Linkuri accesibilitate

Bani UE pentru R. Moldova – cum vor fi cheltuite 100 milioane euro


De când Uniunea Europeană a decis să împrumute R. Moldova cu 100 de milioane de euro pentru a face față nevoilor financiare amplificate de coronavirus se discută mult la Chișinău dacă sprijinul a fost obținut datorită, sau în pofida guvernului actual moldovean. Comparat cu un sprijin similar decis în 2017 și ajuns doar partial la Chișinău din cauza lipsei de reforme, jumătate din aceste 100 de milioane vor veni absolut necondiționat, iar altă jumătate - funcție de succesul obținut din prima tranșă, Liliana Barbăroșie s-a interesat ce anume a redus aparent din severitatea condițiilor, dar mai ales pe ce se vor fi cheltui banii.

Bani UE pentru R. Moldova – cum vor fi cheltuite 100 milioane euro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

După ce a ratat, din cauza neîndeplinirii angajamentelor, o ultimă tranșă dintr-un împrumut european convenit încă în 2017, R. Moldova a reușit practic necondiționat să ajungă la un alt acord, pentru un nou împrumut de la UE de 100 de milioane de euro, care vor veni în două tranșe, timp de un an.

Ceea ce a obligat UE la un gen de atitudine anterior de neimaginat sunt consecințele epidemiei, spune la Europa Liberă specialistul în politici europene al centrului Expert Grup de la Chișinău, Dionis Cenușă:

„Asistența macrofinanciară de 100 de milioane nu este relaționată cu vreun succes al vreunui guvern, ci mai degrabă de necesitățile pe care le are vreun guvern din state terțe cu care UE are relații aprofundate. Deci, nu putem vorbi de meritele guvernului, ci de o poziție a UE de a ajuta și acești bani vin ca o înțelegere a problemelor cu care se confruntă R. Moldova”.

Necondiționat ar fi totuși mult spus în raport cu actuala asistență europenă, crede pe de altă parte fosta ministră de finanțe, Natalia Gavriliță, mai ales că, deși nu au fost enunțate, se știe că vor exista cel puțin șase condiționalități, chiar dacă toate legate de disponibilizarea celei de-a doua tranșe:

Natalia Gavriliță
Natalia Gavriliță

„Este cu adevărat un ajutor pe timp de criză, ceea ce înseamnă vă primele sume sunt accesate imediat, fără condiții – o tendință larg răspândită acum, și deja tranșele ulterioare vor fi alocate funcție de condiționalități. Pentru UE vor fi importante condiționalități care țin de buna guvernare, combaterea corupției, combaterea contrabandei. Deci, această semnare a acordului de asistență macrofinanciară și felul cum e structurat reflectă, în primul rând, criză profundă prin care trec majoritatea statelor lumii, apoi, solidaritatea europeană cu vecinii din Est și, în al treilea rând, angajamentul UE ca asistența pe care o oferă să influențeze spre bine viața cetățenilor R. Moldova”.

Obiectivul asistenței e “de a diminua constrângerile de finanțare externă ale Chisinaului”...

Potrivit acordului de împrumut, semnat zilele trecute la Chișinău de ministrul finanțelor și guvernatorul băncii centrale, obiectivul asistenței e “de a diminua constrângerile de finanțare externă ale Chisinaului, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului, precum și de a sprijini Republica Moldova înt-o situație financiară ca cea actuală”.

Ca orice suport bugetar, asistența va intra direct în buget, prin urmare va fi greu de spus pe ce anume va fi cheltuită, explică pe de altă parte Natalia Gavriliță.

La părerea lui Cenușă, însă, nimeni nu oprește guvernul să-și asume din proprie inițiativă un pachet clar de măsuri anti-covid, o inițiativă ce ar trimite semnale încurajatoare atât cetățenilor, cât și în exterior: “…astfel ca într-adevăr să vedem cum banii contribuie în mod real la izolarea virusului, adică duc la rezultate specifice și tangibile în domeniul gestionățrii crizei sanitare...”

Într-un alt eventual împrumut, cel de la FMI de 500 de milioane de dolari, ce se știe e că după două săptămâni de negocieri la distanță, tratativele nu s-au încheiat, iar guvernul nu a anunțat vreun rezultat, prin urmare nu este limpede dacă înțelegerea va fi atinsă până la bordul din septembrie al fondului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG