O rectificare bugetară cu ochii la urnele de vot

Noi discuții pe marginea bugetului. Cine câștigă, cine pierde?

A treia rectificare la bugetul pe 2020 a fost adoptată, în unanimitate, în Parlament, în prima lectură, deși în cursul dezbaterilor i s-a reproșat Ministrului de Finanțe că, pe fundalul pandemiei de coronavirus, s-au tăiat 500 de milioane de lei din fondul de la Sănătate. În schimb s-au lăsat aproape intangibile fondurile pentru reparația drumurilor. Al doilea vot, cel final, este programat vineri. Dar cum au decurs dezbaterile?

Your browser doesn’t support HTML5

O rectificare bugetară cu ochii la urnele de vot

Bugetul de stat, rectificat a treia oară de la începutul acestui an prevede un deficit de aproape 16 miliarde de lei. Pentru comparație, când a fost aprobat inițial, bugetul prevedea un decalaj dintre venituri și cheltuieli de 7 miliarde, adică de două ori mai puțin. Ministrul Finanțelor a justificat deficitul prin cheltuielile neprevăzute, cauzate de pandemia de COVID-19.

Sergiu Pușcuța, ministrul Finanțelor

Sergiu Pușcuță a precizat că executivul s-a văzut nevoit să ajusteze și fondurile pentru mai multe domenii, inclusiv pentru sănătate. Prin urmare, au fost suspendate proiectele de investiții din sănătate, cu 500 de milioane, în schimb a rămas practic neatins cel pentru drumuri, au observat deputații din opoziție. Ministrul Finanțelor susține că banii pentru reparația drumurilor nu pot fi atinși pentru că deja sunt prevăzuți în contractele cu diverse firme, iar în ce privește fondurile din sănătate, au fost tăiați banii pentru proiectele de investiții care nu au început în acest an, dar care vor continua în anii următori, mai spune Sergiu Pușcuță:

Sunt angajamente ale statului în fața acestor companii

„Noi nu vedem cum ele ar putea să fie mișcare atât de repede ca să fie acești bani, 500 de milioane, consumați. (...) În partea ce ține de drumuri, reamintesc că mijloacele bănești sunt toate contractate, sunt contracte semnate între autoritățile statului cu companiile care dezvoltă aceste proiecte și nu văd cum ar fi posibil să lăsăm aceste proiecte în derulare. Sunt angajamente ale statului în fața acestor companii care prestează aceste lucrări, nu putem să nu le finanțăm”.

Deputații din opoziție s-au arătat nemulțumiți de justificările ministrului Pușcuță. Președintele comisiei economie, buget și finanțe din parlament, deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a reproșat bunăoară guvernului că nu a reușit să atragă finanțare externă pentru a acoperi găurile din buget provocate de epidemia de COVID-19.

### Vezi și... ### Unii finanțează, alții jubilează

Un alt reproș se referă la faptul că o bună parte din cheltuieli sunt „cu dedicație” în special pentru localități unde primarii ar avea culoarea politică a guvernării: „Analiza propunerilor înaintate scoate în evidență favorizarea clară a unor autorități publice locale. Astfel, din șase milioane de lei propuse către transferuri cu destinație generală, aceste resurse sunt direcționate doar pentru opt primării, din care doar pentru primăriile Ciobanovca și Geamăna din Anenii Noi sunt alocate câte 2,5 milioane de lei, nefiind clar nici importanța investițiile și nici criteriile pentru care au fost selectate. Dvs. spuneți că această rectificare este echitabilă? Noi nu vedem nicio umbră de echitate”.

Deși a sprijinit rectificarea bugetului în primă lectură, opoziția a mai spus că felul în care arată acum, documentul se pliază pe agenda electorală a președintelui Igor Dodon, care joi și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat.

### Vezi și... ### Întrebarea-cheie a campaniei: Va vota R. Moldova pentru dreapta la prezidențiale?

Fostul speaker al Parlamentului, liderului grupului „Pro-Moldova”, Andrian Candu, a insistat că până și cheltuielile sociale vor avea o tentă electorală: Inițial, la începutul anului erau prevăzuți 700 de lei, care erau prevăzuți să fie plăți, când? De Paști! Acum, veniți cu 900 de lei care vor fi oferiți când? În octombrie! Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale? Ca să iasă un concurent electoral și să spună că el a acordat cele 900 de lei pensionarilor?”

Criticile sunt menite să inducă în eroare oamenii

În apărarea executivului, deputatul socialist Vlad Bătrîncea, vicepreședinte al parlamentului, le-a reproșat colegilor din opozitie că ar avea „memorie scurtă”, iar criticile sunt „menite să inducă în eroare oamenii”. Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță, a insistat că rectificarea bugetară este necesară și pentru negocierile cu FMI. La finele acestei luni, guvernarea speră ca Fondul să aprobe memorandumul de 550 de milioane de dolari și inclusiv să fie debursată o primă tranșă.