Transnistria se pregătește pentru o eventuală deconectare a gazelor rusești începând cu 1 ianuarie, scenariu care s-ar putea întâmpla dacă Rusia va sista tranzitul prin Ucraina. Liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat la o conferință de presă că executivul regional elaborează mai multe proiecte de lege care vor fi adoptate în toamnă, fără să precizeze însă în ce mod acest lucru ar putea soluționa problema lipsei gazelor naturale. Krasnoselski a spus doar că „sunt elaborate algoritme de măsuri ce vor fi întreprinse atât pentru scenariul pozitiv, cât și pentru scenariul negativ”.
Regiunea transnistreană este un mare consumator de gaze naturale, atât pentru consumul curent al gospodăriilor, cât mai ales pentru întreprinderile industriale din metalurgie, producția de curent electric și textile. Exportul acestor companii constituie cea mai mare parte a veniturilor regiunii. În plus, regiunea nu achită Rusiei pentru gazele consumate. Plățile încasate de la populație și agenți economici sunt folosite pentru necesitățile interne, iar datoria este trecută pe contul întreprinderii Moldova-Gaz. Această datorie a depășit deja 7 miliarde de dolari.
„Noi nu putem influența tranzitul gazelor rusești – nici eu, nici președintele Dodon, care vorbește mereu despre asta. Este doar competența lui Putin și Zelenski (președinții Rusiei și Ucrainei – n.red.). Dar noi putem să ne pregătim pentru diverse scenarii, inclusiv pentru cel negativ, pentru a diminua impactul”, a spus Krasnoselski, subliniind că în societate „nu există panică” în legătură cu acest subiect.
Președintele Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că „situația din Transnistria va fi dramatică, catastrofală” dacă tranzitul de gaze prin Ucraina va fi sistat. „Noi, în dreapta Nistrului, chiar dacă o să găsim o soluție, nu putem să le dăm lor fără bani, cum le-au dat rușii până acum”, a spus șeful statului, subliniind că va discuta subiectul în cadrul apropiatei sale vizite la Moscova.