ROMÂNIA - Scutul de la Deveselu și mizele geostrategice

Ambasadorii NATO în vizită la Deveselu

Deveselu se află la 2.500 de kilometri de Iran și scutul antirachetă este un punct strategic pentru apărarea Europei. Sistemul de defensivă balistică de la Deveselu, județul Olt, a devenit operațional în 2016 și este prima unitate a sistemului Aegis Ashore, varianta terestră a sistemului naval Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO. Sistemul reprezintă contribuția Statelor Unite la apărarea antirachetă a NATO. Baza de la Deveselu este formată în prezent din trei unități militare: Baza 99, românească, care găzduiește celelalte două baze americane – cea a forțelor navale și pe cea a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă, adică scutul propriu-zis.


Întins pe o suprafață de 900 de hectare, dintre care 170 de hectare au fost puse la dispoziția părții americane, sistemul Aegis Ashore este unul defensiv, așa cum au subliniat în mai multe rânduri oficiali americani, români și ai NATO, și este creat să identifice, urmărească și să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară, în timpul fazei de zbor, venite din afara spațiului euroatlantic, cum ar fi Iranul, apărând în acest fel Europa.

Puteți citi mai mult la adresa https://romania.europalibera.org/a/cum-functioneaz%C4%83-scutul-de-la-deveselu-punct-strategic-impotriva-rachetelor-din-iran/30363024.html