Cinci din cei şase judecători la Curtea Constituţională au demisionat, se spune într-un comunicat de presă al Curţii. Este vorba de Raisa Apolschi, Artur Reşetnicov, Corneliu Gurin, Aurel Băieşu şi Veaceslav Zaporojan. În urmă cu şase zile a demisionat şi Mihai Poalelungi, care era şi preşedintele CC.
În situaţia actuală, Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului președinte, se mai spune în comunicat.
Demisia in corpore a judecătorilor CC a venit la aproape trei săptămâni de la deciziile instanței de a cere dizolvarea Parlamentului şi a declara Guvernul instalat de Blocul ACUM şi PSRM ilegal.
Comisia de la Veneţia a constatat pe 21 iunie că majoritatea parlamentară de la Chișinău - PSRM-ACUM - a acționat în limitele Constituției, pe 8 iunie, când a instalat noul Guvern condus de Maia Sandu, iar condiții pentru dizolvarea Parlamentului nu au existat. Totodată, Comisia de la Veneția califică drept „fără precedent” maniera în care CC a calculat că termenul de trei luni pentru formarea guvernului.
Preşedintele R. Moldova Igor Dodon a salutat „decizia judicioasă, deși întârziată, a membrilor Curții Constituționale”. „Organele însărcinate cu numirea judecătorilor (Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistratului) urmează să demareze în regim de urgență procedurile aferente numirii judecătorilor Înaltei Curți”, a scris şeful statului pe contul său de Facebook.
Premierul Maia Sandu, pe de altă parte, a cerut îndepărtarea acestor judecatrori din sistem: „Suspendarea acestora din funcție este una târzie și insuficientă, fiind nevoie de înlăturarea din sistem. Desigur că acest lucru trebuie realizat în condițiile în care persoanelor menționate le sunt respectate drepturile de care care se bucură potrivit legii”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.