Comisia de la Veneția: nivelul înalt al corupției poate justifica soluții radicale în justiția moldoveană dar cu respectarea Constituței

Comisia de la Veneția a adoptat o opinie preliminară referitoare la proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor Procuraturii din Republica Moldova, considerînd că situațiile critice în sfera judiciară – nivelul înalt al corupției, de exemplu – pot justifica soluții radicale, cum ar fi inițierea unui proces de verificare a judecătorilor actuali. Opinia finală urmează să fie adoptată la următoarea sesiune.

În opinia preliminară, Comisia și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că proiectul de lege combină procesul de verificare a judecătorilor cu reformarea Curții Supreme de Justiție, având drept scop înlocuirea actualei Curți Supreme.

Comisia consideră că orice mecanism de verificare prevăzut de proiectul de lege, precum și implementarea acestuia, trebuie să respecte prevederile Constituției. În consecință, „ toate deciziile cu privire la transferul, promovarea sau demiterea judecătorilor trebuie să fie luate de Consiliul Superior al Magistraturii” – un Consiliu (sau parte din CSM) cu care actualul guvern este în conflict.

Comisia de la Veneția cere de asemeni pentru judecătorii care nu trec procesul de verificare posibilitatea de a contesta în justiției, o cerere care era deja anticipată de ministrul justiției Olesa Stamate într-un interviu cu Europa Liberă.