Comisia de la Veneţia a constatat astăzi că majoritatea parlamentară de la Chișinău - PSRM-ACUM - a acționat în limitele Constituției, pe 8 iunie, când a instalat noul guvern condus de Maia Sandu, iar condiții pentru dizolvarea Parlamentului nu au existat. „În mod clar condiţii de dizolvare a Parlamentului nu au existat în R. Moldova pe 7 sau 8 iunie 2019”, se spune într-un lung comunicat de presă al Comisiei de la Veneția, al cărei aviz integral urmează să fie făcut public pe site-ul instituției Consiliului Europei în cursul săptămânii viitoare.
Potrivit comunicatului, Comisia a constatat că drepturile atât ale șefului statului, cât și ale Parlamentului au fost afectate grav de numărul și viteza mare cu care Curtea Constituțională (CC) a luat decizii în chestiuni foarte sensibile, având repercusiuni semnificative asupra instituțiilor de stat.
Avizul Comisiei de la Veneția a fost adoptat ca urmare a solicitării făcute pe 9 iunie de către Secretarul General al Consiliului Europei, Torbiorn Jangland, care numise „arbitrare” şi „greu de înţeles” deciziile Curţii Constituţionale din perioada 7-9 iunie, pe care, după o săptămână, aceeași Curte şi le-a revizuit şi anulat.
Totodată, Comisia de la Veneția califică drept „fără precedent” maniera în care CC a calculat că termenul de trei luni pentru formarea guvernului a însemnat 90 de zile și a expirat pe 7 iunie, în vreme ce calculul general acceptat arată că acest termen a expirat pe 9 iunie, adică după trei luni calendaristice de la confirmarea rezultatelor alegerilor. „De aceea, învestirea Maiei Sandu pe 9 iunie a respectat termenul legal”, se mai spune în comunicat.
Comisia de la Veneţia amintește faptul că, în condițiile Legii supreme, șeful statului poate dizolva Parlamentul, dacă nu se formează guvernul la timp, dar aceasta este ultima măsură la care se poate recurge. Însă dacă părțile care reprezintă o majoritate au ajuns la o înțelegere privind formarea guvernului, ceea ce s-a și întâmplat în R.Moldova, dizolvarea Parlamentului poate fi considerată o încălcare a obligațiilor constituționale ale președintelui ca actor neutru.
„Robustețea instituțiilor de stat, se mai spune în comunicatul citat, poate fi subminată serios, iar funcționarea democratică a instituțiilor statului poate fi compromisă în mod ireparabil dacă aceste instituții nu adoptă deciziile în limitele autorității și responsabilității pe care le au” - o aluzie la deciziile intempestive ale CC.
Joi, fără a aştepta avizul Comisiei Veneţia, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chișinău, Mihai Poalelungi, şi-a depus demisia, iar preşedintele Igor Dodon le-a cerut şi celorlalţi membri ai CC să-i urmeze exemplul.