CC își motivează anularea împrumutului din Rusia prin absența controlului parlamentar

Curtea Constituțională a făcut publică motivația deciziei de pe 7 mai prin care anula acordul de împrumut încheiat cu Rusia, în valoare de 200 de milioane de euro. Înalta Curte susține că procedura de încheiere a acordului de împrumut a fost afectată de o serie de vicii, în principal absența unui control parlamentar. Curtea consideră că Parlamentul trebuia să-și exercite controlul efectiv asupra negocierii și semnării acordului de împrumut cu Rusia. Mai mult, Curtea Constituțională consideră prea vagă formularea din unele articole ale acordului, observă lipsa unei prevederi care să permită rezolvarea oricărui litigiu în fața unei instanțe independente și critică faptul că există discrepanțe între varianta în limba română și cea în limba rusă, relatează Agora.md.

### Vezi și... ### Continuă confruntările pe marginea creditului din Federația Rusă

Tot marți, într-un interviu cu Europa Liberă, președintele Igor Dodon a confirmat că guvernul va încerca să renegocieze acordul de împrumut cu Rusia, în valoare de 200 de milioane de euro.

### Vezi și... ### „Restricțiile vor fi scoase pe măsură ce situația va corespunde recomandărilor medicilor” (Igor Dodon) (2)

Acordul trebuie renegociat, a explicat președintele în interviul cu Europa Liberă, pentru căaceste surse sunt prevăzute în bugetul anului 2020, la fel ca și alte surse care nu știm dacă au să vină”. Pe lângă acordul de împrumut cu Rusia, guvernul Chicu a mai negociat un împrumut cu FMI, de circa 230 de milioane de dolari, bani care – la fel ca cei din Rusia – vor intra direct în bugetul statului, acoperind o parte din deficitul prevăzut pentru acest an ca urmare a pandemiei de coronavirus și efectelor negative asupra economiei.