Linkuri accesibilitate

SUA: primul serviciu religios în memoria lui George Floyd


Minneapolis: serviciu religios în memoria lui George Floyd, afroamericanul a cărui moarte a provocat un val de proteste antirasiale, 4 iunie 2020

La Minneapolis a avut loc primul serviciu religios în memoria lui George Floyd, afroamericanul ucis pe 25 mai de un polițist alb , care-l țintuise la pământ cu genunchiul pe gât, după ce-l reținuse.

Moartea lui Floyd a provocat imediat un val de proteste antirasiale în toată America, ulterior și în multe alte țări din lume.

Timp de opt minute, cât Floyd a fost țintuit la pământ, participanții la serviciul religios au păstrat tăcerea.

„A venit momentul să ne ridicăm vocile, în numele lui George, și să spunem : luați-vă piciorul de pe gâtul nostru!” a spus între altele pastorul Al Sharpton.

Au fost prezenți câțiva membri ai Congresului american alături de o serie de staruri ale muzicii și actori afroamericani. Alte două servicii religioase sunt programate în Carolina de Nord și la Houston, în statul Texas.

Cei patru polițiști reținuți la Minneapolis după uciderea lui George Floyd: Derek Chauvin, Tou Thao, J. Alexander Kueng șiThomas Kiernan Lane.
Cei patru polițiști reținuți la Minneapolis după uciderea lui George Floyd: Derek Chauvin, Tou Thao, J. Alexander Kueng șiThomas Kiernan Lane.

În decursul ultimelor zece zile de proteste, unele au degenerat, mai ales la căderea nopții, în acte de violență, jafuri și incendieri de clădiri, dar protestele s-au mai calmat după ce, pe 3 iunie, procuratura din Minnesota a mai pus sub acuzare trei polițiști pentru complicitate la omor. Principalul vinovat rămâne fostul polițist Derek Chauvin, acuzat inițial de omor din neglijență, între timp, de omor calificat, care poate atrage o pedeapsă cu 40 de ani de închisoare. Familia lui Floyd și mulți dintre protestatari cer însă ca polițistul să fie acuzat de omor premeditat.

Ministrul justiției William Barr.
Ministrul justiției William Barr.

Ministrul justiției William Barr a declarat că nu contestă dreptul „sacru” al americanilor de a protesta, dar a precizat că președintele i-a cerut să depună toate eforturile ca protestele să fie pașnice. La o conferință de presă Barr a mai declarat că valul de proteste ilustrează neîncrederea afroamericanilor în justiție și forțele de ordine, dar a susținut că protestele pașnice ar fi fost „deturnate” de „extremiști”, de grupări care se opun actualei administrații. „Este un amestec exploziv de multe organizații extremiste”, a susținut Barr. Ministrul justiției a numit „Antifa” – o rețea destul de puțin închegată de grupări de extrema stângă – la fel ca președintele Donald Trump, dar nu s-a mai referit direct la nici o altă organizație sau mișcare.

În fața clădirii Capitolului: polițiștii îngenunchează în semn de solidaritate cu demonstrațiile antirasiale, 4 iunie 2020
În fața clădirii Capitolului: polițiștii îngenunchează în semn de solidaritate cu demonstrațiile antirasiale, 4 iunie 2020

Peste 50 de persoane au fost reținute în legătură cu jafurile și incendiile nocturne, a mai informat Barr, 114 polițiști au fost răniți în cursul protestelor de la Washington, 22 au fost spitalizați.

XS
SM
MD
LG