Congresul somează Casa Albă să elibereze documente legate de „afacerea ucraineană”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele american Donald Trump

Liderii democraţi care conduc ancheta Congresului american în cadrul proceduri de destituire a președintelui Donald Trump au somat vineri Casa Albă să le trimită, până la 18 octombrie, o serie de documente legate de „afacerea ucraineană”. Este vorba de discuția telefonică din iulie, dintre președintele Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în care se pare că Trump condiționează eliberarea unui important ajutor militar pentru Ucraina (aprobat anterior de Congres, dar blocat temporar de administrație) de deschiderea, în Ucraina, a unei anchete legată de activitatea familiei Biden.

„Casa Albă a refuzat să colaboreze ori chiar să răspundă la multiple solicitări din partea comisiilor noastre de a preda de bunăvoie documente”, se arată în declarația liderilor democrați.

Discuția telefonică a făcut subiectul plângerii unui avertizor de integritate, care a dus la lansarea anchetei din Congres privind posibila destituire a președintelui, acuzat de abuz de putere și încercarea de a implica o putere străină în campania electorală americană. Joe Biden, fostul vicepreședinte în administrația Obama, este unul din posibilii contracandidați democrați ai președintelui Trump în alegerile prezidențiale din 2020.