Bani europeni contra respectării statului de drept: negocieri finale în UE

Departe de atenția și interesul marelui public, de câțiva ani se duce în interiorul instituțiilor europene o lungă serie de negocieri, ba chiar o luptă surdă care opune, în mare, țările occidentale bogate, membri vechi ai UE, celor est-europene.

Your browser doesn’t support HTML5

Bani europeni contra respectării statului de drept: negocieri finale în UE

Ca și în cazul liderului maghiar Viktor Orbán, al cărui partid Fidesz este de mai multă vreme suspendat din Partidul Popular European (PPE), și în cazul Poloniei ultra-catolice a lui Kaczynski, UE a declanșat articolul 7, care permite suspendarea participării celor două țări la anumite voturi comune. În schimb, nu există un mecanism de excludere a unei țări din UE.

### Vezi și... ### Viktor Orbán și teologia est-europeană a „dușmăniei”

La fel, până recent, nu exista un mecanism care să garanteze suprimarea fondurilor europene în cazul unei derive antidemocratice. Pur și simplu, părinții fondatori ai Uniunii Europene nu și-a închipuit că vreuna din țările fondatoare, toate occidentale, șase mai întâi, apoi 12 până la căderea Zidului Berlinului, ar putea într-o zi fie să dorească să iasă din UE, ca Marea Britanie, fie s-ar îndepărta de valorile esențiale ale UE precum Ungaria si Polonia. Așa încât, atunci când principalii contribuitori la bugetul UE, Germania și țările nordice, au propus condiționarea acordării ajutoarelor de respectarea valorilor fundamentale, mai multe țări estice, în special Polonia și Ungaria, s-au opus.

Nu este o întâmplare faptul că tot ele sunt și țările care s-au opus mecanismului de repartizare a refugiaților printr-un sistem de cote. Asta a sfârșit prin a stârni indignarea și revolta țărilor occidentale, care au făcut cunoscut că nu mai doresc să finanțeze economia (și uneori buzunarele magnaților apropiați puterii) din țări care refuză altminteri să participe la efortul de solidaritate în chestiunea refugiaților și care nu respectă regulile elementare ale democrației europene care sunt schelăria Uniunii Europene la care ele au dorit să participe.

Problema până acum a fost că pentru a modifica regulile distribuirii fondurilor europene ar fi nevoie de unanimitatea membrilor...

„Nu poți să vrei să beneficiezi de mana generoasă a unui club la care ai vrut să aderi și în același timp să refuzi să-i respecți regulile”, este o frază auzită des prin instituțiile europene.

Problema până acum a fost că pentru a modifica regulile distribuirii fondurilor europene ar fi nevoie de unanimitatea membrilor. Același principiu al unanimității ar împiedica o aplicare radicală a articolului 7 din tratate, cel care înlătură dreptul de vot al unei țări, deoarece și acolo Polonia și Ungaria și-au promis să se sprijine reciproc.

Deocamdată, însă, aprobarea finală a bugetului UE pe următorii 7 ani, precum și cea a bugetului special pentru combaterea Covid-ului, depind de o înțelegere în legătură cu acest mecanism de condiționare a fondurilor de respectare a democrației.

O înțelegere este însă iminentă, iar în mod paradoxal ea pare a fi fost favorizată chiar de înrăutățirea situației sanitare, pe fundal de pandemie. Liderii instituțiilor UE au inițiat astăzi, într-o serie de conferințe video, un mult așteptat set de măsuri anti-Covid aplicabile la nivel european. Ele sunt discutate chiar în acest moment, iar de acceptarea condiționării acordării fondurilor de situația statului de drept depinde dacă cei 27 își vor acorda mijloacele financiare de a lupta în comun împotriva pandemiei, la scară europeană.