nu poate procurorul să spună că unul de pe stradă e bandit şi să înceapă dosar penal. Acum noi, procurorii, trebuie să acționăm numai în baza cererilor şi a denunțurilor. Aşa cum se face acum se lasă foarte mult loc pentru abuzuri, şi a procurorilor, şi a judecătorilor, şi a cui vrei. Nu putem vorbi despre transparență, despre echitate, despre proces public ş.a.m.d”.

Încă un detaliu care a atras atenția experților e că în acest caz, potrivit scrisorii anonime, ar fi implicat şi controversatul Grigori Karamalak, un personaj certat cu legea, celebru în anii 90 ai secolului trecut. Ex-procurorul Ion Diacov crede că reapariția acestui nume în spațiul public nu e întâmplătoare, iar despre asta opinia publică va afla mult mai târziu: cine şi ce a vrut să spună.

La categoria întrebări fără șanse de răspuns este trecută şi ipoteza că Viorel Morari ar fi fost dat la o parte ca să se facă loc pentru procuroarea Adriana Beţişor. Prin tăcerea monumentală, procuratura lasă teren pentru tot felul de presupuneri și zvonuri care, oricum ai da, afectează reputația instituției.