Liderii NATO și ai Uniunii Europene au apreciat că noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski a ales să facă prima sa vizită oficială în străinătate la Bruxelles. Zelenski a făcut, timp de două zile, toate demersurile, așteptate despre integrarea în NATO și UE, despre democrație, reforme și lupta cu corupția. Două zile care au fost însă departe de a răspunde la toate întrebările legate de viitorul relațiilor dintre Ucraina și structurile euro-atlantice.
### Vezi și... ### Dan Alexe: Zelenski se va găsi prins între promisiunile vagi pe care le-a făcut și realitatea cruntă a unui război autentic... (VIDEO)În primul rând deoarece liderii cu care s-a întâlnit Zelenski, cu excepția secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, sunt pe ultima sută de metri ai mandatelor: președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și șefa diplomației europene, Federica Mogherini, toți vor fi înlocuiți în scurt timp. Ei devin astfel irelevanți pentru viitorul Ucrainei.
### Vezi și... ### Volodimir Zelenski promite un referendum despre posibila aderare a Ucrainei la NATODar și președintele ucrainean este în fața unor alegeri generale anticipate, în iulie, așa că nici el nu poate fi sigur că-și va onora promisiunile făcute la Bruxelles.
Un diploamt european rezuma astfel situația: „spune ce trebui, dar este prematur să ne decidm. Munca serioasă, nici nu a început”.
După care este factorul „Poroșenko”, faptul că predecesorul lui Zelenski era un politician versat, care se mișca și negocia la Bruxelles, cu eleganță și dezinvoltură. Vorbea engleză foarte bine și cunoștea mașinăria diplomatică a organizațiilor internaționale.
Pentru Zelenski, toate sunt noi. Mulți au ridicat din sprâncene, când Zelenski a decis să nu țină o conferință de presă, după întâlnirea cu Juncker. A ținut una după discuțiile cu Stoltenberg, într-o engleză nesigură și acceptând numai două întrebări din partea presei. Iar în întâlnirile de la Bruxelles, de cele mai multe ori a vorbit prin translator. O sursă apropiată acestor întâlniri, declara Europei Libere că noul președinte ar trebuie „să-și mai rafineze stilul, să se comporte mai prezidențial”.
Alții la Bruxelles, scrie Rikard Jozwiak, au apreciat tocmai faptul că Zelenski este „altfel”, neconvențional”, diferit de politicianul „tipic post-sovietic”. În toate discuțiile a vorbit despre suferințele oamenilor care trăiesc în zona de conflict din estul Ucrainei, un subiect uitat de mult de Petro Poroșenko în relațiile sale cu Uniunea Europeană. Și tot spre deosebire de Poroșenko, noul președinte ascultă, își ia notițe, pare interesat de opiniile celorlalți. Și el, și anturajul lui, care la Bruxelles, a fost apreciat drept foarte bine pregătit și profesionist. Mai ales adjunctul directorului administrației prezidențiale, Vadim Pristaiko, fostul ambasador al Ucrainei la NATO.
În concluzie, scrie Rikard Jozwiak de la Bruxelles, rezultatul vizitei este amestecat, aprecierile variază, așteptările sunt încă mici, totul pe fundalul unei incertitudini de ambele părți.