Premierul Maia Sandu critică posibila convocare, vineri, a Adunării Extraordinare a Magistraților

Prim-ministra Maia Sandu a criticat intenţia unei părţi din judecătorii moldoveni de a convoca, vineri, Adunarea Extraordinară a Magistraţilor, pentru a revoca magistraţii din Consiliul Superior a Judecătorilor, avertizând că ar putea fi o încercare de a bloca activitatea CSM și, în general, de a bloca reformele din justiţie.

Consiliul Superior al Magistraturii se opune convocării Adunării Magistraților, cerută de 87 de magistraţi. Este însă obligat să organizeze reuniunea de două decizii consecutive ale Curții de Apel Chişinău.

La o conferință de presă de joi, Maia Sandu a declarat că reformele în domeniul justiției au început să dea roade, un exemplu fiind lipsirea de imunitate a preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, ceea ce ar deranja anumite grupuri de interese din interiorul sistemului, rămase loiale vechii guvernări democrate. Druță este cercetat într-un dosar penal de „îmbogăţire ilicită".

Maia Sandu s-a abţinut să-i îndemne direct pe magistrați să ignore Adunarea Extraordinară, dar le-a sugerat că ar fi bine s-o facă.