Comemorare la Chișinău a victimelor valului de deportâri în Siberia din iulie 1949

Republica Moldova comemorează victimele valului de deportări din urmă cu 70 de ani. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de ţărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forţată, iar averile lor au fost confiscate. Între 1941 şi 1951 au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaţilor basarabeni ar fi între 80 şi 120 de mii.

Your browser doesn’t support HTML5

Leontina Vatamanu: „Trebuie să ne asumăm cu toţii ceea ce s-a întâmplat în timpul deportărilor”

Victimele deportărilor au fost commemorate la Chişinău, la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare, urmat de un „Marş al Tăcerii”.

Cu această ocazie, premierul Maia Sandu a declarat, între altele: „ Nu există familie în țara noastră care nu a fost atinsă de această dramă.” Potrivit unui comunicat al guvernului, premierul a promis că actualul executiv va „iniția procedurile de modificare a legii prin care să se ofere certificate de reabilitare pentru deportați, inclusiv copii lor născuți acolo”. La comemorarea victimelor deportărilor staliniste au mai fost prezenți ministrul de interne, Andrei Năstase, ministrul educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministrul finanțelor, Natalia Gavrilița și ministrul apărării, Pavel Voicu.