PAS decide să o susțină pe Zinaida Greceanîi pentru funcția de președintă a Parlamentului, Platforma „DA” decide joi

Consiliul Politic Național al Partidului „Acțiune și Solidaritate” a decis miercuri seară, cu 46 de voturi pentru și 1 împotrivă, să o voteze pe lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, în funcţia de președintă a Parlamentului, renunțând astfel la revendicarea întregului Bloc ACUM de a deține temporar conducerea Parlamentului, până este trecut pachetul de legi „antioligarhice”. Decizia a fost luată fără consultarea în prealabil a partenerilor din Platforma „DA”, care au reacționat imediat, prin convocarea joi, 6 iunie, a unei ședințe a conducerii partidului.

În comunicatul PAS se arată, între altele, că a fost „o decizie dificilă”, dar necesară pentru a „debloca situația politică actuală și oferi Moldovei un guvern legitim și democratic”. În schimbul acestui compromis, PAS cere un guvern al Blocului ACUM și „votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituțiilor din captivitate”.

Schimbarea de atitudine a PAS a fost salutată de socialiși care au atras însă atenția că pentru o majoritate în Parlament, este nevoie și de deputații Platformei „DA”. „Ne exprimăm speranța că în cel mai scurt timp o astfel de poziție mai constructivă decât anterior va fi exprimată și de către deputații Platformei Demnitate și Adevăr”, se spune într-o declarație a socialiștilor.

Luni, în cursul vizitei la Chișinău, comisarul european pentru vecinătatea, Johannes Hahn avertizase că organizarea de alegeri anticipate ar putea „costa scump R. Moldova”, prin întreruperea negocierilor cu FMI privind un acord de cooperare financiară, care ar atrage după el și blocarea sprijinului financiar european, dependent de existența unui acord cu Fondul Monetar Internațional.

Luni 9 iunie sau la sfîrșitul lunii iunie (depinzând de data care se ia în considerare) se împlinesc cele trei luni fără o majoritatea funcțională în Parlament după alegerile generale, moment în care președintele țării cere dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. Când se împlinesc exact aceste trei luni este decizia Curții Constituționale, care nu s-a pronunțat încă.