Linkuri accesibilitate

Johannes Hahn: Alegerile anticipate ar putea avea drept consecință suspendarea acordului cu FMI și a sprijinului financiar UE


Comisarul European Johanes Hahn la întâlnirea cu premierul Pavel Filip, 3 iunie 2019

Comisarul european pentru vecinătate, Johannes Hahn a avertizat că alegerile generale anticipate ar putea avea „consecințe financiare serioase” pentru R. Moldova, pentru că ar putea duce la suspendarea Acordului de cooperare cu Fondul Monetar Internațional, ceea ce ar duce și la suspendarea programului de sprijin financiar al Uniunii Europene, care este cuplat cu FMI.

Vorbind la Chișinău, la încheierea discuțiilor politice, Hahn a îndemnat principalele trei partide parlamentare (Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Blocul ACUM) să negocieze o majoritate parlamentară „pentru binele moldovenilor și al țării”. Totodată, el s-a declarat mirat de faptul că mai bine de trei luni de la alegerile generale, încă nu s-au organizat „negocieri oficiale” între principalele trei partide în vederea găsirii unui compromis. Hahn a ținut însă să precizeze că înțelege motivele marginalizării partidului Șor, față de care și UE are rețineri, „mai ales față de liderul partidului”.

Johannes Hahn s-a întâlnit cu premierul Pavel Filip și președintele Igor Dodon, precum și cu liderii principalelor trei partide parlamentare pentru a discuta criza politica din acest moment. La întâlnirea cu presa, Hahn a ținut să sublinieze că „Uniunea Europeană nu impune, nu promovează” vreo soluție anume, ci își dorește numai un guvern stabil și funcțional cu care să poată coopera.

Vizita lui Johannes Hahn coincide cu cea a vicepremierul rus Dmitri Kozak și a înaltului funcționar de la Departamentul de Stat american, Bradely A. Freden.

La întrevederea cu Hahn, liderii Blocului ACUM și-au reiterat „disponibilitatea și determinarea de a face funcțional forul legislativ [...] și voința politică de a demara procesul de demafiotizare a statului”, a declarat pentru portalul Unimedia co-președintele Blocului, Andrei Năstase. Oficialul european s-a mai întâlnit cu reprezentanții Partidului Democrat, care controlează guvernul în exercițiu, și cu cei ai Partidului Socialiștilor apropiat președintelui Igor Dodon, relatează Radio Chișinău. Socialiștii și democrații au spus că se vor mai întâlni atât cu vicepremierul rus Dmitri Kozak și cu directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat amerincan, Bradley A. Freden.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG