Linkuri accesibilitate

Președintele Curții Constituționale și-a dat demisia. Cine-i va urma exemplul?


Mihai Poalelungi
Mihai Poalelungi

Președintele și judecătorul Curții Constituționale (CC), Mihai Poalelungi, și-a dat demisia din ambele funcții, la aproape două săptămâni de la deciziile instanței sale de a scoate în afara legii guvernul PSRM – ACUM și a cere dizolvarea parlamentului, în timpul recentei tentative a Partidului Democrat de a păstra puterea. Poalelungi, care s-a răzgândit de atunci, anulând împreună cu întreaga sa Curte acele decizii, nu a spus clar astăzi de ce își dă demisia. Dar aceasta survine cu o zi înainte ca, vineri, Comisia de la Veneția să spună ce crede despre criza în care a fost aruncată R. Moldova de către curtea lui Poalelungi.

Președintele Curții Constituționale și-a dat demisia. Cine-i va urma exemplul?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct


Într-un mesaj plasat pe pagina sa de Facebook, imediat după apariţia anunţului privind demisia lui Poalelungi pe site-ul Curţii Constituţionale, preşedintele Igor Dodon i-a îndemnat şi pe ceilalţi magistraţi ai instanţei să-i urmeze exemplul. „Sau puteţi aștepta decizia de mâine a Comisiei de la Veneția și procedura parlamentară de săptămâna viitoare. Decizia vă aparține…”, a scris şeful statului în mesajul dedicat demisiei lui Poalelungi.

Intervenită cu o zi înainte de apariţia avizului Comisiei, aceasta ar putea să însemne că Poalelungi, un magistrat cu experienţă juridică inclusiv europeană (a judecat timp de patru ani cauze la CEDO), a anticipat o poziţie critică a comisiei.

La o întrunire cu politicienii principalelor partide parlamentare, pe care Comisia a convocat-o astăzi pentru un schimb de păreri înaintea şedinţei de mâine, deși au fost şi ei invitaţi, reprezentanţii democraţilor au lipsit.

Alexandru Tănase, membru al Comisiei de la Veneţia din partea R. Moldova, care la fel nu a participat, a explicat anterior că nu e în drept să se pronunţe într-o chestiune ce vizează ţara pe care o reprezintă.

Democraţii însă nu au anunţat de ce nu au răspuns invitaţiei Comisiei sau dacă vor fi prezenţi la şedinţa de mâine.

Avizul de mâine al Comisiei este un răspuns la solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care a numit „arbitrare” şi „greu de înţeles” deciziile Curţii Constituţionale ce le permisese democraţilor lui Vlad Plahotniuc vreme de o săptămână să califice drept „ilegal” guvernul Maiei Sandu, să-l înlocuiască cu Pavel Filip pe Igor Dodon în funcţia de preşedinte, iar acesta să dizolve parlamentul şi să numească noi alegeri.

Curtea Constituţională a fost criticată pentru acele decizii şi de Comisia Internaţională a Juriştilor, o organizaţie neguvernamentală cu notorietate mondială, care a acuzat magistraţii Curţii moldovene de provocarea recentei crizei politice. La fel, Uniunea avocaţilor de la Chişinău au spus că magistraţii Curţii nu au acţionat independent.

Membrii noii majorităţi parlamentare, care au acuzat într-o declaraţie votată în legislativ fostele autorităţi democrate de tentativă de uzurpare a puterii de stat, iar pe membrii Curţii – că au făcut tot posibilul s-o ajute, le-au cerut de mai multe ori magistraţilor acesteia demisia in corpore, ameninţându-i totodată că, în caz de refuz, vor căuta modalităţi să-i demită.

Previous Next

XS
SM
MD
LG