Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski promite un referendum despre posibila aderare a Ucrainei la NATO


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski la sediul NATO, Bruxelles, 4 iunie 2019
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski la sediul NATO, Bruxelles, 4 iunie 2019

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va organiza un referendum asupra posibilei aderări a țării la NATO – perspectivă criticată vehement de Rusia. Aflat la Bruxelles, în prima sa vizită oficială, Zelenski a declarat Europei Libere că Ucraina este o țară suverană care-și poate alege alianțele, indiferent de criticile din afară.

„Trebuie să informăm fiecare ucrainean despre ce este NATO și când sunt pregătiți, vom ține un referendum și Ucraina cu siguranță va intra în NATO”, a spus Zelenski. Marți, în prima zi a vizitei la Bruxelles, Zelenski a reafirmat că va continua strategia predecesorului său Petro Poroșenko de integrare a Ucrainei în NATO și Uniunea Europeană.

Noul președinte a recunoscut în cursul interviului că oficialitățile europene cu care a discutat s-au declarat dezamăgite de progresele lente făcute de Ucraina, când vine vorba de reforme și combaterea corupției.

El a asigurat însă că Ucraina va continua negocierile cu Fondul Monetar privind un nou acord de susținere financiară, după alegerile anticipate din iulie Și a reamintit că echipa sa lucrează la un proiect de lege care să pedepsească îmbogățirea ilicită a funcționarilor publici, o condiție pusă de FMI. „Fără o astfel de lege, nu putem susține că luptăm cu corupția”, a mai spus noul președinte ucrainean.

XS
SM
MD
LG