Poliția respinge criticile simpatizanților ACUM, spunând că a acționat „excelent” în timpul protestului de la Guvern

Protestatari și poliție în fața Guvernului de la Chișinău, 23 mai 2019

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a apărat acțiunile poliției în timpul incidentelor de astăzi din apropierea Casei Guvernului, unde zeci de tineri, unii mascați, au zădărnici un protest al blocului ACUM. Cavcaliuc este citat de portalul jurnal.md spunând că poliția a acționat „excelent”, formând un cordon între protestatari și contramanifestanți.

Simpatizanții ACUM, care s-au adunat la guvern pentru a protesta împotriva recentelor scumpiri, reproșează poliției că nu le-a asigurat desfășurarea neperturbată a protestului. Demonstrația lor a fost întreruptă de contramanifestanți, care au scandat lozinci necenzurate la adresa liderilor ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, purtând placate cu imagini obscene. Sandu a fost de față la protest, încercând să-i fotografieze pe tinerii care o insultau. Nu este limpede cine sunt organizatorii contramanifestației.

Incidentul are loc la aproape trei luni de impas politic după alegerile parlamentare neconcludente din 24 februarie, timp în care fracțiunile blocului ACUM au încercat fără succes să convingă deputați socialiști să sprijine un pachet de legi „antioligarhice” cu scopul înlăturării de la putere a Partidului Democrat. PD care a încheiat alegerile pe locul doi, după socialiști, dar înaintea blocului ACUM, mai controlează guvernul în exercițiu, inclusiv ministerul de Interne.