În SUA continuă protestele împotriva brutalității poliției și inegalității rasiale

Protestatari la Memorialul Martin Luther King din Washington. 4 iunie 2020

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în numeroase orașe americane, sâmbătă, în a 12-a zi de proteste împotriva brutalității poliției și inegalității rasiale.

La Washington, a avut loc cea mai mare demonstrație de la izbucnirea protestelor, care au fost declanșate de uciderea afroamericanului George Floyd, în Minneapolis, pe 25 mai, în timpul arestări sale de către patru polițiști albi.

Grupuri de oameni purtând lozinci și scandând sloganuri antirasiste s-au îndreptat către centrul capitalei amrcane, dar acesta a fost blocat parțial de vehicule militare, de poliție și agenți federali. Protestatarii s-au adunat în apropiere de Capitoliu, pe National Mall și în apropiere de Casa Albă, unde au fost instalate garduri noi și baricade de beton.

Protestul „Black Lives Matter” în Washington, 4 iunie 2020

Primărița Washington-ului, Muriel Bowser, a fost aplaudată la protestul din apropierea Casei Albe, după ce a redenumit această zonă drept Piața “Black Lives Matter” (Viața negrilor contează) și l-a criticat pe președintele Donald Trump pentru îndemnurile acestuia la folosirea forței împotriva protestatarilor.

Demonstrații ample au mai avut loc la New York, Philadelphia, Seattle, Chicago și Los Angeles, mișcarea prentru drepturi civile sperând să obțină un sprijin suficient pentru a determina reforme și schimbări politice.

Numeroase proteste mai mici au avut loc în alte orașe, suburbii și comunități rurale...

Protestele au loc pe fundalul pregătirilor de alegerile prezidențiale din noiembrie, când republicanul Trump se va confrunta cu fostul vicepreședinte democrat, Joe Biden.

Lideri proeminenți ai opoziției democrate și-au manifestat sprijinul pentru diferite grupuri de protestatari împotriva injustiției rasiale și au criticat folosirea forței contra manifestanților pașnici. Criticile se îndreaptă în special împotriva președintelui Donald Trump.

Vorbind vineri, la Casa Albă, acesta a insistat că autoritățile trebuie să “domine străzile” pentru a preveni violențele și jafurile. Președintele american a vorbit însă și împotriva metodelor aspre ale poliției, ca cele folosite în cazul lui Floyd.

George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a fost arestat de poliția din Minneapolis pe motiv că ar fi încercat să folosească o bancnotă falsă de 20 de dolari într-un magazin. Un trecător a filmat scena arestării, în care un polițist alb își apasă genunchiul pe gâtul lui Floyd, țintuit la pământ, timp de aproape 9 minute, în timp ce acesta șoptește că nu mai poate să respire. Decesul lui Floyd a fost înregistrat ulterior, la spital. Polițistul împreună cu alți trei colegi care au participat la arestare au fost concediați și sunt inculpați pentru omucidere și participare la crimă.

### Vezi și... ### Protestele și reacția administrației Trump comentate în presa americană

După ce au fost însoțite de violențe, jafuri și distrugerea de proprietăți private în primele zile, demonstrațiile au căpătat un caracter mai calm. Cazuri izolate de violență au fost înregistrate sâmbătă noaptea în unele orașe. Uciderea lui Floyd a cauzat, în mai multe țări ale lumii, în special în Europa, proteste de solidarizare cu cele amricane.

În Congresul american, Camera Reprezentanților și Senatul lucrează la un proiect de reformă a poliției. Proiectul care ar urmări sporirea transparenței și educarea polițiștilor urmează a fi dat publicității săptămâna viitoare.